Önkéntes lehetsz

Segíteni szeretnél? Ebben a részben az ÖNKÉNTESEKET keresőket gyűjtöttük össze. Ha ADOMÁNYOZNI szeretnél, akkor kérlek olvasd el az ADOMÁNYOZÁS cikket. Folyamatosan frissítjük. 

HOGYAN TUDSZ SEGÍTENI? 

Milyen segítő tevékenység áll közel hozzád? Példákkal segítünk 

  • Adományozás (pl pénzt küldesz azoknak, akik a betegeket és a hátrányos helyzetűeket támogatják, megnézed mire van szükségük, és tárgyi adományokkal segíthetsz. Ilyen pl a maszkok készítése is az ellátó intézmények részére, vagy ha van kiadó lakásod, elérhetővé teszed a krízisben dolgozók részére, étel adományokat viszel olyan intézménybe, ahol szükség van rá)
  • Önkéntesség (pl jelentkezel olyan csoportban, ahol a tudásod, időd ajánlod fel, kiteszed a lépcsőházban hogy te is vállalsz bevásárlást, ha valaki rászorul a karantén alatt.)
  • Helyi kisvállalkozóktól vásárolsz (pl nem felejted el a kedvenc kis éttermed, és ha teheted, innét rendelsz kiszállítást, vagy ajándék utalványt veszel most, amit később fel tudsz használni. Nekik ez most jelent bevételt, így lehet meg tudják tartani a munkaszerződéseket. 
  • Szolidaritást mutatsz (ilyen például a te is csatlakozol a “Tapsoljuk meg” hálatapshoz, ami szól az egészségügyi dolgozóknak, szállítmányozóknak, kereskedelmi dolgozóknak, mindenkinek, aki nincs karanténban, mert mások ellátásáért dolgozik. Vagy ha a kicsikkel te is részt veszel a “szivárvány/szívecske rajzok készítésében, ami aztán megjelenik a kapukon, erkélyeken, köszönetképp. 

KI(K)NEK TUDSZ SEGÍTENI?  A mostani helyzet számos embert érint, a “mindenkin” belül különösen nehéz:

  • azok az egészségügyi dolgozók, intézmények, akik most a “fontvonalban” dolgoznak,
  • olyan szakmákban érintetteknek, ahol a csökkenő kereslet miatt most nincs, vagy nagymértékben csökkent a munkájuk, veszélyben a vállalkozásuk, ezzel veszélyben a minennapi megélhetésük is. (TEAOR számokat hozunk) : a) taxis személyszállítás (49.32), szálláshely-szolgáltatás (55), vendéglátás (56), alkotó-, művészeti, szórakoztató tevékenység (90), sport-, szórakoztató, szabadidős tevékenység (93), g) h) konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése (82.30), i) napilapkiadás (58.13), j) folyóirat, időszaki kiadvány kiadása (58.14) és k) műsorösszeállítás, műsorszolgáltatás (60), 4776 – Dísznövény, vetőmag, műtrágya, hobbiállat-eledel kiskereskedelme,
  • szociális ellátó intézmények lakói, különösen a hajléktalanok,
  • hátrányos helyzetű családok, kisjövedelműek, szegregátumok lakói, és az őket segítő nonprofit civil szervezetekanyaotthonok, gyermekotthonok,
  • állatmentők, menhelyek üzemeltetői (eddig sem volt egyszerű a fenntartásuk, most még nagyobb probléma) 

Mindez csak ízelítő. Azt tanácsoljuk, első körben a saját kis környezetedben nézz szét, kinek van szüksége a segítségedre. A lépcsőház, a szomszéd, barátok, család, ismerősök. Lehet, hogy egy hívás is elég. Aztán vár a nagyvilág. 

SEGÍTŐ CSOPORTOK A NETEN, KÖZÖSSÉG ÉPÍTÉS 

Maszkok, védőfelszerelések gyártása, Főbb segítő csoportok Itt találsz szabásmintát, ha te is maszkot szeretnél készíteni, saját magadnak, vagy másoknak: 3D Nyomtatás a koronavírus ellen MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ Debrecen, Maszkvarrás összefogással Maszk Adomány Nyomtass te is Maszk nyomtatás, szabásminta pdf. Az Adománytaxi “Maszkot a frontra kezdeményezése itt érhető el.

3D Nyomtatás a koronavírus ellen – fantasztikus civil kezdeményezés, magyar találmány. Rengeteg kórház, szociális intézmény, segítő csoport keresi ezt a maszkot, viszont a gyártáshoz, szállításhoz önkénteseket keresnek.

Bővebben ezen a 3D korona honlapon. Vagy a csoport Facebook oldalán.

Pandemia.hu – Segítő csoportok térképe Magyarországon

Ezen a térképen megtalálod az ismert magyarországi civil csoportokat, akik koronavírus kapcsán segítséget tudnak nyújtani, és itt segítséget is lehet kérni. (Az oldal fő profilja a koronavírus térkép, óránként frissülő adatokkal.) Ha tudsz csoportról, szervezetről, ami még nem szerepel a listában,  küldd el a szuhiattila7@gmail.com címre. És csatlakozz a csoportokhoz!”

Miutcánk.hu

Ez itt a Miutcánk.hu!

Használtad már a Miutcánkat? Ezt nézd meg!

Gepostet von Miutcánk am Montag, 2. November 2015

A Miutcánk.hu egy olyan közösségi oldal és közösségépítő platform, amivel könnyedén megismerhetjük a környezetünkben élőket és felismerhetjük a jó szomszédságban rejlő lehetőségeket.

1) Regisztrálj a Miutcánk.hu oldalon a lakcímeddel. 2)Csatlakozás után azonnal láthatod, hogy kik élnek a környékeden és felfedezheted a szomszédságban élő embereket és lehetőségeket. 3)Adj, kérj és szervezz – ismerd meg a szomszédaidat és alakíts ki jószomszédi viszonyt a körülötted lakókkal. 4)Élvezd a kialakult ismeretségek adta lehetőségeket! Kérj kölcsön – Miért vásárolnál, ha kölcsön is kérhetsz? Miért pazarolnád a pénzed valamire, amit később alig használsz? Segíts a szomszédaidnak és kérj tőlük segítséget! Ki mihez ért? Szakmai tudásunkat, rendelkezésre álló eszköztárunkat és képességeinket könnyedén kamatoztathatjuk: Te megvarrod a szomszéd ingét, cserébe ő megbütyköli a vízvezetéket. Te felfúrsz egy képet a falra, cserébe ő lenyírja a füvet. Tegyük élhetőbbé a környékünket Egyszerűen szervezhettek közös programokat: a növényültetéstől kezdve, a bringa tároló kialakításáig bármi szóba jöhet. Csak rajtatok múlik, mit hoztok ki a környéketekből! Szervezz közös programokat Itt az ideje felfedezni a szomszédságban rejlő közös szabadidős lehetőségeket és együttműködési pontokat. Garázsvásár, sport programok, grillparty? Közös kutyasétáltatás, munkába járás? A Miutcánk.hu-val játék a szervezés!

DoingGood Hungary – Segítő cégek – vállalatok a lakosság szolgálatában

DoingGood

A DoingGood hírportál folyamatosan közli a segítő szándékú céges felajánlásokat. Olvashatsz a taxis vállakozókról, akik ingyenesen szállítják az egészségügyben dolgozó utasokat, tájékoztat ingyenesen letölthető szoftwerekről, online ingyenes munkakereső oldalakat listáz. Folyamatosan frissül az ajánlatok listája. Kérésüket továbbitjuk: “Ha Ön felelős cégvezető, aki termékét, szolgáltatását ingyen tudja biztosítani a lakosság részére, legalább nagyvárosi, kerületi méretben, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy hírt tudjunk adni róla.” E-mail: felajanlas@doinggood.hu . Honlap: http://doinggood.hu/ Facebook csoport : Doing Good Hungary


LETÖLTHETŐ KIADVÁNYOK

HAJLÉKTALAN ELLÁTÁS

A Város Mindenkié – Önkéntes szociális munka a hajléktalanellátásban

A hajléktalan emberek a magas átlagos életkor, a gyakran nagyon rossz általános egészségi állapot és az intézményekre jellemző zsúfoltság miatt fokozottan ki vannak téve a járvány okozta veszélynek. Jelenleg a hajléktalanellátó intézményrendszerre is aránytalanul nagy terhelés jut, a jövőben pedig lehet rá számítani, hogy a szociális munkások egy része ki fog esni a munkából. A válsághelyzet előrelátható eszkalálódására tekintettel, A Város Mindenkié a jövőben előálló igényekre keres elővigyázatosságból, a hajléktalan-ellátásban végzett önkéntes segítői munkákra embert. Várjuk minden 18 és 50 év közötti ember jelentkezését! További információ: avarosmindenkie@gmail.com A Város Mindenkié Facebook oldal.

Magyarországi Evagelikus Testvérközösség

Önkéntes segítőket várnak,hajléktalan ellátás, utca kórház részen / oktatási illetve gyermekfelügyeleti, informatikai, egészségügyi, akár a szociális, illetve az ezt kiszolgáló, szállítási, ügyintézési, takarítási és egyéb munkákban. Ezen az adatlapon tudsz jelentkezni önkéntesnek a MET intézményeibe:


KUTATÁSI PROGRAMBAN VEHETSZ RÉSZT

MASZK tölts ki a Szegedi Tudományegyetem online kérdőívét 

A „MASZK” célja, hogy a lakosság névtelen adatszolgáltatásai alapján, a kapcsolattartási szokásokat felmérve olyan adatbázist építhessünk, mely segít a magyar kutatócsoportoknak megérteni az új koronavírus (COVID-19) terjedését, hogy ezáltal hatékonyabb megelőzési módokat fejlesszenek a járvány terjedésének megakadályozására. Itt tudod kitölteni az adatlapot.

MENTÁLIS SEGÍTŐ LEHETSZ

Otthon sem vagy egyedül Facebook csoport

cover photo, A képen a következők lehetnek: , szöveg, amely így szól: „OTTHON SEM VAGY EGYEDÜL!”

Az idősek, krónikus betegek, gyerekeiket egyedül nevelő szülők, vagy bármi más miatt a virus ellen való védekezésben a négy fal közé szorult, magányos embereknek szeretnénk segíteni.Tudsz olyanról, aki ilyen helyzetben van? Vagy magad jársz ebben a cipőben? Van napi fél órád egy beszélgetésre, jelentkeznél önkéntes beszélgetőnek? Jelezd nekünk! A magány ellen beszélgetéssel vesszük fel a harcot, összekötjük azokat, akik magányosnak érzik magukat, önkéntes beszélgető partnereknek jelentkeznek, vagy sorstársakat keresnek. Az internettel rendelkező jelentkezők videóbeszélgetésekben kapcsolódnak, a telefonnal rendelkezők telefonon.’  Tel: +36 30 463 24 19 Otthon sem vagy egyedül Facebook / E.mail: otthonsemvagyegyedul@gmail.com 

Mental for doctors

‘Egészségügyi dolgozók számára mentális segítséget nyújtó önkéntes szakember csapat vagyunk. Facebook oldal 

Pszi.hu Pro Bono önkéntes pszichológiai segítők

Segítő szakemberek (pszichológusok, pszichiáterek, mentálhigiénés szakemberek) a koronavírus krízise kapcsán segítséget nyújtanak online vagy telefonon keresztül. A kezdeményezés oldala (és maga a jelentkezés) ezen a linken érhető el

Lélekfrissítő-online mentálhigiéné határok nélkül

Online mentálhigiénés segítő képzés végzős hallgatói a Károli Gáspár református egyetemen indították ezt a csoportot. Ingyenes segítő beszélgetést ajánlanak fel, ami oldja a szorongást, félelmet, bizonytalanságot. Az online mentálhigiénés segítés elérhető email, chat, videochat formában bárki számára, aki egyedül nehezen tud megküzdeni negatív gondolataival, szorongásával ebben a nehéz és nyomasztó helyzetben. Lélekfrissítő-online mentálhigiéné határok nélkül facebook oldalon, vagy a frissmental@gmail.com email címen.


EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓKNAK SEGÍTHETSZ

#Etesdadokit 

#Etesdadokit  – Debrecen 

cover photo, A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember, , szöveg, amely így szól: „AZ DOLGOZÓKNAK! ETESD A DOKIT! #ETESDADOKIT VILAGEVO.HU”

Facebook jótékonysági csoport az egészségügyben dolgozók támogatására. A leterhelt, és fokozott veszélynek kitett egészségügyi dolgozók számára indult egy különleges jótékonysági kezdeményezés: a lényeg, hogy megfelelő és egészséges táplálékhoz jussanak a frontvonalban küzdők. Amire biztos szükség van: szakácsok, éttermek, konyhák, beszállítók, hűtők-hűtőkocsik, marketinges, logisztika, csomagolóanyagok E-mail:  etesdadokit@gmail.com.

#Pihentesdadokit 

cover photo, A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember és szöveg

Ez a csoport az egészségügyben dolgozóknak INGYEN segít a munkahelyhez közel pihenési és szállás lehetőségeket találni. Olyan lakástulajdonosokat keresnek, akiknek a lakása bútorozott, és éppen üresen áll. Egészségügyben dolgozók jelentkezését is várják, akik a munkahelytől távol laknak, illetve nem akarnak hazamenni a családjukhoz a veszélyeztetettség miatt. A lakástulajdonosok jelentkezése: pihentesdadokit@gmail.com A csoport Facebook oldala: Pihentesdadokit. Ha lakást szeretnél ingyenesen felajánlani, itt tudunk mutatni erről jogi útmutatást, letölthető szerződés mintával.

Budapesti AirBnB közösség

A budapesti airbnb közösség tagjai kórházban dolgozó, közvetlen betegekkel érintkező egészségügyi dolgozók számára ingyen biztosítanának lakást.

A csoport FB oldalán tudsz jelentkezni. Budapesti AirBnB közösség

Közösségi felajánlások a vírus felszámolásában segítőknek facebook csoport

A képen a következők lehetnek: autó és túra/szabadtéri

Itt tehettek felajánlásokat mindenkinek, akik a COVID-19 vírus felszámolásában segédkeznek, többek között mentők, rendőrök, tűzoltók, ápolók, orvosok, honvédek, katasztófavédők.  Az elmúlt hetekben számos mentőállomás kapott tárgyi eszköz, élelelem, anyagi támogatást, amit ezúton a nevükben is köszönünk. A segítés számtalan szép példáját láthatjátok a csoport oldalán. Közösségi felajánlások a vírus felszámolásában segítőknek

MODEM a Varrjunk maszkot – összefogással

MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ Debrecen A MODEM a kezdeményezés mögé állt az anyagbeszerzéstől a támogatások keresésén át a kiszállításig. Jelentkezés a lenti e-mail címen, a tárgyba írja be, hogy melyik fázisban tud segíteni: anyagbeszerzés – pénzbeli támogatás – szabás – varrás – mosás, vasalás – szállítás. e-mail: maszkotvarrunk@gmail.com


TÁMOGASD A KISVÁLLALKOZÁSOKAT, MŰVÉSZETI DOLGOZÓKAT

Mentsdmegazéttermet Facebook csoport

cover photo, A képen a következők lehetnek: , szöveg, amely így szól: „#mentsdmegazettermet”

Éttermek, akiknek segíthetünk azzal, hogy ajándékutalványt vásárolunk, házhozszállítással/személyes átvétellel éltelt rendelünk, vagy akár – mondjuk egészségügyi dolgozók számára ételt küldünk! Az étterem adja meg, hogy számukra milyen lehetőségeket lenne a legjobb, mi jelentene igán segítséget.

Ne válts vissza jegyet

Ne váltsd vissza az elmaradt koncertek, színházi előadások jegyét, így is segíthetsz.


ÁLLATOK, MENHELYEK

ZöldEb Segélyvonal

Segélyvonal kutyás gazdiknak karantén idején. Önkénteseket keresnek, akik segítenek a kórházi karanténba, esetleg komolyabb ellátásra kényszerült kisállat tulajdonosoknak, hogy addig is biztonságba legyen a kedvencük. Lehet jelentkezni kisállat szállításra, ideiglenesen magadhoz tudod venni, esetleg elviszed a kutyust sétálni. Ezen a google adatlapon tudsz jelentkezni önkéntesnek. Itt pedig a Facebook csoport elérhetősége

Hangya Közösség 

A szervezet a nehéz helyzetbe került menhelyek segítésén dolgozik, főleg pénzbeli adományra van szükség, az állatok élelmezésének biztosítására. Itt tudsz adományozni. 1 kutya napi élelme kb. 300 forint, 1 havi élelme kb. 9000 forint. A vidéki menhelyek legtöbbje menzai maradékból oldja meg az élelemzést. Az iskolák, egyetemek bezárásával megszűnik ez a lehetőség. Egy több száz fős menhelynél egyszerűen nincs akkora anyagi tartalék, hogy ezt a bizonytalan ideig tartó állapotot uralni tudják. Ma Magyarországon az állatvédő szervezetek saját fenntartásúak. A segítség kérő menhelyek több mint 4.000 kutyát etetnek naponta

ELVÁR – Egyesített Állatvédelmi Rendszer

Nem érhető el leírás a fényképhez.

Az EVAR állatvédelmi szervezetek összefogásával jött létre. Friss információkat és hasznos tanácsokat osztanak meg honlapjukon, és kérdéseket is feltehetsz.  Egyik fő célkitűzésük, hogy szeretnének segíteni az egyedül maradt állatok ellátásában . AZ ÁLLATVÉDELMI RENDSZER JELENLEG LETERHELT, EZÉRT FRISS ÖNKÉNTESEK NÉLKÜL EZ A FELADAT NAGYON NEHÉZKESEN FOG MENNI. Arra kérünk benneteket, hogy ha szeretnétek csatlakozni a kezdeményezéshez és van szabadidőtök, szeretitek az állatokat, töltsétek ki ezt az önkéntesség űrlapot. Amennyiben a helyzet megkívánja a közeletekben működő szervezettel össze fog kötni benneteket a további koordinánációért. Az ELVÁR Facebook oldalán is tudod követni a tevékenységüket.


ISKOLÁKNAK, VIRTUÁLIS OKTATÁSBAN ÖNKÉNTESKEDHETSZ

Segítség virtuális oktatás kiépítésére – HPCL

A Discord digitális fejlesztői partnereket keresnek, szeretnék ha a program segítségével az órákat egy virtuális iskolában, valós osztálytermeket szimulálva, valós időben tarthatnák meg az oktatók. A Discordon ezeket a szervereket kiépítik jelentkezési sorrendben és segítenek elsajátítani a használatát, ami senkinek nem jár semmilyen költséggel, mert a program ingyenes és természetesen a segítség is.Aki szívesen venne részt ebben a projektben és segítene egy iskolának vagy tanárnak a fentebbiek kivitelezésében, jelentkezzen nálunk, hogy összeköthessük az adott intézménnyel vagy pedagógussal! Email: hpclhungary@gmail.com, Eredeti Facebook poszt


SEGÍTS A LAKÓKÖRNYEZETBEN – BEVÁSÁRLÁS, ÖNKÉNTES LÁTOGATÁS

Vásárolj be – válassz egy rászoruló családot!

SZOLIDARITÁS A VÁLSÁGBAN – Vásárolj be egy rászoruló családnak!

Az Utcáról Lakásba Egyesületnél hajléktalan embereknek segítenek abban, hogy lakáshoz jussanak. Amikor látták, hogy a járvány miatt a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő emberek elveszítik a jövedelmüket új programot indítottak: létrehoztak egy Facebook-csoportot, ahol azt szervezik meg, hogyan tudnak élelmiszereket vásárolni a segítségre szoruló családoknak.Szerencsére vannak, akik segítenek a nehéz helyzetben lévőknek. Volt olyan család, ahol alig hitték el, amikor kiderült, hogy 6 héten keresztül biztos, hogy nem kell éhezniük.A programot ebben a videóban mutatjuk be.

Gepostet von Partizán am Donnerstag, 9. April 2020

Az ULE ( Utcáról Lakásba Egyesülettel)  oldala, azoknak a családoknak keres támogatókat legalább néhány héten keresztül, akik a hajléktalanságból küzdötték fel magukat, és a jelenlegi helyzet többeknél katasztrofális helyzetet idézett elő. Élelmiszer adományt / vagy pénzadományt ( amiből élelmiszert vásárolnak) várnak. Ha valaki úgy érzi, hogy pár héten, 1-2 hónapon át támogatna egy családot, akkor lépjen be a csoportba.

Önkéntes látogató szolgálat – Age of Hope Alapítvány

A tantermen kívüli, digitális munkarend idejére Budapesten önkéntes Látogató Szolgálatot szerveztek, melynek lényege hogy meglátogatják azokat a gyermekeket, akiknek szüleik munkahelyi elfoglaltságuk miatt nem tudják megoldani felügyeletet. Az önkéntesek igény szerint napi egy-két alkalommal látogatnák meg a gyermekeket, illetve a szülőkkel egyeztetett idősávban telefonon állnak rendelkezésre. Facebook poszt A szolgálat prioritásba helyezi az egészségügyben, rendvédelmi, szociális területen dolgozó szülők gyermekeit

Pécs – bevásárlás, Nevetnikék Alapítvány 

A képen a következők lehetnek: 1 személy, szöveg

‘Kérjük vegyék igénybe felhívásunk a koronavírus-veszély idején! Mi önként vállaljuk, hogy elmegyünk Önök helyett  bevásárolni és a csomagot lerakjuk az ajtó elé.’ Az alapítvány felhívása itt érhető el. Önkéntesnek ezen a poszton lehet helentkezni.

Kaposvár – bevásárlás, Csiky Gergely Színház 

A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember és szöveg

“A mindannyiunk számára különleges helyzetben az arra rászoruló Szépkorúaknak segítünk bevásárolni, gyógyszereket beszerezni, a színház munkatársai és autói rendelkezésükre állnak.

Akinek szüksége van a színház segítő szolgálatára az kérjük lépjen kapcsolatba a jegyirodánk munkatársaival.” 82/511-207, 82/511-208 +36 20 505 1920 jegyiroda@csiky.hu, Facebook poszt ezen a linken. A színház oldalán korábbi előadások online nézhetők.

Pécsi MAMI / Pécsi PAPI program – Ma Mi vásárolunk be időseknek, egyedülálló szükőknek 

Elderly Care Stock Photos, Pictures & Royalty-Free Images - iStock

A programba olyan egyedülálló, Pécs belterületén élő szülők jelentkezését várjuk, akik legalább egy, 10 év alatti (vagy idősebb, de egészségügyi, magatartásbeli problémái miatt egyedül nem hagyható) gyermekkel maradtak otthon a járvány miatt. A pécsi önkormányzat az idősek védelmében indította el PAPI elnevezésű programját: a Program A Pécsi Idősekért (PAPI) segít nekik úgy megoldani az élelmezést, gyógyszerek beszerzését, hogy ki sem kell mozdulniuk otthonukból.  Itt olvashatsz bővebben a kezdeményezésről.

Legyél hangoskönyv felolvasó

Légy te is hangoskönyv-felolvasó!

A 2017-ben útjára indult kezdeményezés lényege, hogy önkéntes felolvasók segítségével hangoskönyveket készítenek azon irodalomkedvelő vakok számára, akik nem tudnak papír formátumú köteteket olvasni.Jelentkezni bárki jelentkezhet kortól, nemtől, lakhelytől, mindenféle nézettől függetlenül. Az egyetlen kikötés, hogy legyen mivel rögzítened a felolvasást. Diktafon,  mikrofon, vagy akár egy okostelefon hangfelvevője is megfelelő lehet. Itt tudhatsz meg bővebb infot.


ÚJSÁGHÍREK, KÖZLEMÉNYEK A TÉMÁBAN

Hogyan érdemes segíteni a járvány idején?  444.hu 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük