Megelőzés & Maszkok

Magyarországon április 27 után kötelező a maszkok használta bolti/piaci bevásárlásoknál, a BKV járatain, Budapesten. Egyéb esetekben csak az egészségügyi dolgozók és a bizonyítottan fertőzött betegek részére ajánlják. A Magyar Orvosi Kamara és a Pécsi Tudományegyetem Virológia Kutatóközpontja pedig azon az állásponton van, hogy inkább viseljen mindenki maszkot, ha az utcára megy. Nyilvánvalóan maszkokból is sokféle létezik és mielőtt valaki a részecskeszűrési képességen kezdene filozofálni ez a poszt nem erről szól Ebben a cikkben összeszedtük miért AJÁNLOTT a maszk viselése, mikor érdemes viselni, hol lehet beszerezni, milyen csoportok készítenek önkéntes munkával maszkokat. HA bármi kimaradt, írj és kiegészítjük.

WHO ÁLLÁSFOGALÁSA

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) álláspontja az, hogy pamutból, vászonból készült maszkot egyáltalán ne viseljünk, orvosi maszkot egészségesen pedig csak akkor, ha feltehetőleg fertőzöttet kezelünk. Az utóbbi érvelés mögött nagy valószínűséggel a globális készlethiány állhat. Erről beszélt a WHO ügyvezető igazgatója is, aki azt mondta, hogy a rendelkezésre álló maszkokat és orvosi eszközöket a frontvonalban küzdő egészségügyi dolgozóknak kell eljuttatni. Ezt javasolta korábban a tiszti főorvos is. A másik ok ami miatt nem javasolja a WHO maszk viseléset az az, hogy a helytelen használat vagy illeszkedés miatt gyakorlatlan viselők még jobban kiteszik magukat a fertőzés veszélyének. Ugyanakkor a WHO azt is javasolja, hogy ha valaki fertőzött embert ápol, akkor kell maszkot hordania addig, amíg egy szobában tartózkodik vele.  A WHO Maszkviseléssel kapcsolatos információs oldala, grafikákkal, itt érhető el.

MAGYAR ORVOSI KAMARA ÁLLÁSFOGLALÁSA

A tünetmentes fertőzés veszélye miatt a Magyar Orvosi Kamara azonban azt ajánlja azonban, hogy mindenki viseljen maszkot, hiszen nem csak a betegség elkapásában gátolhat meg bennünket (elsősorban azáltal, hogy nem nyúlunk a szánkhoz, orrunkhoz), hanem annak továbbadásában is. Nem csak magunkat, hanem egymást is védjük vele. Általánsságban elmondható, valamilyen szintű védelmet a maszkok minden formája biztosít.Budapesten a tömegközlekedési eszközökre csak maszkban lehet felszállni április 27-e után.

A VÍRUS TERJEDÉSÉRŐL

A koronavírusról és terjedéséről érdemes néhány alapvető információval rendelkezzünk, hogy funkció és igény alapján tudjunk védőmaszkot választani. A koronavírus (SARS-CoV-2) egy új vírus, amely légúti légzőszervi megbetegedést (COV-19) okozhat. A vírus mérete 0,06–0,14 μm (mikron) nagyságú, cseppekhez tapadva fertőz, így a „nagyobb” cseppek kiszűrésével megakadályozhatjuk a vírus bejutását a szervezetünkbe. Tehát nem a vírus mérete a fontos, hanem annak a cseppnek a mérete, amihez a vírus tapad. A vírus képes aeroszol formában is fertőzni, azaz lebegni a levegőben, így akár olyan helyiségben is fertőzhet, ahol korábban járt fertőzött személy, de ennek kisebb a kockázata, mint a közvetlen cseppfertőzésnek.

MASZK TÍPUSOK

ORVOSI (SEBÉSZI) MASZK

A sebészmaszkot arra találták ki, hogy az orvos ne fertőzze meg a beteget. Magyarán, viszonylag nagy cseppeket enged át belégzéskor, így például a 2019-CoV-2 is “átfér” rajta. Viszont, a kilélegzésnél a páracseppek még jóval nagyobbak, így azokat nem engedi ki a szabadba. Ne feledjük, a koronavírusnál az esetek jelentős, csaknem 20 százalékánál teljesen tünetmentes a lefolyás. Ha mi is tünetmentesek vagyunk, de mégis betegek, akkor a sebészmaszk hordásával elkerülhetjük, hogy rengeteg más embert megfertőzzünk! Azt is mérték, maszk nélkül, járvány idején, normál életvitel mellett a megfertőződésed esélye 17 százalék, addig a sebészmaszkkal csak 5 százalék. Sajnos a sebészi maszkok újrahasznosítását semmilyen beavatkozás (hőhatás, alkoholos fertőtlenítés, fagyasztás, germicidlámpa) mellett sem ajánlja semmilyen irányelv. Ezeket a maszkokat gyárilag egyszeri használatra találták ki, amiket használat után veszélyes hulladékként megfelelő elkülönítéssel kell kukába helyezni és/vagy megsemmisítésre küldeni. Fontos, hogy a sebészi maszkunkat megfelelően vegyük fel, hordjuk, és vegyük le. Ebben ez a videó nyújt segítséget.

HÁZI KÉSZÍTÉSŰ TEXTIL MASZK

A házi készítésű maszk egy másokat (részben) megvédeni képes eszköznek tekinthető, ha mi magunk még nem tudjuk, hogy esetleg fertőzünk. Ne feledjük, a koronavírusnál az esetek jelentős, csaknem 20 százalékánál teljesen tünetmentes a lefolyás A vírus ürítése a tünetek megjelenésekor és azt megelőzően a legnagyobb mértékű. Ez újra rávilágít arra a tényre, hogy mennyire fontos a tünetmentes betegek valamilyen szintű szerepcsökkentése a járványban . A széleskörben viselt, akár házi készítésű szövetmaszkok is nagyban tudnak ezen segíteni, hiszen hatékonyan fogják fel az akár beszéd közben is nagy mennyiségben képződő szájüregi folyadékcseppeket – ez egyébként a 2 méteres védőtáv egyik magyarázata (Bővebb info itt). Forrás: Virológia Pécs / Továbbá kisebb az esély arra, hogy a felelőtlenebb embertársaink eldobálják úton útfélén. A világ másik pontján, a járvány kitörési gócpontjától nem messze már az óceán partját szennyezték be az eldobált orvosi maszkok. Ezek a textilmaszkok többszöri hordásra készülnek, aminél fontos kérdés a tisztítás gyakorisága és módja. A Textilipari és Műszaki Tudományos Egyesület (TMTE) javasolja, a házikészítésű maszk ne pamutszövetből és főleg ne kötött kelméből készüljön, mert az tágulásra mindent átereszt. Főleg polipropilén, vagy poliészter nemszőtt-kelméből készülőt válasszunk”. Lényegében rövid távú használatra alkalmasak, amik után kötelezően ki kell mosni. Ha hosszan hordjuk, a textilanyaga átnedvesedhet, ami betegségek kockázatát is rejtheti magában. A hozzáértők a gyengébb maszkok legnagyobb veszélyét pont abban látják, hogy a maszk, legyen bármilyen, megnöveli a biztonságérzetet, és hajlamosak leszünk megfeledkezni a biztonságos távolság megtartásától. Ne tegyük, bármilyen maszk van rajtunk, tartsunk legalább egy, de inkább 2 méter távolságot másoktól! Textilmaszkok mosása:fontos a gyakoriság, minden használat után mossuk ki;, a mosás hőfoka, minimum 60 fok; használjunk mosószert; mosás és centrifugálás után érdemes kivasalni. Tip: cserélhető betétes, több rétegű textil maszkok is léteznek, orvosi szövetből. Mindezek után elmondható, hogy a megfelelően használt textil maszk a leginkább környezetbarát megoldás a jelenleg elérhető maszkok közül.

Maszk készítés házilag

Szájmaszk készítése házilag egyszerűen ! How to make face mask ...

Házi készítésű / mosható maszkok fertőtlenítése

A Magyar Orvosi Kamara tanácsa szerint a textil maszk vásárlásánál vagy készítésénél törekedjünk arra, hogy minél szorosabban zárja a száj- és orrnyílást egyszerre. Az első használat előtt magas hőmérsékleten (60-90 fok) mossuk ki, majd vasaljuk. Viselést követően tegyük a szövetmaszkot enyhén klóros (domestos stb.), vagy más fertőtlenítős vízbe, áztassuk 10 percig, mossuk ki magas hőfokon (60-90 fok), majd szárítsuk meg, és vasaljuk ki az újabb viselés előtt!

FELHÍVÁS – ILYET KELLENE KÉSZÍTENI

A képen a következők lehetnek: 1 személy, közeli

Magyarországon kb 60.000 hallássérült van. Ebből vannak, nagyothallók, implantátum viselők, siketek akik nem viselnek készüléket, nagyon jól beszélők, vannak akik egyáltalán nem tudják használni a hangzó beszédet. És a 60.000 -ből majdnem mindenki szájról olvasással kommunikál a halló társadalommal!! És a halló társadalomból Magyarországon 5 -10%a ismeri a magyar jelnyelvet! Olyanokat keresünk akik ilyen maszkokat készítenének a fogyatékkal élők segítése érdekében….Jelentkezés : Net of Hope

IPARI VÉDŐMASZK

A vírus aeroszolos úton történő fertőzése ellen csakis a professzionális maszk, megfelelő hordás mellett véd. – Ettől a nyílt utcán kevéssé kell tartani. Ez az a pont amit professzionális felhasználásnak kell tekinteni, ennek igazi jelentősége zárt terekben, egészségügyi ellátóhelyeken van, ahol fertőzött emberekkel lehet számolni és egyéb tényezők is segítik az aeroszolos terjedést (pl rossz szellőzés) – a professzionális felhasználásnak azonban komoly szabályai vannak ha jól szeretnénk csinálni. (Forrás: Virológia Pécs) Ez az a maszk, amit az Országos Mentőszolgálat is használ, mindemellett ipari felhasználásban elterjedt. Védelmi fokozata ellenére csupán 90-120 percig használható. A drágábbak cserélhető szűrővel rendelkeznek, ezek, értelemszerűen többször is felhasználható maszkok. Sajnos ezt a maszkot nem lehet mosni. Használata végeztével veszélyes hulladéknak minősül. A koronavírus mellett védelmet nyújt:a szilárd aeroszolok és / vagy mérgező folyadékok ellen; magas részecske, finom porszemcse koncentráció; olaj vagy vízbázisú ködök ellen. FFP maszkokból többféle is létezik. Ha komolyabban érdekelnek az FFP osztályok, itt olvashatsz erről bővebben. Forrás: Milyen maszk jó a koronavírus ellen? Ebben a cikkben Szebenyi Péter

ARCPAJZS

Egy magyar termék, amire igazán büszkék lehetünk. 3 D Nyomtatás a Koronavírus ellen Facebook csoport alapítója, Kőrösi Gábor kisebb csodát tett találmányával, ami lassan minden kórházba eljut. Támogatás kérdése. Az arcpajzs hasznossága abban rejlik, hogy a maszk és a szemüveg elé ha felveszi az orvos, egy plusz védelmet ad, ha például a beteg előtte köhögne. Védi a fülét is, a szájmaszkot a külső átnedvesedéstől, valamint megakadályozza, hogy az ember óhatatlanul hozzáérjen az arcához. Már brazíliai, svéd, mexikói, portugál és amerikai kórházból is megkeresték őket. Az arcpajzs előállítási technológiáját ingyen adják azoknak, akik ezzel szeretnének a járvány elleni küzdelemben résztvevőknek segíteni. A honlapot itt éred el. A 444.hu cikke pedig arról a nemzetközi sikerről is ír, mely szerint nálunk gyártották amatőr önkéntesek az ötödik legtöbb egészségügyi védőfelszerelést az egész világon. (2020 04 29 megjelenés)

VÁLASZOK & GYAKORI KÉRDÉSEK

A Koronavírus Kisokos honlap ide vonatkozó kérdéseit és válaszait gyűjtöttük ki nektek.

Miért nem rendelik el a kötelező maszk viselést az utcán/boltban?

Van, ahol már el is rendelték. De ne feledd el, hogy a maszkokra elsősorban az orvosoknak és nővéreknek van szüksége, hiszen ők vannak közvetlen kapcsolatban a betegekkel és fontos, hogy ne kapják el a betegséget, hogy továbbra is el tudják látni a feladatukat. Amennyiben nem áll rendelkezésre elegendő maszk, elsősorban számukra kell biztosítani azt. Fontos, hogy a sebészi maszkunkat megfelelően hordjuk, úgy hogy az orrunkat és szájunkat is teljesen takarja, különben nem véd.

Nincsen FFP2 vagy 3 szűrős kivitelű maszkom, akkor most meg fogok halni?

Nem, a vírus ellen a sebészi maszkok, sőt a házi készítésű maszkok is nyújtanak valamilyen szintű védelmet. Ha nem kell attól tartanod, hogy egy koronavírusos beteg közvetlen közelről az arcodba köhög vagy hány, mert nem vagy koronavírusos beteget ellátó orvos, akkor ennél jobb védelemre nincs szükséged.

Miért véd jobban az FFP2 vagy FFP3 szűrős maszk, mint a sima sebészi?

Azért, mert légmentesen illeszkedik a viselője arcára, így az levegőt csak a benne lévő szűrőn keresztül tudja beszívni. A szűrő elég sűrű ahhoz, hogy a levegőben lebegő vírusokat felfogja, és a maszk nem ázik át, ha az arcodba hánynak.

Akkor most a sebészi maszk nem szűri ki a vírust?

De. A vírusok jó részét kiszűri, mert a koronavírus általában nem magányosan lebeg az éterben, hanem a fertőző ember által kiporlasztott apró nyálcseppekben utazik. Ezeket pedig felfogja a maszk. A legújabb eredmények is azt támasztják alá, hogy a sebészi maszk jelentősen csökkenti a levegőbe kerülő vírusok mennyiségét az influenza és koronavírusok esetében is.

VESZÉLYES HULLADÉK A MASZK

Nem csak a maszkok, hanem az egyszer használatos műanyag kesztyűk is veszélyes hulladéknak számítanak. / Milyen maszk jó a koronavírus ellen
Nem csak a maszkok, hanem az egyszer használatos műanyag kesztyűk is veszélyes hulladéknak számítanak.

Veszélyes hulladék a használt maszk? Sokan beszélnek a maszkok használatáról, hordási ciklusairól, de azok kidobásáról, semlegesítéséről kevesen emelnek szót. Tudni kell, hogy a fertőzött vagy használt maszkok veszélyes hulladéknak minősülnek. Ne a köztéri szemetesbe dobjuk ki, hanem minden esetben zárható zsákban kell dobjuk ki otthon vagy elkülönítve a veszélyes hulladéklerakó helyeken kell leadni. A legfrissebb vizsgálatok szerint a vírus gazdatest nélkül is akár több óráig vagy napig is képes aktív maradni felületek milyenségének függvényében. Emiatt az eldobott maszkok és kesztyűk is a vírus potenciális veszélyforrásai lehetnek.

Miért nem szűri ki a levegőből az összes vírust a sebészi maszkom/az anyukám által varrt mosható maszk/arcom elé kötött sálam?

Mert a szövése nem elég sűrű hozzá, és mert nem illeszkedik elég pontosan az arcodhoz, így mellette is beszívod a levegőt. Azonban ezek a maszkok is segíthetnek a betegség terjedésének csökkentésében, mivel a kiköhögött nagyobb nyálcseppeket felfogják.

Honnan tudom, hogy jól illeszkedik-e a maszkom az arcomra?

Tiszta kézzel vedd fel a maszkodat, úgy, hogy az orrodat és a szádat is teljesen takarja, és simítsd alaposan az arcod formájára minden szélét. Ha megvan, tartsd oda a kezedet a maszk minden oldalához, és figyeld, hogy érzed-e a levegő áramlását. Ha jól illeszkedik, szinte semmi légáramlást nem fogsz érezni. A leggyakrabban “szelelő” rész felül, az orrod két oldalán van. Ha ilyen problémát tapasztalsz, az lehet hogy azért van, mert az otthon varrt maszkodban nincsen drót merevítés. Ezt utólag is tudod pótolni, pl. hajtogathatsz házi merevítést egy nagyobb méretű gemkapocsból. A második leggyakoribb ok, ami miatt a maszk “ereszt”, az a szakáll. A CDC ezzel a rajzzal segít eldönteni, gondot okoz-e az arcszőrzeted a maszkviselés szempontjából. Ha a szakállad miatt ereszt a maszkod, sajnos a leborotválásán kívül nem sokat tehetsz. Vannak arra módszerek, hogyan gyömöszölj akár egy teljes szakállat megfelelő takarás mögé, de ezeknek a hatékonyságát csak olyan szempontból vizsgálták, hogy sikerül-e a teljes arcszőrzet takarását elérni, azt nem nézték, hogy maga a maszk viselője ilyenkor védett-e megfelelően.

Azt hallottam, hogy mégis jobb lenne, ha FFP2 vagy 3 szűrős maszkot tudnék venni.

Ne. Egyrészt hagyd meg őket az EÜ dolgozóknak, akiket az ápolás során a koronás betegek leköhögnek vagy le is hánynak, másrészt roppant kényelmetlenek, és úgyse fogod kibírni, hogy egész nap viseld. Vegyél sebészi maszkot.

De nincsen sebészi maszk a boltban, patikában.

Varrjál magadnak, legalább elfoglalod magad a karanténban. Készítsd mosható anyagból, és naponta mosd ki. Nem muszáj fertőtlenítővel, a mosógépben is megteszi. Csak tiszta kézzel érintsd. Ne piszkáld miközben viseled.

Milyen anyagból varrjak maszkot?

Olyanból, ami a lehető legjobban szűri a vírusokat, de közben nem fulladsz meg, ha át kell szívnod rajta a levegőt. Néhány kreatív tudós influenza világjárványtól tartva sokféle otthon megtalálható alapanyag vírusszűrő-hatékonyságát tesztelte, és arra jutottak, hogy a sebészi maszk nagyon jó, a porszívó porzsák szintén, de sajnos megfulladsz benne, míg a konyharuhák (70%), pamutpólók (50%), sálak (48%) szintén egész jól szűrnek, és közben valamennyire levegőt is kapsz. Nyilván ne használj fel olyan pólót, amin lyuk van, vagy már olyan kopott hogy félig átlátsz rajta, mert az nem fog 50%-ot szűrni.

De lusta vagyok varrni.

Köss az arcod elé sálat vagy kendőt, úgy, hogy az orrodtól a nyakadig takarjon, és ne taperold. Vagy – ami a legjobb – ne hagyd el a lakást.

A sebészi maszkot csak egyszer vehetem fel?

Többször is használhatod, de ha szennyeződik, láthatóan koszos, el kell dobni. A maszkot, és főleg a belső oldalát soha ne érintsd meg. Ne tedd a zsebedbe sem, mert a kezedet is oda dugod.

Azt mondják, a szakszerűtlen maszk viselés akár növelheti is a fertőzés kockázatát.

Ez így van, ha nem tudsz betartani olyan alapszabályokat, hogy ne érintsd meg, és ne nyúlkálj az arcodon lévő maszk alá. Akkor sem, ha viszket. És ha valami ráfröccsent, cseréld le.Sok ember a maszk miatt többet piszkálja az arcát. A szemed dörzsölésekor a kezedről a vírus a szemeden keresztül is a szervezetedbe kerülhet, ami nagyon veszélyes. Az utcán látni embereket, akik a maszkot az orrukra nem húzzák fel, állandóan igazgatják, vagy a homlokukra tolva viselik, miközben cigiznek – az így hordott maszk nem véd! A koszos kézzel összefogdosott maszk rosszabb, mintha fel se vetted volna.

De akkor miért vegyek fel mégis maszkot?

Ha nem piszkálod az arcodat és nem nyúlsz a maszkhoz akkor tényleg segít! Ha le kell venned, pl. orrfújás miatt, kötözőszalagot fogd meg, ne a maszkot. Ezen kívül a maszkos emberek látványa mindenkiben tudatosítja, hogy baj van, és aszerint kell viselkedni. Folyamatosan tudatosítja benned is, hogy az arcodhoz érni veszélyes.

Kölcsönadnám az FFP2/3/sima sebészi maszkomat a nagyinak.

Ne. Ha már felvetted, senkinek nem adhatod át, mindegy milyen szépen kéri.

És akkor kölcsönadhatom másnak a maszkom, ha várok pár napot amíg elpusztul a vírus?

A legjobb lenne ha nem tennéd. Elvileg a koronavírus akkorra már nem marad meg rajta fertőzőképes állapotban, de attól még nem higiénikus valakinek a szájához-orrához nyomni azt ami az én számon-orromon volt. A koronavírus nem az egyetlen fertőzésforrás és nem minden pusztul el néhány nap alatt.

És mi van a kesztyűvel?

A vírus nem ijed meg tőle. Szennyezett tárgyak érintésekor a kesztyű ugyanúgy szennyezetté válik, mint a puszta kezed. Ha az arcodhoz érsz vele, megfertőzheted magad.A kesztyű sima felületéről még könnyebben le lehet mosni a vírusokat, mint bőrödről, de le is kell mosni, különben semmit sem véd. A kesztyű igazából egy dologra jó: arra, hogy a bőrödet ne kelljen naponta százszor fertőtlenítőszerrel, szappannal szárítani. Téged csak addig véd, amíg nem nyúlsz vele az arcodhoz, másokat pedig addig, amíg az első fertőzött tárgyhoz hozzáértél.

Ha kimegyek a boltba húzzak szájmaszkot és kesztyűt?

Igen, ez ésszerű óvintézkedés, ami sokat segíthet (feltéve, hogy betartod a fentebb írtakat). A maszk többet segít, mint a kesztyű, és egyik sem helyettesíti a rendszeres kézmosást.

TESZTEK, HATÉKONYSÁG VIZSGÁLATOK

Az orvosi és a textil maszk összehasonlítása:

 PudMed vizsgálatban a házi készítésű maszkok hatékonyságát elemezték, hogy mennyire védenek az influenzajárványok ellen. A vizsgálat során számos háztartási anyagból készült maszkot megvizsgáltak a bakteriális és vírusos aeroszolok blokkoló képességének szempontjából. 21 egészséges önkéntes pamut pólókból készítette saját arcmaszkját és a maszkokat ezután megvizsgálták:gészséges önkéntesek köhögéséből izolált mikroorganizmusok számát összehasonlították a házi maszkkal, orvosi maszkkal. Eredmények szempontjából mindkét maszk szignifikánsan csökkentette az önkéntesek által kiürített mikroorganizmusok számát, bár a műtéti maszk háromszor hatékonyabban gátolta az átvitelt, mint a házi készítésű maszk.

Minősítés

Az orvostechnikai eszközöknek, (sebészi maszkoknak is) szigorú követelményeknek és vizsgálati módszereknek kell megfelelniük és Magyarországon csak az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélyével forgalmazhatók. A légzésvédő eszközök (ilyenek az FFP-maszkok) tanúsítását pedig csak kijelölt szakintézet végezheti, megfelelőségi nyilatkozattal és használati útmutatóval szabad csak forgalmazni – írta a Textilipari és Műszaki Tudományos Egyesület (TMTE). Saját használatra sebészi maszkot gyógyszertárban, esetleg gyógyászati segédeszközt árusító boltban, OGYÉI forgalmazási engedéllyel vegyünk. Tanúsított légzésvédőt maszkot (FFP2, FFP3-as) is munkavédelmi üzletben szerezzünk be. „Az egyéb lehetőségnél pedig a lényeg, hogy ne pamutszövetből és főleg ne kötött kelméből készüljön, mert az tágulásra mindent átereszt. Főleg polipropilén, vagy poliészter nemszőtt-kelméből készülőt válasszunk” – javasolják.

REFERNCIA CIKKEK,ANYGOK

MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ Debrecen, Maszkvarrás összefogással  http://www.modemart.hu/varrjunk-maszkot-osszefogassal/

HÍREK ÚJSÁGCIKKEK A TÉMÁBAN

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük