Felnőttképzés

DIGITÁLIS OTTHON TANULÁS

Ezen az oldalon a  “Home Schooling” azaz a gyerekek online otthon tanítása kapcsán gyűjtöttünk össze információkat szülőknek, családoknak, de tanárok is találnak itt érdekes megoldásokat ami segítheti a gyerekek otthon tanítását. A Koronavírus miatt bezártak a magyarországi  iskolák és óvodák. Tantermen kívüli digitális munkarendet vezettek be, ami azt jelenti, hogy a tanulók nem mehetnek be az oktatási intézményekbe, nem mehetnek be az iskolákba, óvodákba. A tanároknak folytatni kell a tanítást, de az oktatást digitális eszközökkel végzik, akár otthonról, ha megvannak ehhez az eszközei, akár az iskola digitális eszközeit használva. 

KÉRDÉSED VAN? 


Ajánljuk ezeket a Facebook csoportokat: 

Online Otthonoktatás Tanároknak

Digitális Szülő – Online Otthonoktatás Szülőknek

Digitális Témahét Tanári Fórum 

Egyetemisták az online közoktatásért  az Oktondi oldal fejlesztői, (globális linkgyűjtemény)

eHázi – itt tudsz segítséget kérni a házi feladat megoldásához (weboldal)

Szakmai csoport -igényfelmérés

Együtt a közoktatásért az újtípusú Covid-19 járvány idején – felkészülésben és mindenféle technikai dolgokban segítenek a csatlakozott mentorok. Ebben a cikkben bővebben a célról. Eszköz támogatás is lehetséges

Digitális oktatáshoz eszközöket gyűjtenek/igényelhetsz

Adomány okostelefon diákoknak Facebook csoport 

Tegyünk közösen a digitális jövőért Iskolai alapítványokon keresztül szeretnének eszközöket célbajuttatni 

Segítünk Tanulni  Az oldal célja, hogy összegyűjtse azokat a hasznos eszközöket, szoftvereket, online elérhető tananyagokat (vagy épp hardver felajánlásokat), amelyekkel az otthon maradt diákok oktatását megkönnyítheti. 

Digitális Összefogás Innovációs és Technológiai Minisztérium gyűjtése

Linkgyűjtemény

KEDVENCEINK A TÉMÁBAN

 •  35 rendhagyó házi feladat karantén idejére Az összefoglalás a We Are Teachers által közzétett cikk alapján, némileg a hazai helyzetre igazítva, az ott leírt ötletekből válogatva készült. Néhány példa: 1) Készíts interjút egy családtagoddal! 2) Légy teljes csöndben 60 percig! Utána írd le a TAPASZTALATAIDAT További ötleteket itt olvashatsz. 
 • Humor – Testnevelés óra – úszás oktatás / hogy a humor se maradjon el… A zseniális Kovács Tibor Tanárúr bemutatja, hogyan lehet egy vasalódeszkán úszni:) Szerintünk az egyik legsikeresebb digitális oktató. 
 • Humor : A másik kedvencünk: Várkonyi Judit Karantén videói – ezen a YouTube csatornán
 • Kreatív vitákKialo Edu– ez a program segít egy témát megvitatni online, érvelni bármilyen választott téma mellett vagy ellen, s teszi ezt látványosan, követhető formában. Az érvek sorrendjét a résztvevők értékelései változtatják (Angol nyelvű, de magyarul is létrehozható tartalom). Tanítsuk meg érvelni, gondolkodni a gyerekeket. 
 • Online tanítás megszervezése – Mit tegyél?/Mit ne tegyél ábra
 • Nyomtatható színező, gyerekekkel, amire később is fogtok emlékezni.

OTTHONI PROGRAMOK, TANULÁS  OVISOKNAK, KISISKOLÁSOKNAK 


Tevékenységterületekhez kapcsolható gyűjtemények: versek, dalok, alkotások: 

 • Egyszer volt – versek, dalok, animációk, a gyerekek hangján
 • Letölthető Színezők a Coloring Book oldalon
 • Óperencia – gyermekirodalmi gyűjtemény, magyar zene, mese, hagyomány gyerekeknek
 • Az ABC Akadémia játékgyűjteménye, fejlesztési területek szerint (nyomtatható lapokkal)
 • A Web Ovi oldalán nagyon klassz kivágható sablonokat találsz, akár egy csontvázhoz is
 • A Játsszunk együtt! oldalon megnézheted, hogyan készíthetsz játék mappákat a kicsinek
 • A Dalok-Versek-Mondókák oldalon pont ezt találod, témakörökre szedve. Könnyű pl csak állatos verseket találni. 
 • Avarfalvi Mesék – Várfalvy Emőke (író-költő-meseblogger) modern meséit olvashatjátok
 • BOOKR Kids a Samsung Online mesetára igazi kincs. Több száz mese, interaktív játék elérhető 
 • Markovics-Várnagy Piroska oldala a Piros Hungary csodás letölthető ötletei: papírbábok, kivágható tojásfestő, könyvjelző, papír falu, asztaldíszek, mindezt csodás magyaros mintákkal. 
 • Dúdoló – gyermekdalok, mondókák YouTube csatornán 
 • Így tedd rá Otthon – Játékok, dalok, táncos mozgásfejlesztés óvodásoknak és kisiskolásoknak YouTube videógyűjtemény
 • Iskolás Leszek – letölthető könyvek, segítség az iskola előtt állóknak. A képeket le lehet tölteni, ki lehet nyomtatni
 • Rajzolj állatokat – Lépésről Lépésre – Agócs Írisz a Facebook oldalán vezeti a napi rajzolást, te is feltöltheted a tiéd
 • Skillo–  minden napra egy játékot ajánl óvodás gyerekeknek. Azt ígéri, hogy minden lesz benne, amit az ovis gyerekek szeretnek: mozgással összekapcsolt játék, elmélyültebb gondolkodást igénylő tevékenység és konkrét képességeket fejlesztő játékok.
 • Óvodapedagógusok online tudástára – az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum hozta létre ezt a gyűjteményt. Korosztályonkénti bontás, rengeteg linkajánló, kifejezetten a kicsikre szabva 

ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOKNAK


 • Videotanár  – megtalálod a teljes 5-8 osztályos tananyagot, 850 video és ellenőrző teszt, 17.000 kérdés formájában. Tanulhatsz, ismételhetsz, versenyezhetsz. A Videotanár bajnokság előtted is nyitva áll. A teljes program ingyenes és nyitott. 
 • Okosdoboz: Az OkosDoboz egy olyan digitális taneszköz, mely grafikus feladatsorokkal, gondolkodási képességeket fejlesztő játékokkal és rövid oktató videókkal segíti az általános iskolás gyerekeket az ismeretek elsajátításában, azok gyakorlásában és képességek fejlesztésében. Videók, játékok és feladatok leosztásban tudsz válogatni. Külön érdekesség az Egészségkönyv rész, ahol az emberi testet tudod tanulmányozni. 
 • A Nemzeti Köznevelési Portálon 5-12 évfolyam részére találtunk kidolgozott okos tankönyveket. Ezek a tankönyvek nem pusztán a papírtankönyvek digitalizált változatai, hanem sok ezer kiegészítő digitális taneszközt tartalmaznak: videókat, képeket, hanganyagokat és interaktív feladatokat.
 • Az M5-ös TV csatorna minden hétköznap korosztályonként kínál oktatási műsorokat reggel nyolc órától este kilencig bezárólag a Médiaklikk oldalon. 

Alsósoknak ezen a linken elérhető anyagok: https://mediaklikk.hu/musor/alsos 

A Felsősöknek itt nézhetők az anyagok: https://mediaklikk.hu/musor/felsos/  Az adások visszanézhetőek. 

 • A Mozaik Kiadó digitális leckéi, video filmjeit is érdemes megnézni. Tantárgyakra bontott izgalmas tartalom, legyen az a bolygók világa, az állatok története, vagy történelmi események. 3D modelleket is nézhetsz, a mikrohullámú sütőtől a piramisokig. Az ingyenes tartalmakat itt találod
 • CsibÉSZtúra – 500 izgalmas feladatsor amelyek az egyes tantárgyak anyagaihoz kapcsolódnak a  3-8. osztályosok számára. A magasabb évfolyamok számára pedig a CsibÉSZtúra Agytornáit ajánljuk, amelyek 25 kognitív részképesség fejlesztését, mérését célozzák, játékos formában. A felület alkalmas arra is, hogy egy-egy pedagógus közös játékra hívja a tanítványait és így csoportosan, a közös munka lehetőségével használják az oldalt.

Pedagógusoknak, szülőknek, érdeklődőknek, A tehetség kézikönyve

 • A Zenei Műhely Énekóra hanganyagai, kisiskolásoknak, 1-4 osztály. Énekeljetek közösen 🙂 
 • Sulinet Junior – a kisebbeknek szóló játékosan tanuló portál, számolni tanulhatsz, kirakózni, angol-német szavakat, minden tantárgyból klassz példákkal. 
 • Kígyók és Létrák – Microsoft Magyarország olyan offline társasjátékot mutatott be, amely játékos módon tanítja meg a gyerekeket arra, hogyan kell biztonságosan közlekedni a virtuális térben. A TÁBLA itt tölthető le, a KÁRTYÁK itt, a JÁTÉK SZABÁLYZAT pedig itt. 
 • Első osztályosoknak,Judit néni (Rizsákné Bíró Judit) gyűjteménye, videók, feladatsorok
 • Zsenileszek – A teljes matematikai anyag, rövid 10-15 perces videókban
 • Liveworksheets – Angol nyelvű oldal, de a használata nagyon könnyen megtanulható. A kiválasztott vagy a pedagógus által elkészített feladatlapokat a diákok kitöltve a weboldalon keresztül juttatják vissza a pedagógusnak.

A Nemzeti Filmintézet ingyenessé tett 90 klasszikust.. A többit itt tudod letölteni

A három nyúl, 1972, rendezte: Dargay Attila, író: Zelk Zoltán

A kiskakas gyémánt félkrajcárja, 1951, rendezte: Macskássy Gyula, népmese

Dióbél királyfi, 1965, rendezte: Dargay Attila

Égigérő fű, 1979, rendezte: Palásthy György, író: Janikovszky Éva

Ha én felnőtt volnék, 1966, rendezte: Szoboszlay Péter, író: Janikovszky Éva

János vitéz, 1973, rendezte: Jankovics Marcell, író: Petőfi Sándor – angol, francia felirattal

Kincskereső kisködmön, 1972, rendezte: Szemes Mihály, író: Móra Ferenc

Lúdas Matyi, 1977, rendezte: Dargay Attila, író: Fazekas Mihály – angol felirattal

Szaffi, 1985, Dargay Attila, író: Jókai Mór

Vili, a veréb, 1989, rendezte: Gémes József  

Vuk, 1981, rendezte: Dargay Attila, író: Fekete István – angol felirattal

ONLINE OKTATÁS KÖZÉPISKOLÁSOKNAK


Elérhető tananyagok az Interneten

 • Zsenileszek – A teljes matematikai anyag, rövid 10-15 perces videókban
 • Érettségi.com – mindent tantárgyból feltöltött szöveges-képes anyagot találsz itt. 
 • Redmenta – több mint 44.000 feladatlap,  kereső és katalógus is van most már! (tantárgy, évfolyam és feladatlap típus alapján!)
 • Webuni – Rengeteg online kurzus, tananyag,amelyek jó része most ingyenessé vált. Általános és középiskolai kurzusok otthon ragadt tanárok és diákok részére. Keress témákra, így szűkítheted a választékot. 

KOMMUNIKÁCIÓ A TANÁROK-GYEREKEK KÖZÖTT


Digitális átállás – avagy Hogyan vágjunk bele a digitális oktatásba pár nap alatt az eTwinning Magyarországi Szolgáltató Pont összefoglalója. 2 rövid oldalban, táblázatos formában a legismertebb és legegyszerűbben használható online alkalmazásokat, melyek támogatják az otthontanulás és otthontanítás rendszerét. Az alkalmazásokat útmutató videók segítségével ismerhetik meg pedagógusok, diákok és szülők egyaránt! 

KRÉTA – Államilag fejlesztett platform, használata nem kizárólagos. A tesztekhez, kommunikációhoz, a házikhoz és beadandók lebonyolításához javasolt. A diákoknak küldött üzenetekhez a tanárok csatolhatnak pl.:

 • tananyagokat (óravázlatok, leírások, ismertetők, munkafüzet-feladatok, mobiltelefonnal beszkennelt ábrák, képek, diagramok stb.),
 • mobiltelefonnal vagy egyéb hangrögzítő eszközzel felvett hang- és (előre rögzített) videó anyagokat, előadásokat,
 • a csatolmányok alkalmasak pl. podcastek küldésére és fogadására (tanár – tanuló – gondviselő körben, intézményvezetés – alkalmazottak körben, az üzenetküldési mátrixban beállítottaknak megfelelően).

MICROSOFT TEAMS – a Tisztaszoftver program keretében minden magyarországi pedagógus és tanuló térítésmentes hozzáférést kaphat a Microsoft Office 365 ProPlus verziójához, amely magában foglalja a Microsoft Teams online kollaborációt, csoportmunkát, csevegést, video- és fájlmegosztást támogató rendszerét is. A felület elég sokféle lehetőséget nyújt a közös dokumentum szerkesztéstől a webináriumon át a feladatkiadásig, jegyzetelésig és hangos visszajelzésekig. A programról bővebben itt. Az Index.hu kapcsolódó cikke itt érhető el. 

GOOGLE CLASSROOM – Virtuális osztályterem, feladatkiosztás és ellenőrzés. Intézményi regisztráció szükséges, ingyenes és magyar nyelvű. Nagyon jól működik a Google Hangouts alkalmazással, (ehhez Google e-mail cím regisztráció szükséges), ami egy kommunikációs eszköz. 

PREZI – a Prezi video nagyon hasznos es egyszerű eszköz arra, hogy a tanarok otthonról tanítsák a gyerekeket. Nem kell hozzá más, csak egy szamitogep es egyszeru internet. Nagyon szorakoztato. Es a gyerekek is tudnak videóban válaszolni. Probaljatok ki! Csináltam egy videót ami lepesrol lepesre bemutatja hogyan kell használni. Adam – Apuka es Prezi társalapító. A video linkje itt.

ONENOTE  osztályterem: fullos digitális osztályterem, tananyag készítésre is remek, a diákok megkapják a feladatokat, közös munkára is van lehetőség. A tanár látja a megoldásokat és itt tud visszajelzéseket adni. Bővebb információ itt. 

EDUBASE Gyors · ingyenes · online oktatási platform · tesztelő- és vizsgáztató rendszer

Az EduBase egy magyar fejlesztésű online oktatást támogató weboldal, amelyet tanárként ingyenesen lehet használni. A virtuális osztálytermekbe gyűjtött diákokkal megoszthatóak videók, fájlok, beadandók, hírek és digitalizált tesztek (akár házi feladatról, akár dolgozatról van szó).

A platform bármikor, bárhonnan elérhető: www.edubase.net

EDMONDO Előnyei: Ingyenes, magyar nyelvű! Nem kell hozzá Fb, google, vagy e-mail cím, Zárt csoportként is működik, telefonos app, szülők meghívhatók, beadandó feladatokat, dolgozatokat is lehet rajta készíteni, beépített word, excel, power point…. Google Drive-ot be lehet importálni. Itt tudod megnezni. 

KOMMUNIKÁCIÓ A TANÁROK-GYEREKEK KÖZÖTT – kiegészítő online eszközök


Játékos feladatok elkészítéséhez (nemcsak a pedagógus hozhat létre feladatsort, hanem a diákok is, sőt hatékonyabb, ha a tanulók készítenek ilyeneket egymásnak)

 • videókonferencia: az osztály, csoport összefogására, tananyag bemutatására, a feladatok ismertetésére Zoom, Google Hangouts, Microsoft Teams, Skype
 • videók készítése, képernyőképek felvétele: a tananyag bemutatására, vagy elkészített tanulói feladatok bemutatására / képernyővideók készítése: Ingyenes, és nagyon egyszerű a használata. Azt rögzíti, amit te látsz a saját képernyődön, illetve egy kis ablakban látszik az arcod is, ahogy beszélsz. Jól használható azokra az esetekre, amikor valaki prezentálna (ppt-t) vagy megmutatná egy program működését, egy dokumentum részleteit stb. Miután elkészült a felvétel, van lehetőség a rosszul sikerült részek kivágására. A videót le lehet tölteni, de a Loom szerverén is ott marad, és el lehet küldeni a linket bárkinek, akár jelszóval védve is (nem kell áttölteni a YouTube-ra).  Loom, Screencastify, Screencast-o-matic, Zoom
 • Online Diktálás – ha nincs kedved kézzel írni
 • Wakelet – tartalmak létrehozását és rendszerezését teszi lehetővé mentés és megosztás céljából – magyar nyelvű használati útmutató Novák Károlytól
 • Canva: online képszerkesztő, bármilyen képanyagot szerkeszthetsz vele.
 • QR kód készítő

Angol nyelvű kiegészítő eszközök

 • Quizizz: játékos kvízek mémekkel 
 • Quizlet: feladatkészítő oldal 
 • Edpuzzle: játék videókkal gazdagítva 
 • Pear Deck – újabb eszköz a játékosításra, a Google Slides kiegészítője
 • Flipgrid – játékos szavazás, számonkérés 
 • Book Creator – ebookok készítése és megosztása játékosan 
 • Wevideo – videók készítése diákokkal 
 • Crossword Labs keresztrejtvény alkotó 
 • Jigsawplanet online kirakó
 • Trimino dominó játék egy változata, sajátot is alkothatsz
 • szófelhő: https://wordart.com/; https://worditout.com; https://www.jasondavies.com/wordcloud/; https://tagcrowd.com/
 • szófelhő mondatokkal: http://www.wordificator.com/
 • Coggle – gondolatfelhő diagram készítő. Video tájékoztatóval az elején, egyszerű
 • Thinglink – Egy online linkfelület, melyre képi, videós, szöveges anyagot helyezhetünk el egy háttérképen, ez lehet például egy térkép, de bármi más. Nagyon látványos, nagyon tetszik a diákoknak. A tanári alapverzió ingyenes
 • TikiToki – és Timeline  idővonal készítő, az ingyenes verzió egyszerre egy vonalat enged használni 
 • Mentimeter – csoportos döntésekhez, vélemények összesítéséhez szuper kis program, rövid szövegek küldhetők egy-egy kérdésre. Létrehozhatunk kvízt, szófelhőt, kérhetek visszajelzést vagy felvezethetek egy témát. (Két kérdés ingyenes)
 • Anchor teljesen ingyenes szuper podcast készítő, ami segít a felvett hanganyag elhelyezésében is

KOMMUNIKÁCIÓ A TANÁROK-GYEREKEK KÖZÖTT – TEMATIKUS CSOPORTOSÍTÁS


Forrás: Hipersuli.hu 

SZÁMONKÉRÉS, TESZTEK 

 • Redmenta – Magyar fejlesztésű, jól használható tesztrendszer, mellyel online, és regisztráció nélkül is számonkérhetjük diákjaink tudását.
 • Google űrlapok – Létrehozhatunk felmérést vagy tesztet. Elegendő hozzá egy Google fiók a pedagógus részéről. A diákok regisztráció nélkül is elérik.
 • Microsoft űrlapok – A Microsoft Forms segítségével létrehozhatsz például felmérést, szavazást vagy tesztet. Időzíthető a feladat kiosztása-beadása. Formális és szummatív értékelésre egyaránt alkalmas.
 • Quizizz – Ingyenes kvízkészítő alkalmazás homework funkcióval, ami lehetővé teszi a diákok számára, hogy mindenki a saját tempójában haladjon, magának ütemezze a feladat megoldásokat.
 • Quizlet – Olyan alkalmazás, ami komplett tanulási útvonalat hoz létre zárt végű feladatokkal, játékos formában. Remekül használható évszámokhoz, szótanuláshoz, képek értelmezéséhez.
 • Socrative – A Socrative egy olyan online kérdőív készítő alkalmazás, melynek kitöltése közben a válaszolók valós idejű visszajelzést kapnak az eredményeikről.
 • Quizalize – Kvízkészítő, melyben rengeteg visszajelzést kaphat a pedagógus a tanulók haladásáról és akár házi feladatként is kiadhat egy-egy feladatlapot hosszabb határidővel. Összekapcsolható Office 365 és Google Tanteremmel is. A tanulás differenciálható, nagyon részletes képet kapunk a tanulók teljesítményéről, nehézségeikről.
 • Edubase – Olyan kvízkészítő weboldal, amely a tanítás-tanulás folyamatának bármely részében sokat segíthet, legyen szó tanulásról, gyakorlásról, számonkérésről vagy visszajelzésről.

GYAKORLÁS, ISMÉTLÉS

 • Kahoot! – Játék alapú tanulási környezet, melyben teszteket készíthetünk, nyomon követhetjük a tanulók fejlődését, részletes kiértékelést  kaphatunk a diákok tudásáról. 
 • Wordwall – Interaktívan bármely web alapú eszközön, például számítógépen, táblagépen, telefonon is használhatóak. A diákok játszhatnak egyénileg vagy a tanár vezetésével. Az oldal magyar nyelvű, sok interaktv sablon segít minket érdekesebbnél érdekesebb feladatok létrehozásában.
 • Mentimeter – Ezen az oldalon létrehozhatunk kvízt, szófelhőt, kérhetünk visszajelzést vagy felvezethetünk egy témát.
 • LearningApps – Magyar nyelven is elérhető feladatkészítő oldal, ahol a hangsúly az interaktivitáson van. Kis, interaktív építőkockák segítségével támogatja a tanulási és tanítási folyamatokat. Osztályokat hozhatunk létre, belépés után pedig nyomon követhető a diákok haladása.
 • Baamboozle – Játékos feladatok készítését segítő oldal. Regisztráció nélkül is játszhatunk játékokat, akár más játékosok ellen.

ONLINE PREZENTÁLÁS

 • Google Diák – Online prezentációkészítő, ami elérhető a Google fiókunkhoz kapcsolódóan, lehetővé teszi a közös munkát, és néhány okos modullal (pl. Pear Deck) azonnali visszajelzés is beépíthető.
 • Sway – A Microsoft appja, melynek segítségével könnyen hozhatók létre és oszthatók meg bemutatók. Beépített tervező motorja a formázást is leveszi a vállunkról. Már meglévő bemutatóinkból könnyen, gyorsan készíthetünk interaktív vásznakat, melyekbe videót, linkeket, képeket, dokumentumokat ágyazhatunk be. Teljes óravázlatokat készíthetünk vele, melyet könnyen megoszthatunk diákokkal, akár szerkesztésre is. 
 • Powerpoint – Az Office 365-ben webes alapon is elérhető a PowerPoint. Lehetőség van közös online munkára, megosztásra. A tanár könnyedén nyomon követheti diákjai haladását egy csoportmunkával kapcsolatban, illetve maga is megoszthatja itt anyagait prezentáció formájában.
 • Prezi – Látványos prezentációk készíthetők ezen az oldalon. A prezentációs szoftver mozgással, zoomolással és térbeli kapcsolatokkal kelti életre az ötleteket.

KOLLABORATÍV FELÜLETEK

 • Padlet – Olyan interaktív felületeket hozhatunk létre, ahová szöveg, kép vagy videó is felkerülhet, lehetővé teszi a közös munkát. 
 • Symbaloo – Könyvjelzők tárolására kiváló alkalmazás, segítségével, egyéni tanulási útvonalak állíthatunk össze.
 • Wakelet – A Wakelet egy ingyenes felület, amely tartalmak létrehozását és rendszerezését teszi lehetővé mentés és megosztás céljából. Videókat, cikkeket, képeket, tweeteket, linkeket menthetsz rá, vagy akár saját szöveget is hozzáadhatsz.
 • Google Drive – Felhőtárhely a Google fiókhoz kapcsolódóan. Lehetővé teszi mappák és fájlok létrehozását, megosztását.
 • Microsoft OneNote – A Microsoft digitális jegyzetfüzete, hasonlatos a fizikai jegyzeteléshez. Beilleszthető kép, szöveg, hangfájl, videó, de kézírással is lehet jegyzetelni benne. A jegyzeteket füzetekbe, fülekre, oldalakra tudjuk osztani.
 • Dropbox Paper – Google fiókunkkal is elérhető ez a felhőtárhely, ahol a fájlok tárolásán kívül feladatokat adhatunk ki és rendelhetünk emberekhez, nyomonkövethetjük a projekteket, visszajelzést adhatunk. 
 • Lino – Digitális parafatábla közös munkához vagy tanulói haladás követéséhez.

MUNKA RENDSZEREZÉS, TERVEZÉS, ÜTEMEZÉS

 • Trello – A Google fiókon keresztül elérhető alkalmazás, ami lehetővé teszi a feladatok rendszerezését, rangsorolását látványos és könnyen követhető módon.
 • Naptárak (Google, Microsoft, stb.)
 • Doodle – A Doodle segítségével összehangolhatjuk az online megbeszélések időpontját.

TANKÖNYVEK, TANANYAGOK

 • Mozaweb – A Mozaik Kiadó mindenki számára ingyenesen elérhetővé tette  az online tankönyveit. A demo-ra kattintva a teljes tankönyv elérhető.
 • Tankönyvkatalógus – online pdf formában elérhetőek a tankönyvek.
 • Hashtag.school – Tartalomkezelő rendszer, tananyagtár és gamification platform egyben. 
 • Geomatech – Módszertani és eszközrendszer, melynek célja a matematika és természettudományos tárgyak oktatásának támogatása, az oktatás hatékonyságának javítása, az órák játékosságát és élményszerűségét növelő digitális tananyagegységek segítségével. 
 • Videotanár – Ingyenes és nyitott oldal. Szinte minden tantárgyhoz találunk feltöltött anyagokat, ellenőrző kérdéseket, a pedagógusokat pedig módszertani kiadvány is segíti.
 • Zanza.tv – Magyar nyelvű oldal, ahol számos tantárgyhoz (még testneveléshez is), és még annál is több területhez/témához (pl. önismeret, tanulásmódszertan) minőségi videó tananyagok, online feladattal.
 • Okos Doboz: Digitális feladatgyűjtemény alsós és felsős bontásban tantárgyanként, évfolyamonként, képességfejlesztő játékokkal és kisfilmekkel.

TANTÁRGYSPECIFIKUS AJÁNLÁSOK

Matematika

 • GeoGebra – A függvény ábrázolástól a geometrián át a matematika számtalan területén remekül használható alkalmazás.
 • PhotoMath – Fényképezd le és nézd meg a megoldást, ellenőrizd tudásodat.
 • Microsoft Math – Megtekinthető a feladatok megoldása, a diákok bemutathatják munkájukat, megismerhetik a matematikai fogalmak definícióit, létrehozhatnak grafikonokat.
 • Wolfram Alpha – Szinte korlátlan tudástár.
 • Akriel – Algebra és számtan tanulás és gyakorlás online.
 • Matika.in – Játékos matematikai feladatok gyűjteménye, évfolyamonként kategorizálva általános iskolásoknak.
 • www.feladat.matematikam.hu
 •  www.jatek1x1.hu
 •  www.szorzotabla.hu
 •  www.matekzseni.hu 
 • A mateking.hu oldal ingyen kínálja minden középiskolai matematika tananyagát és a matematika érettségire felkészítő felületét. Az oldal középiskolai matematika kurzusa összesen 36 témakört és 369 kiválóan érthető epizódot tartalmaz. Szuper-érthető matematika oktatás egyszerű példákon, színes szemléletes ábrákon, keresztül egy letisztult és komfortos webes környezetben, megalkotva ezzel a 21-ik század tankönyvét, amely valóban elmagyarázza a matematikát olyan részletességgel és olyan élvezetesen, hogy bárki megértse.

Földrajz

 • Seterra – vaktérképek, gyakorlási lehetőségek

Magyar

 • BOOKR Suli: Irodalomra és főleg kötelező és ajánlott olvasmányok feldolgozására érdemes kipróbálni. Az alkalmazás száznál több interaktív ajánlott és kötelező olvasmányt, animált hangoskönyveket tartalmaz, és van egy tanári adminfelülete is. Utóbbin követhető a tanulók előrehaladása. Minden könyv végén 4-6 szövegértés- és különböző kompetencia fejlesztő feladat található.
 • Magyar Elektronikus könyvtár – Az ország legrégebbi digitális könyvtára és legnagyobb internetes szövegarchívuma. Ingyenesen letölthető, olvasható e-könyvek tematikus gyűjteménye.
 • Versike.hu – Játékos verstanulás
 • Művészek az otthoni oktatásért Hazai művészek segítik a diákok otthon tanulását a COVID-19 vírus karantén ideje alatt, azzal hogy kötelező olvasmányokból, vagy órán feldolgozandó irodalmi szövegeket adnak elő, videók formájában. A feltöltött videók kereshetők szerző-évfolyam-előadó szerint is.

Természettudományok

 • Phet –  Interaktív szimulációk gyűjteménye tematikusan a természettudományos tantárgyakhoz. 
 • Geogebra kémia – Ingyenes anyagok, szimulációk, feladatok, leckék, játékok  kémiával kapcsolatosan.
 • Geogebra fizika – Ingyenes anyagok, szimulációk, feladatok, leckék, játékok  fizikával kapcsolatosan.
 • Wolfram Alpha – Szinte korlátlan tudástár.

Nyelvtanulás

 • Duolingo – online nyelvoktató alkalmazás. Magyarról angolra, majd angolról számtalan nyelvet tanulhatunk.
 • Agendaweb – Számos online gyakorlófeladat nyelvtan vagy szókincs gyakorlásához.
 • LyricsTraining – Angolul tanulhatunk dalszövegek segítségével. Applikációként is letölthetjük telefonunkra.
 • Apps4EFL – Angol tanulást segítő applikációkat, játékos feladatokat készíthetünk az oldalon, ahol számos feladattípus közül választhatunk: diktálás, képdiktálás, videókvíz, hibakereső és így tovább.
 • BOOKR Class angol nyelvtanulást segítő digitális anyag, amelyhez tanári adminfelület is tartozik.
 • Tabello:  általános iskolásoknak fejlesztett ingyenes interaktív online nyelvoktató szoftver mesterséges intelligenciával. Eredetileg kifejezetten arra fejlesztették, hogy hátrányos helyzetű magyar gyerekek nyelvtanulását segítsék. Fejlesztői a diszlexiásokra is gondoltak.

EGYÉB HASZNOS INFO / LETÖLTHETŐ ANYAGOK TANÁROKNAK 

2 rövid oldalban, táblázatos formában a legismertebb és legegyszerűbben használható online alkalmazásokat, melyek támogatják az otthontanulás és otthontanítás rendszerét. Az alkalmazásokat útmutató videók segítségével ismerhetik meg pedagógusok, diákok és szülők egyaránt! 

A Digitális Pedagógiai Módszertani Központ szeretne hozzájárulni, hogy a kiemelt figyelmet igénylő gyerekek, köztük az SNI tanulók digitális oktatására is alkalmas rendszerekre, platformokra, alkalmazásokra hívja fel a pedagógusok, gyógypedagógusok, fejlesztő pedagógusok figyelmét. Elsőként az eDia és eLea online rendszereket szeretnénk a szakemberek figyelmébe ajánlani. A Szegedi Tudományegyetem, tekintettel a kialakult országos járványra, díjmentesen hozzáférhetővé tette diagnosztikus rendszereit. Azoknak az intézményeknek, pedagógusoknak, fejlesztő- és gyógypedagógusoknak ajánljuk használatukat, akik kiemelt figyelmet igénylő – közöttük az SNI – gyerekek, tanulók nevelésében oktatásában vesznek részt. A szakemberek a fejlesztő, gyakorló és felmérő feladatok olyan tárházával találkoznak, amely tudományosan megalapozott tartalmi keretekre épül. 

HÍREK, CIKKEK A TÉMÁBAN

Oktatás indul az egészségügyben dolgozók gyermekeinek

A KórházSuli Alapítvány és a Bethesda Gyermekkórház gyermekkórház együttműködésében indult el az a projekt, melyhez eddig több mint száz önkéntes egyetemista csatlakozott, akik a fontosabb tantárgyakból fognak virtuális tanórákat tartani az egészségügyben dolgozók gyermekeinek. 

Mint közleményükben írják, a program szervezőinek célja kettős. Egyrészt a koronavírus okozta rendkívüli oktatási helyzet nehézségeinek mérséklése, különös tekintettel az egészségügyi dolgozók gyermekeinek foglalkoztatására. Másrészt az önkéntes egyetemisták megtapasztalják a társadalmi szerepvállalás fontosságát, ráadásul ezáltal teljesíthetik a kötelező gyakorlatukat. 

Csépe Valéria: Az online iskolában elfelejthetjük a számonkérés szót

Az új Nemzeti alaptanterv munkálatait elindító Csépe Valéria professzor régóta nem adott interjút. Most úgy látta, a koronavírus járvány miatt kényszerből bevezetett “digitális tanrend” kapcsán érdemes megszólalnia. Az akadémikus szerint annak nincs értelme, hogy a frontális oktatást vigyék át a digitális térbe. Ha azonban jól csinálják, akkor a digitális oktatás egyszerre lehet játék és mélyreható tanulás, amelyben a hagyományos számonkérést és a puskázást is el lehet felejteni.

Interjú a Nemzeti alaptanterv megújításáért felelős korábbi miniszteri biztossal

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük