Természet & Virtuális barangolás

Nagyon sok jó hírt hallunk arról, hogy amíg mi emberek bezárkóztunk, a természet és az állatvilág köszini szépen jól érzi magát. Tisztul a levegő, javul a vizek minősége, csökken a szennyezettség. Ebben a gyűjteményben ilyen jóhírekről olvashatsz, illetve segítünk olyan online programajánlatokkal, amiket otthonról is meglátogathatsz, legyen az állatkert, vadaspark, élő fészek kamera, természetjárás, gyönyörű tájakon barangolás filmekkel és létezik madárcsiripelés ébresztő óra alkalmazás is.

Facebook csoportok Az a csodálatos természet   Magyar Természetjáró Szövetség  Magyar Turisztikai Ügynökség  Turista Magazin  Magyar Madártani Egyesület 

HELYREÁLL A TERMÉSZET

Great Orme Kashmiri goats on the streets of Llandudno, Wales.
Great Orme Kashmiri goats on the streets of Llandudno, Wales.Credit…Andrew Stuart

Szarvasok, mosómedvék, pulykák és más állatok kószálnak a világszerte  elcsendesedett, kiürült városok utcáin – írta meg a The Guardian a közösségi médián szaporodó beszámolókra és képekre hivatkozva. Elsősorban a külvárosok környékén élő vadak indulnak felfedezőútra. A japán Narában szikaszarvasok járják a várost, és a metróállomásokon is látták őket. A panamai San Felipe elnéptelenedett tengerpartján mosómedvék tűntek fel, a Guardian egy kaliforniai szerkesztőjének oaklandi háza körül pedig pulykák jelentek meg. Az a drámai forgatókönyv, hogy a vadak ellepik a városokat, csak a képzelet műve – hangsúlyozta Mangle. Ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy ezek az állatok mindig is körülöttünk éltek, csak nem jelentek meg ilyen feltűnően, és nem gondoltunk úgy a városainkra, mint a természet részére. A cikk teljes egészében itt olvasható.  A NewYork Times beszámolója a vadkecskék megjelenéséről egy kis walesi városban pedig itt olvasható.

Új-Zéland madarai tobzódnak a COVID–19-járvány idején

Óriási gyümölcsgalamb /Martin Peanek

A szigetország madarai imádják az életbe lépett korlátozásokat: nem kell többé rivalizálni az autókkal, a buszokkal, a repülőgépekkel vagy az emberekkel. A tollas jószágok egyre többen és bátrabban merészkednek be a városokba Új-Zélandon. Hogy mit hoz a jövő, az igazából akkor fog eldőlni, miután megszűnnek a korlátozások. Visszaülnek-e az emberek az autóikba ugyanolyan számban, mint régebben? Vagy felfedezik a „home office” értékeit, előnyeit, és otthonról fognak dolgozni hetente egyszer vagy kétszer? Talán belenyugodnak abba, hogy a közparkok egy kicsit élhetőbbek maradnak a madarak és más apróbb élőlények számára, és nem kell mindenáron körömollóval lenyírt pázsitot teremteni rajtuk? A teljes cikk itt olvasható. Angol nyelven az eredeti cikk pedig itt.

Így néz ki a Tátra a krókuszvirágzás csúcsán – videóval

The Khokholovska Chocho..owska valley in the Tatras near Zakopane is famous for its crocus saffron flowers that bloom among the snows under the rocky alpine peaks. Tourists walk only along fenced paths for the preservation of flowers, photo tilt-shift.

Most, hogy nem járnak turisták a Tátra krókuszmezőin, egyes helyek talán még szebbek, mint valaha. Legalábbis a magas-tatra.info Facebook-oldala szerint, ami korábban arról is hírt adott, hogy a koronavírus-járvány miatt túrázási tilalmat vezettek be a Tátra lengyel oldalán, így csak helyi lakosok kirándulhatnak a környéken. A Turista Magazin teljes cikkét itt olvashatjátok, és a videó is itt látható.

A bálnák jól érzik magukat a lecsendesedett vizekben a francia partoknál

Közönséges barázdásbálna – Wikipédia

Felszabadultan úszkáló barázdás bálnákat filmeztek le Franciaország földközi-tengeri partvidékén, Marseille közelében. A két barázdásbálnát a Calanques Nemzeti Park partjainál kapta lencsevégre egy tengeri őrjárat – írja az MTI. A teljes cikket az Index.hu oldalán – itt – olvashatod. A Guardian YouTube videóját pedig itt tudod megnézni a bálnákról.

Felére csökkent a légszennyezés több európai városban a lezárások miatt

Szignifikánsan csökkent a légszennyezés Európában az elmúlt hónapban. Az Európai Űrügynökség (ESA) szerint a koronavírus-járvány miatti lezárásoknak nagy szerepük volt abban, hogy ennyire lecsökkent a szennyezés mértéke. Néhány városban a nitrogén-dioxid szintje körülbelül 50 százalékkal csökkent. Az ügynökség szerint a mérési eredmények időpontjai alapján egyértelmű, hogy az Európában alkalmazott kijárási korlátozások miatt csökkent a szennyezettség. Különösen Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban látványos a helyzet, ezek ugyanis azok az országok, ahol a legszigorúbbak voltak a szabályozások. De hasonlóan jó hírek érkeztek Indiából, ahol Punjab tartomány lakói arról számoltak be, hogy 30 év után először lehet látni a Himalája hegyeit. Az index.hu cikkét itt olvashatod.

ONLINE VILÁGJÁRÁS

Megnézed a kilátást a konyhámból?

cover photo, A képen a következők lehetnek: égbolt, túra/szabadtéri és szöveg

Alapesetben kicsit furán hatna ez a kérdés, pláne most, járvány idején, amikor egyáltalán nem tanácsos mások konyhájában mászkálni. De ha mindez egy hawaii, új-zélandi vagy egy tahiti konyhára vonatkozik, akkor mindjárt sokkal érdekesebbnek tűnik az egész. Az elmúlt időszak egyik legklasszabb közösségi kezdeményezése a View from my window Facebook-csoport, melynek lényege, hogy a tagok lefotózzák, amit otthonuk ablakából látnak, és néhány mondat kíséretében megosztják azt a csoportban. Az alapkoncepció egyszerű, az eredmény mégis irtó izgalmas. Ezt bizonyítja az is, hogy a csoportnak, mikor ezt a cikket írom, már közel egymillió tagja van A teljes cikk itt olvasató.

3D repüléssel az Országos Kéktúra 

Hazánk leghosszabb egybefüggő jelzett turistaútját végigjárni az legszebb kihívás, ráadásul az igazoló pecsétek gyűjtése igazi kaland, akár egyedül, akár barátokkal, családdal kezdesz neki.  A Magyar Turista Szövetség 1930-ban döntött az egész országon áthaladó kék útjelzés irányáról, és kijelölte két végpontját. Az 1165 km hosszú út Magyarország északi területén halad végig Írottkő és Hollóháza között, útba ejtve nagyobb hegységeket, a fővárost és a Balatont is. A klasszikus felosztásban 27 – egyenként is többnapos – szakaszra bontott Kéktúrát bárki teljesítheti bármennyi idő alatt: a lényeg a rendszeres túrázás öröme és az ország természeti és kulturális látnivalóinak megismerése. Mielőtt elindulnál, ne felejts el igazolófüzetet (pecsételésekhez) beszerezni, ami kapható a Magyar Természetjáró Szövetségnél illetve a túra boltokban is. Ha már rendelkezel vele, sose hagyd otthon, ha kéktúrázni mész! A teljes útszakaszt meg tudod nézni előre, ráadásul 3D-ben “repülhetsz” az út felett, szóval előre kitalálhatod merre mész, hol kezdesz. Itt tudod beállítani a 3D túrák hosszát, de ha mindjárt a teljes szakaszt szeretnéd megnézni, azt ezen a linken megteheted.  A Kéktúra hivatalos Facebook oldala itt. A Kéktúra dedikált honlapja pedig itt elérhető. A Természetjáró telefonos app is végigvisz a szakaszokon.

érintés, eszköz, felszerelés

Telefonos applikációk, online természetjárás  Ma már sokunk zsebében, hátizsákjában ott lapulnak az okoseszközök (telefonok, táblagépek), melyeket sok esetben a kiránduláskor, természetjáráskor is velünk vannak. Ezekre az eszközökre számtalan praktikus alkalmazás tölthető le, melyek erdőn-mezőn is hasznunkra válhatnak. Most pedig ötletet adnak tervezéshez, jövőbeni túrákhoz és ahhoz, hogy járjunk nyitott szemmel a természetben.  Természetjáró ,  Dawn Chorus – ébredj madárcsicsergésre ezzel az applikációval. Senki sem szereti, ha reggel megszólal az ébresztőórája, de egy új applikáció segítségével végre könnyebben indulhat a napunk.

A Dawn Chorus névre hallgató, Androidon és iOS-en egyaránt elérhető alkalmazás arra hivatott, hogy madárcsicsergéssel ébressze az embereket. Beállítása ráadásul egyszerű. Miután hozzáadunk egy új ébresztőt, ki kell választanunk a tetszőleges madarak dalait, amik aztán reggel megszólalnak a telefonunkon.

Az „Erdőjáró” az erdei túrák során nyújt segítséget. Bemutatja az ÉSZAKERDŐ Zrt. által kezelt területek turisztikai látnivalóit, túraútvonalakat javasol, segít felismerni az erdők és mezők élővilágát, mindezek mellett a túra során bekövetkező balesetek esetére is hasznos tanácsokat ad. A „Kisvasutak” applikáció elsősorban az erdei vasutak kedvelőinek szól, azok menetrendjéről, díjszabásáról és a környékbeli látnivalókról tartalmaz információkat. Az alkalmazásba extra funkcióként belekerült egy vonat-tracking rész is, melynek köszönhetően – a mobilhálózatok lefedettségének és térerejének függvényében – követhetjük a kisvasutak aktuális helyzetét és mozgását. Bővebb info itt. És aKisvasutak Google Play link itt. Az Erdőjáró app Google Play linkje itt. Ebben a cikkben találsz további applikációkat.

A természet megvár – A Magyar Természetjáró Szövetség 

#maradjotthon #atermeszetmegvarEzzel a szlogennel indított útjára a Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) több online csatornáján valamint közösségi médiafelületén számos új rovatot. Saját és embertársai érdekében mindenki maradjon otthon, és a tartalmainkat a kanapén olvasgatva, egyelőre csak virtuálisan folytassa az ország felfedezését. Utazni gondolatban is jó, másrészt most van idő elmenteni azokat az izgalmas helyeket, amelyekre majd a járvány lecsengése után érdemes lesz ellátogatni. Természetjáró honlapon ha regisztrálsz, let tudod menteni a kedvenc túráidat és látnivalóidat, aztán járd végig mindet a telefonos applikációval!

Turista Magazin

Az egyébként fizetős Turista Magazin 2017-es februári számunk után, ezúttal a márciusit tette ingyen elérhetővé. A most végig lapozható Turista Magazinban – egyebek mellett – megismerheted a Baradla-barlangot, mutatunk 10 szuper kilátó pontot és egy ismeretlen kastélyt karnyújtásnyira a fővárostól. Jó olvasgatást kívánunk! A Maazin Facebook oldaán pedig klassz országjáró videókat találsz itt, például a látássérült túrázó, Puskás Antalról, aki egy év alatt körbeért az Országos Kékkörön, és nem hagyja abba a túrázást. „A Kéktúra olyan, mint a drog” – fogalmazott a lapnak adott videointerjúban. Persze ez a függőség csak egészségesebbé teszi a testet és a lelket is.

Virtuális világjárók lehetünk a Google Earthszel

File:3D locations in Google Earth.png - Wikipedia

A virtuális túra alatt azt kell érteni, hogy a felhasználók pár kattintással megtekinthetnek egy videót az éppen nézett nevezetességgel kapcsolatban, vagy az Utcakép esetében megszokott módon bejárhatják az érdekes helyszíneket. Google Street View-nek köszönhetően több mesésé helyet is bejárhatunk, akár a kanapénkból is. Mutatunk is 5 világörökséget, amit orrhonról megéri felfedezni! Versailles-i kastély a fényűzés valóságos szimbóluma, az európaikastély építészet valóságos remekműve, a Napkirály lakhelyéül szolgáló Versailles-i kastély.  Kattintsatok IDE, ha szeretnétek ti is bejárni online az 1979 ót a világörökség részét képző kastélyt! Angkorvat Gigantikus templom, a Kambodzsai dzsungel mélyén, egy digitális séta alkalmával bárki felfedezheti ezt a 12. századi templomegyüttest IDE kattintvaPompeii A hely, ahol megállt az idő, vagyis a város, amit a Vezúv maga alá temetett. A várost a kitörő vulkán még 79-ben maga alá temette, és 1600 évre a több tonna hamu alatt maradtak. IDE kattintva te is megnézheted a kényelmes foteledből is! Gízai piramisok Az ókori világ valódi építészeti remekei az egyiptomi piramisok, nemhiába sorolják a világ 7 csodája közé is ezeket. Most nem kell Egyiptomig repülnöd, hogy felfedezd az ókori világ legnagyobb kincseit, csupán kezedbe venned a laptopodat, és IDE kattintanod. Nijo-jo kastély a kiotói Nijo-jo kastély is bejárható online IDE kattintva. Ráadásul a gyönyörű kastélyt ráadásul 3 fenséges, igazi japán stílusú park veszi közül, amik az ország legszebb parkjai közé tartoznak. A cikk forrása itt.  Ha már a Google Earth-t nézegeted, itt az Utazó részen találsz rengeteg utazási tippet, videót. A National Geographic oktató oldala, iskolásoknak : Google Earth kezdőknek.

National Geographic

File:1. Greta Thunberg in 2020.jpg - Wikimedia Commons

A természet csodáival találkozhatsz ezen az oldalon is. Tudtad hogy nem Gréta Thunberg az első fiatal, akinek szívügye a föld, és annak megmentése? Ebben a cikkben például több olyan fiatal aktivistáról olvashatsz, akik messzemenőkig támogatták a környezetvédelmet. A cikk angolul nyelven íródott, és itt olvashatod.

The Photo Ark - Wikipedia

Fotó ARK – Joel Sartore, a National Geographic fotográfusa és természetvédője mindenkit arra biztat, hogy vegyük komolyan a fajok kihalásával járó következményeket. Csodás fotógyűjteményényében több mint 9.000 olyan állat fotói szerepelnek, akiket más sajnos nem láthatunk. A diákoknak szánt anyagok között mesemondásra inspirálnak a képsorok.Joel állatportréi az állatkertekben és rezervátumokban, mentőközpontokban készülnek. A National Geographic Photo Ark egy idő kapszula a jövő generációi számára, egy platform, amely felhívja a figyelmet a veszélyeztetett állatok hatalmas és egyre növekvő számára szerete a világon. PHOTO ARK LINK A Natinal Geographic további oktatási anyagait itt találod.

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

A színes interaktív tartalmak, ötletek nemcsak most, de a jövőben is segíthetik a tanórákra való felkészülését vagy az órák, szakkörök élményszerűbbé tételével a tanulók motiválását. A pedagógusok munkáját segítheti a www.mme.hu honlap Tudástár menüpontjában található Magyarország madarai és Magyarország kétéltűi és hüllői aloldalak, amelyek folyamatosan frissülnek állomány adatokkal, ezen túl pedig fotók, videók és hangok teszik változatossá a fajok szakmai leírását.  A Natura 2000 területek aloldalon összefoglalva megtalálható a területkezeléssel kapcsolatos dokumentumok, kijelölés alapjául szolgáló fajok, élőhelyek. Itt a letölthető anyagok között találsz  év madara plakátokat, natura 2000 óvodai, iskolai módszertani segédletet, madárbarát előadásokat. Madárhatározó mobiltelefonos alkalmazás hazánk 157 leggyakoribb madárfaját tartalmazza ingyenesen. A látott madarak beazonosítását 269 illusztráció és 203 hang segíti. 

A Kétéltű és hüllőhatározó mobiltelefonos applikáció a hazánkban előforduló 17 kétéltű és 18 hüllő faj terepi azonosításához nyújt segítséget 41 színes illusztrációval, 12 béka hangjával és részletes fajleírásokkal. Ha nem határozni szeretnénk, csak a fajokkal ismerkedni, erre a „Lexikon” funkció ad lehetőséget, tudásunk tesztelésére pedig a „Játék” funkció, mindkét alkalmazás esetében.

ÁLLATMEGFIGYELŐ WEBKAMERÁK

arckifejezés, arcszőrzet, barna bőrkabát

Az ember alapvetően kíváncsi élőlény. Érdekli, hogy mi történik körülötte a természetben, kérdéseire folyamatosan válaszokat vár. Szerencsére a technika bámulatos fejlődősével egyre több és több lehetőségünk adódik betekinteni a minket körülvevő világ legrejtettebb történéseibe úgy, hogy közben a természet mindennapjait nem zavajuk meg.  Webkamerák segítségével bepillantást nyerhetsz a természet mindennapi életébe: akár veszélyeztetett fajok egyedeinek szokásait is megfigyelheted valós időben, 24 órán át. Mellesleg vicces is, amikor ilyeneket olvasol a kamera követőtől: 0:42 körül a him élelmet hoz! Tojó nem veszi át, him elrepül vele! vagy 16.52 Szotyi, a kékcinke megérkezett.  Több mint 550 madármefigyelő kamerát talász a Birdcams Live oldalon.

Madárles.hu

A Madárles.hu oldalon 18 db bekamerázott madárfészkeket és etetőket találsz az ország több pontjáról. Élőben figyelhetjük meg, hogy a különböző madárfajok hogy rakják le tojásaikat, majd hogy nevelik fel a fiókákat. A legizgalmasabb pillanatok természetesen költési szezonban láthatók, de a közvetítés télen sem szünetel, hiszen ilyenkor az odúkat éjszakai szálláshelyként használják madaraink. Nagyon profi módon a tojások számát, érkezésük időpontját is számon tartják a szerkesztők. Gemenci gólyák, cinkék, baglyok, fehér gólyák költenek most, egész sokat vannak a fészekben. És hamarosan jönnek a kicsik is, több fészekben ott vannak a tojások. Személyes kedvenc lett Szotyi, a kékcinke, nálam most már biztos háttérben mindig megy hogy mi történik vele. A csoport kommentek is viccesek.

Filmdzsugeltv

Vörös vércse https://filmdzsungel.tv/voros-vercse/ Azért nagyon érdekes ez a live kamera, mert egy lakás párkányáról veszi a madár mindennapjait. Na jó, gyakran nincs ott, de milyen izgalmas ha pont épp ott van amikor benézel a kamerára. A vörös vércséket a magas épületek vonzzák a városba. Számukra házaink, mint hatalmas sziklák, potenciális költőhelyek. Költéshez olyan párkányra vagy üregre van szükségük ahonnan a tojások nem gurulnak le. Vércse fészek lehet például egy szimpatikus balkonláda is a 8. – 10. emeleten. Ha ráadásul egy pockokban gazdag rét is van a közelben, akkor semmi sem hiányzik a szerelem beteljesedéséhez. A balkonláda tulajdonosa pedig különleges élményben részesül: egy szép sólyomféle mindennapjait követheti a reggeli kávézás közben. A városban több helyen is költ még e faj. Jelenlétének bejelentésével a védelmüket segítheti bárki:Morandini Pál 06 20 261 99 64

Téli madáretető https://filmdzsungel.tv/teli-madareteto/ Fővárosunk kellős közepén, a zöldövezeti II. kerületben egy társasház kertjébe a természetfilmesek kamerát helyeztek üzembe, azzal a céllal, hogy a téli időszakban az etetőkön látható mókusokat figyelhessük meg. Az európai mókus, közönséges erdeimókus vagy vörös mókus (Sciurus vulgaris) az emlősök (Mammalia) osztályának a rágcsálók (Rodentia) rendjébe, ezen belül a mókusfélék (Sciuridae) családjába tartozó faj.

ÁLLATKERTEK ONLINE

A Budapesti Állatkert több videó kamerát szerelt fel, amin keresztül az elefántokat, orángutánokat, fókákat és még számos afrikai állatot nézhetsz. https://zoobudapest.com/ezt-latnod-kell/webkamera A Nyíregyházi Vadaspark sorozatot indított, ZooTV néven. Sok-sok érdekességet tartalmazó látványos kisfilmekkel mutatják be az itt élő állatokat. Az első részben az elefántok, a másodikban pedig a tigrisek kerültek bemutatásra, hiszen ők igazi közönségkedvencek, ráadásul az országban csak itt él afrikai és ázsiai elefánt is, ill. tigrisalfajból is egyedülálló módon négyet mutatnak be. Itt találod a YouTube csatornájukat.  A bezárt bécsi állatkert (Tiergarten Schönbrunn) naponta bemutat egy-egy állatot a közönség kérése alapján. Sokan kíváncsiak Finjára, a nemrég született jegesmedvebocsra. Itt találod a videókat az állatokról.  Finja, a Schönbrunni Állatkert jegesmedvebocsaFORRÁS: AFP/DANIEL ZUPANC Georgia állatkert – Aquariumlive streams itt találod, ahol az afrikai pingvinek hétköznapi életébe látsz be, illetve több kamerát is találsz.  San Diego állatkertje pandáit, tigriseit, pillangóit, koaláit, kondorkeselyűket és még sok más állatot követhetsz itt élőben:  The San Diego Zoo is a great start.

GYEREKEKNEK

Hol vagy Kajla? Képzeletbeli városnézés gyerekeknek

Játékos formában képzeletbeli utazásra hívja a gyerekeket a Magyar Turisztikai Ügynökség. A 2019. nyarán nagy sikerrel útjára indított Hol vagy, Kajla? ingyenesen letölthető webes program kifejezetten kisiskolás gyermekeknek szól. Célja, hogy a gyermekek minél előbb megismerjék és megszeressék Magyarország nevezetességeit és családjaikkal utazásaik során felfedezzék azokat. Teljes cikk: https://tinyurl.com/yc49gyor

Csipogó Gyerekhonlap -Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület legkisebbeknek szóló honlapja. www.csipogo.hu.  Számos témát dolgoz fel „gyereknyelven” illusztrációkkal, egyszerűbb játékokkal. Olyan érdekes kérdésekre keressük a választ a honlapon, hogy: mitől madár a madár, miért színesek a tollaik, miért vonulnak. A madarak menüpont alatt megismerkedhetünk a fecskékkel, gólyákkal, és az év madaraival. A letölthető anyagok között http://www.csipogo.hu/letolthetoanyagok a Madártávlat folyóirat Csipogó rovatának pdf-jei között válogathatsz, ha színezőkre, kézműves ötletekre, játékos feladatokra van szükség.

A BOOKR Kids egy olyan digitális könyvtár, melynek célja, hogy már gyermekkorban megszerettesse az olvasást. Közel 100 meséje között bőven találhatóak gazdagon illusztrált, izgalmas meglepetésekkel és fejlesztő játékkal teli klasszikusok (A két lotti, Kincskereső kisködmön) és modern történetek (A Játékkészítő, Angry Birds) is. Ebbe a sorba tartozik a most elkészült, Aranyosi Ervin, Bodnár Katalin és Horváth Márton által írt „A sas és az ember” című verses mese is, mely a parlagi sas és más madarak, állatok védelmére, az ember természetben betöltött felelős szerepére hívja fel a figyelmet. A korábban nyomtatásban is megjelent mese  Papp János fantasztikus narrációjával  mostantól hangoskönyvként is élvezhető. Az ingyenesen letölthető hangoskönyv-mesét (App Store: https://goo.gl/nLz9fd Google Play: https://goo.gl/kaaCNd) ráadásként interaktív társasjáték, játékos fa- és termésfelismerő feladat is színesíti.

Itt és most megnézheted Erich Kästner – Az állatok konferenciája regényéből készült animációs filmet, az Egyesült állatokat teljes mesét! A forró Afrika szavannáin minden állat egyetlen dolgon töri a fejét: vajon hova tűnt az a sok víz? Hiszen évekkel ezelőtt még ott voltak a folyók és patakok, melyek a távoli hegyekből csörgedeztek alá a völgyekbe. Egyre növekvő szomjuk aztán komoly aggodalommá válik, főként mióta az utolsó megmaradt vízlelőhelyet rivális bölény- és orrszarvú csordák őrzik. Így a bátor szurikáta, Billy és legjobb haverja, a jámbor oroszlán, Socrates úgy döntenek: megkeresik a vizet. Billy egyúttal fiának is szeretne imponálni a kalanddal, minden vágya, hogy sarja büszke legyen rá. Útközben találkoznak a gall kakassal, Charlesszal, aki egy szedett-vedett csapatot vezet Afrikába: egy jegesmedve hölgyet, egy kengurut, egy tasmán ördögöt és két galapagosi teknőst.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük