Nagyszülők & Idősek

Mind aggódunk a szeretteinkért. Az idősek sérülékenységét az eleve gyengébb immunrendszerük mozgáshiányból fakadó további gyengülése még jobban fokozza. És akkor a bezártságról, arról a kétségbeejtő bizonytalanságról, hogy meddig kell még a szeretteik közelsége nélkül ülni a négy fal között, nem is beszéltünk.

Hogyan segíthetsz családtagként, ismerősként?

Azzal, hogy lekiabálunk vadidegen időseket az utcán, azzal, hogy gúnyvideókat és mémeket gyártunk, amiben őket alázzuk meg, nem segítünk nekik. Azzal segítünk, ha elmondjuk nekik azt, amit jelenleg tudni lehet a koronavírus veszélyeiről, utánanézünk, hol kérhetnek segítséget, felírjuk a legfontosabb telefonszámokat, beszélünk az önkormányzattal. Ha kell, mi kérünk segítséget az ő nevében.

Ne csak a szüleinknek és nagyszüleinknek, hanem a magányos szomszéd néninek is segítsünk. Lehet, hogy bosszantó látni, hogy lent grasszál járvány idején, de lehet, hogy csak azért ment le az utcára mert nem akar a négy fal között megbolondulni a magánytól. Segítsünk azzal, hogy naponta bejelentkezünk. Hogy konkrétan rákérdezünk, hogy számukra mi most a legnagyobb segítség. Úgy óvjuk meg az időseinket, hogy nem hagyjuk őket magukra, és legalább virtuálisan mellettük maradunk. Igen, tartsunk fizikai távolságot. De lélekben maradjunk közel. Ez a valódi társadalmi szolidaritás, ez a valódi segítség. Forrás: Női Váltó 2020 03 29.

Ötlet 1 : Tájékozódj, mit is tehetsz idős szeretteidért

A Nemzeti Népegészségügyi Központ iránymutatásai szerint a következőkre kérnek:

Ötlet 2: Váltsd ki te idős ismerősöd, rokonod gyógyszereit

Elektromos recept (alias felhő/eeszt/e-recept) kiállítása célszerű, ezt minden orvosi rendelő el tudja készíteni. Az orvos fel tudja írni a gyógyszert úgy is, ha Marika néni csak odatelefonál. Nagyon FONTOS, légy türelemmel ha elsőre nem sikerül elérni a rendelőt, lehetséges hogy az orvosok túlterheltek, és sokan telefonon keresik őket. Bárki kiválthatja Marika néni e-receptjét ha ISMERI MARIKA NÉNI TAJSZÁMÁT és VAN NÁLA ÖNMAGÁT IGAZOLÓ FÉNYKÉPES IGAZOLVÁNY (nem, nem Marika néni igazolványa, hanem a sajátja!) Fényképes igazolvány hiányában a gyógyszerész jogszabály sértést követne el, ha kiadná a gyógyszert. Fényképes igazolványnak minősül a SZEMÉLYIGAZOLVÁNY, ÚTLEVÉL, JOGOSÍTVÁNY. +Orvostechnikai eszközt egyenlőre NEM TUD AZ ORVOS FELÍRNI A FELHŐBE, ehhez sajnos kell a vény, ennek hiányában teljes áron vásárolhatók meg a termékek, szóval mondjuk Marika néni vércukor tesztcsíkját, ágybetétjét stb. CSAK PAPÍR RECEPTTEL tudja a kiváltó kedvezményesen elvinni #tartsdotthonanagyit Bővebb info: Receptkivaltas.hu

Ötlet 3: Legyél “Pótunoka”

Jelentkezz önkéntes pótunokának, ha szívesen hozzájárulsz a négy fal közé szorult nagymamák és nagypapák szociális életének fenntartásához; szereted a nyugdíjas korúak társaságát, és könnyen szót értesz velük; új, szokatlan élményekre vágysz; ha hiányoznak a saját nagyszüleid, és már nincs lehetőséged velük beszélgetni; sok időd szabadult fel; segíteni szeretnél ebben a helyzetben, de még nem találtad ki, hogyan tudnál. Hogy tetszik lenni? címmel indított kezdeményezést a Fesztivál Önkéntes Központ és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A program az otthonaikba kényszerült idős korosztályt köti össze olyan fiatalokkal, akik telefonon keresztül társaságot tudnak biztosítani számukra. Bárki csatlakozhat az ország bármely pontjáról, mivel felkészítés, meghallgatás és kapcsolattartás online zajlik. Jelentkezni ezen a weboldalon lehet: https://fesztivalonkentes.hu/htl
Azok az idősek, akik pedig szeretnének pótunokát, a Máltai Szeretetszolgálat következő ingyenesen hívható telefonszámán jelentkezhetnek: +36-1-391-4710

Tartsd otthon a nagyit egy irtó fontos civil kezdeményezés, Facebook oldal. Ötletek, programok, kezdeményezések, jó hírek, időseknek, családtagoknak. Itt tudtok csatlakozni a Tartsd otthon a nagyit! oldalhoz: #tartsdotthonanagyit

Otthoni programok idősebbeknek

Javasolt, hogy a kijárási korlátozás alatt idős szerettünk ne menjen közösségbe, ne menjen boltba, semmilyen zárt helyre, ha kimegy, tartson legalább két méter távolságot bárkitől, aki szembe jön. És persze kezdjen barátkozni az otthoni edzésvideók gondolatával. Alábbiakban 10 klassz ötletet osztunk meg, reméljük sokan talának kedvükre való elfoglaltságot

Ötlet 1 : Mozgás: Szupernagyi Torna

Minden mozogni vágyó nagymaminak és nagypapinak ingyen torna! Zita képzett gyógytornászként azt vallja, hogy ebben a mozgás- és programszegény időszakban nagyon fontos, hogy a nagyszülők se maradjanak mozgás, torna nélkül. Éppen ezért hetente háromszor ingyenes online tornát tart a nagymamáknak és nagypapáknak. Jelszava ez: mutassuk meg az unokáknak, hogy nem csak a 20 éveseké a világ! Mikor? Minden hétfőn, szerdán és pénteken 9:15-kor várja a számítógép képernyői elé a szupernagyikat! A torna elérhető a Szupernagyi Torna facebook oldalán élő adásban a jelzett időpontokban.

Ötlet 2: Régi családi fotók válogatása a Fortepánnak

Családi fotóalbumok legérdekesebb képeit várja a Fortepan online archívfotó-gyűjtemény. A gyűjtemény arra kéri a vállalkozó kedvűeket, hogy küldjék el az érdekesebb képeket bekszennelve vagy lefotózva a fortepan@gmail.com email címre. A beküldött képeket Fortepan csapata megosztja a fortepan.hu, valamint a Facebook-oldalukon.

Családi kép, 1925.

“Osszák meg velünk a családi fotóalbumuk képeit! Kíváncsian és szeretettel várjuk a fotóikat a múltból. Ha van kedvük levenni a polcról a nagyszülők albumait, küldjék el nekünk is az érdekesebb képeket. Használjuk a Fortepant arra, amire kitaláltuk: meséljük el, milyen volt itt, Magyarországon élni. Lassan tíz éve, hogy apró darabkákból próbáljuk meg kirakni a mi XX. századunkat. Néhány ilyen darabka önöknél is lehet. Szkenneljék be vagy fotózzák le a saját múltjukat, és küldjék el nekünk Lássuk, milyen fotók rejtőznek önöknél, otthon! Barátsággal: Tamási Miklós

A Fortepan 2010 augusztusa óta érhető el a nagyközönség számára: sok tízezer archív fotót gyűjtöttek össze a múltból, különös tekintettel a 20. századi Magyarországra, annak mindennapi életére, az egyedi, civil fotósok által megörökített pillanatokra koncentrálva. (MTI) Az Indexen a Fortepan szerkesztőivel együttműködve mutatjuk be a legizgalmasabb gyűjteményeket a huszadik századi magyar, amatőr fotósok hagyatékaiból. Itt nézhetsz bele az Index válogatásba.

Ötlet 3: Legyen Ön is hangkölcsönző

Volt egy ember, aki közel 9000 órát olvasott fel azért, hogy örömet szerezzen vele másoknak. Hajnalban kelt, hogy a színházi próbák előtt pár órát felolvasással töltsön, hogy ezzel megmutassa a világot az irodalmon keresztül azok számára, akik ezt nem a szemükkel láthatják. A hangoskönyvekkel vezette keresztül őket a világirodalmon csodálatos hangján, Odüsszeiától, Jókain át, egészen Rejtőig. Ő volt Bodor Tibor. Szerezz te is örömet azzal, hogy segíted, hogy folytathassuk ezt a missziót, hogy tovább bővíthessük a hangoskönyvtárat modern és kortárs irodalommal, hogy a klasszikusok mellett a vakok és gyengénlátók is végig barangolhassák középföldét vagy Westerost. Ha szeretnél csatlakozni hozzánk, írj nekünk a hangkolcsonzo@gmail.com Bodor Tibor Kulturális Egyesület – a küldetés folytatódik. Facebook oldal

Egészségügyi adatok elektronikusan

Minden magyar állampolgár, akinek van Ügyfélkapu elérhetősége, és érvényes TAJ kártyája bármikor hozzáférhet az elektronikus térben rögzített adataihoz az EESZT (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) Lakossági Portálján.  
Az ügyfélkapus felhasználónevünk, és jelszavunk, majd a TAJ számunk megadása után, a belépést követően, az önrendelkezés menüpont alatt található /Értesítési beállításoknál/ megadhatunk egy e-mail címet, és beállíthatjuk hogy erre az E-MAIL címre milyen adatok érkezzenek. Érdemes Ügyfélkapu regisztráció csinálni, ha nincs. Kb 3 perc az okmány irodákban. Vagy ha van már eszemélyi igazolvány saját maga is tud ügyfélkapu regisztrációt létrehozni a következő oldalon:  Ügyfélkapu regisztráció E-személyivel.

 • RECEPT (Azonnal kapunk email-t ha az orvost felírta a receptet, annak minden adatával, Tehát tudni fogjuk mikor indulhatunk a patikába.
 • BEUTALÓ felírása (Értesítést kapunk, beutaló kiállításáról, ez az opció nem nagyon működik még hisz az e-bautalók bevezetése még gyerekcipőben jár)
 • EHR Dokumentumok (ezt az opciót választva pedig minden olyan dokumentumról kapunk egy visszajelzést, ami rólunk keletkezett. Pld. Zárójelentés, Ambuláns lap. Szakorvosi vizsgálatok eredménye, LABOR vizsgálati eredmények!) Érdemes mind a 3 opciót kiválasztani, a Recept 100% működik, a Beutaló 5% EHR pedig 80-90% most már majdnem minden intézmény azonnal feltölti a dokumentumokat!

És miért? Nem kell folyamatosan zaklatni háziorvosát, hogy mikor kerül fel az E-recept, Nem kell a szakrendelőkbe visszamenni, a leletekért, laboreredményekért. Mindig kap értesitést email-ben, így akár a mobiltelefonján is értesülhet. Ezeket dokumentumokat Ön bármikor megtekintheti, és akár ki is nyomtathatja! Egy kicsit bővebb leírást az EESZT Lakossági Portálján is talál.

Idősek üzennek otthonról: Maradjunk otthon‼

„A fiatalok felajánlották, hogy ha szükségem van valamire, akkor ők elhozzák.” ❤👵 Idősek üzennek otthonról. Osszuk meg! 🎥👇#VigyázzunkEgymásra #MaradjOtthon #MentsÉletet

Gepostet von RMDSZ am Samstag, 21. März 2020

Bevásárlási segítség, nyugdíjas korúaknak

A képen a következők lehetnek: , szöveg, amely így szól: „Házhozszállítást vállaló élelmiszerboltok Magyarországon Önkéntes segítségként összegyűjtve Nem reklám!”
Valamennyi házhozszállítást vállaló cég elérhetősége, egyetlen táblázatban! Kattints a képre az Excel táblázatért / Köszönet Dobák Orsolyának az önkétes munkáért!

HozdL bevásárló szolgáltatás, díjmentesen a nyugdíjas korúaknak. 

Jelen körülmények között fontos, hogy a veszélyeztetett korba tartozó lakosok számára is megoldott legyen az alapvető szükségletek beszerzése és kiszállítása. A HozdL a szolgáltatási kerületekben élő nyugdíjasok számára összesen 100 db ingyenes kiszállítást biztosít, ezzel csökkentve a megbetegedéssel járó kockázatot. Megrendeled. Megvesszük. Kivisszük. Mindezt pár órán belül. Budapest Győr Debrecen Szombathely

Budapesti Önkormányzatok segítenek

A kormány 2020 március 16-án rendeletben kötelezte az önkormányzatokat, hogy szervezzék meg az idősek ellátását. A jogszabályok értelmében a 70 évnél idősebbek és a fogyatékos személyek ellátásáról mindenekelőtt családtagjaik kötelesek gondoskodni. Erre azonban számos esetben nincs lehetőség. Akormányzati rendelettől függetlenül is számos önkormányzat elkezdte kialakítani a segítségnyújtás különféle módjait. Sokan alpozhattak az ellátásban eleve résztvevő szociális intézményekre és helyi civil szervezetekre is. Alábbiakban összegyűjtöttük a budapesti önkormányzatok segítő programjának elérhetőségeit, ami szól a 70. életévüket betöltött, illetve fogyatékossággal élő helyi lakosok ellátásáról, akik lakóhelyüket, vagy tartózkodási helyüket nem hagyják el a korlátozások alatt.

1. kerületBudavári Önkormányzat

Segítség kérés: Itt lehet jelentkezni, ha szükségetek van segítségre, vagy ha tudtok valakiről, akit féltetek, akinek jól jönne, hogy ne kelljen egy picit sem kimászkálni, akiről tudjátok, hogy a házban-szomszédban nem akad segítsége: Az E-önkormányzat portálról elérhető “Segítségre szoruló idős bejelentése” nevű űrlappal, előzetes regisztráció nélkül . Az űrlap érhető el: https://ohp-20.asp.lgov.hu/ Telefonszám: 06-1-458-3030 06-1-458-3025 06-20-269-8784 06-20-256-5088 Közlemény elérhető itt.
2. kerület
Vigyázzunk Egymásra Budán! II. Kerületi Önkormányzat

Segítség kérés: szükséges alapvető élelmiszerek, a tisztálkodási- és tisztítószerek megvásárlása, gyógyszerek kiváltása, illetve szükség esetén a melegétel házhoz szállítása. Ha szükségük van rá, kérjük, az alábbi elérhetőségeken jelentkezzenek: e-mail: ellatas@masodikkerulet.hu telefon: +36 30 159-0148 és +36 30 159-0149 (elérhető 8.00 és 20.00 óra között):

Tájékoztatás, Önkéntesség: Önkormányzat tájékoztató oldala időseknek itt érhető el.Önkéntesek jelentkezése itt. illetve e-mailben: onkentes@masodikkerulet.hu
3. kerület
III. Kerület Óbuda – Békásmegyer Önkormányzata

Segítség kérés: Zöld szám +36 80 204 777- 06 80 204-777 orvosi tanácsadás, hétköznap 14-16.00 e-mail cím koronavirus@obuda.hu mellett mostantól a Helpynet mobilapplikációt is használhatják a kerület lakói abban az esetben, ha önkormányzati segítségre van szükségük a járvánnyal összefüggésben. Az applikáció regisztráció után vehető igénybe, melynek során a pontos nevet, lakcímet és egy telefonszámot kell megadni. Az applikációba belépve az első, „Járványügyi segítségkérés” gombra kattintva az önkormányzat munkaidejében az ügyfélszolgálat munkatársai fogadják a riasztást, és intézkednek a megfelelő segítségnyújtásról. A Helpynet applikáció Android operációs rendszerű mobiltelefonokra ezen a linken keresztül tölthető le, iOS operációs rendszerre pedig itt érhető el. Telefonos lelki támogatást kaphatnak a kerületiek: délelőttönként az Óbudai Egészségfejlesztési Iroda Lelki Egészségközpontjának munkatársai, délután a kerületünkben dolgozó pszichológusok segítik a hozzájuk fordulókat. A vészhelyzeti krízistámogatásról itt tudsz meg többet.

Tájékoztatás: A kerület információs oldala a koronavírus alatt itt.
4. kerület
Segítség kérés: Az Újpesti IV. kerületi önkormányzat gondoskodik azoknak a 70. életévüket betöltött, illetve fogyatékossággal élő helyi lakosoknak az ellátásáról A segítségnyújtás a helyben történő alapvető élelmiszer bevásárlására, tisztító- és tisztálkodási szer vásárlása, valamint a gyógyszerek kiváltására terjed ki, illetve az erre felállított kríziscsoport segít a melegételhez jutás megszervezésében is. A segítségnyújtás a járványügyi veszélyhelyzet fennállásának idejéig tart, valamint addig, amíg a kérelmező a lakóhelyét, otthonát nem hagyja vagy hagyhatja el. Az érintetteken kívül a távol élő családtagok, ismerősök, vagy akár szomszédok is jelezhetik az önkormányzat felé azt, ha tudomásuk van segítségre szoruló személyről. Az ellátásra való igény egyszerűen bejelenthető a 06-70/500-1546 ingyenesen hívható segélyvonalon és a koronavirus@ujpest.hu e-mail címen. Újpest 06-1-231-3101 (központi elérhetőség)
5. kerület
Belváros-Lipótváros Önkormányzata
Segítség kérés: az ebédellátásban, a vényköteles gyógyszerek és a tartós élelmiszerek beszerzésében is számíthatnak Belváros önkormányzatára a 70 év feletti belvárosiak. Élelmiszer egységcsomagokat lehet igényelni, és kiszállítást kérni. Tájékoztató itt tölthető le. Tel: 06-80-201-580 Ebéd házhoszszállítást itt lehet igényelni a 65-69 éves nyugdíjasknak, illetve a házi karanténba kerülteknek: 06-1-8727534 Tájékoztató itt. A Házi karanténba kerülteknek itt.
6. kerület
Terézváros Melléd Áll VI.kerület válságkezelő program
Segítség kérés: Krízistámogatás a járvány miatt bajba jutott, alacsony jövedelmű családok és magánszemélyek vehetik igénybe. Legfeljebb háromszor kérhető és összege nem haladhatja meg a 120 ezer forintot. A részletek itt olvashatók, az igénylőlap innen tölthető le. Veszélyhelyzeti bérleti díj-támogatás Ezt a támogatást azok kérhetik, akik a jelenlegi helyzetben nem tudják az albérleti díjukat kifizetni. A támogatás összege a bérleti díj fele, de legfeljebb 50 ezer forint lehet, és olyan alacsony jövedelemmel rendelkező kerületiek kérhetik, akik érvényes bérletidíj-szerződéssel rendelkeznek, és a vírus megjelenését követően vesztették el az állásukat.
A támogatás célja a rászorulók megsegítése, ezért nem igényelhetik a támogatást azok, akik 150 ezer forintnál drágább albérletben élnek Terézvárosban.
A részletek itt olvashatók, az igénylőlap innen tölthető le. Terézváros Melléd Áll – idősek segítése ételkiszállítással, bevásárlással és gyógyszerkiváltással 

Önkéntesség : adományozási és segítségkérési info oldal. Tel:+36 1 344 6060
7. kerület
Erzsébetváros Önkormányzata
Segítség kérés: Önkéntesek segítenek bevásárlással és gyógyszer kiváltással azoknak az idős lakóknak akik vállalják, hogy nem hagyják el otthonukat! Amennyiben segítségre, információra van szüksége vagy önkéntesen segítene nekünk, keresse fel az alábbi elérhetőségek valamelyikét! 06-1-462-3120 (8-18-ig minden nap 70 év felettiek részére) Orvosi tanácsadás 12:00-14:00 óra között a 06-30-277-4250 számon.

Tájékoztatás, Önkéntesség: Erzsébetváros koronavírussal kapcsolatos tájékoztató oldala itt. Facebook oldal: Erzsébetváros Hírei Letölthető plakát
8. kerület
Józsefváros összefog – szolidaritási segélyalapot hoztak létre.
Segítség kérés: Ha Ön idős és segítségre van szüksége bevásárlás és gyógyszerbeszerzés elintézésében, csekkbefizetésben, ügyintézésben, kutyasétáltatásban, szociális étkeztetésről szeretne kapni tájékoztatást,  kérjük, hívja a zöld számot és önkénteseink segítenek. Zöld szám: 06-80-277-256 (segítségkérés, tájékoztatás minden nap 8 és 20 óra között) Ezen az űrlapon is lehet segítséget kérni. Itt pedig a rendkívüli települési támogatás igényelhető. Bérleti díj haladékot itt tudnak kérni.

Tájékoztatás, önkéntesség: Józsefváros összefog Facebook csoportban az önkéntesek munkáját lehet követni, az önkormányzat tájékoztató plakátjai itt tölthetők le.
9. kerület
Ferencváros Önkormányzata
Segítség kérés: az idősek ellátását  (bevásárlás, gyógyszerek kiváltása, kutyasétáltatás) önkéntesek segítségével tudja biztosítani.
Ha ilyen jellegű segítségre van szüksége, e-mailben itt tud jelentkezni: virusinfo@ferencvaros.hu Tel: 06-80-399-399 , 06-1-217-0519

Önkéntesség: Amennyiben az idősek és a szociálisan rászoruló gyermekek ellátását, fertőtlenítést vagy más önkéntes munkát vállal, jelentkezzen az “Önkéntes segítő lennék Ferencvárosban” című regisztrációs lapon
10. kerület
Kőbánya
Az idősek fokozott védelme érdekében a nappali ellátást biztosító intézmények működését az Önkormányzat
itt is felfüggesztette, ugyanakkor a házi segítségnyújtás és az étkezés továbbra is biztosított.
Segítség kérés: Az Önkormányzat önkéntesek segítégével biztosítja az idős vagy otthonuk elhagyására képtelen kőbányaiakat. Zöldszámok: 06 80 205 271-es és a 06 80 202 435-ös 06 1 4338 100 (központi elérhetőség)

Önkéntesség: A jelentkezés részleteiről szóló tájékoztató , letölthető adatlapok, jelentkezés űrlap ide
kattintva
olvasható. A jelentkezéseket az onkentes@kobanya.hu e-mail címen várják a jelentkezési adatlap kitöltésével.
Tájékoztatás: intézkedések
11. kerület
Újbuda Önkormányzat
Segítség kérés: Info vonal: +36-1-372-4566 Koronavírus-járvánnyal kapcsolatos információk; időseknek segítségkérés bevásárláshoz, gyógyszerkiváltáshoz; hatósági házi karanténnal kapcsolatos támogatás; segítségnyújtás fogyatékkal élők számára

Önkéntsség, Felajánlás: Segítsünk közösen!
Várjuk felajánlását, ha támogatná Újbuda küzdelmét a koronavírus-járvány ellen Vicus XI. Közalapítvány OTP Bank 11711034-20084376
Tájékoztatás: A kerület koronavírus témájú oldala itt Az elérhető új és régi szociális támogatások listája itt.
12. kerület
XII. Kerület Hegyvidéki Önkormányzat
Segítség kérés: A XII. kerületben a Hegyvidéki Segítő Központ koordinálja a kerületben élő 70 év feletti hegyvidéki lakosok ellátásának segítését, akik vállalják, hogy nem hagyják el lakóhelyüket vagy tartózkodási helyüket, és kérik a segítséget.
+36/30-630-9749+3630/630-9725+3630/644-6278
hétköznap 8:00-16:00-ig
Önkéntesség: regisztrációs lap itt
Tájékoztatás: a kerület koronavírus tematikájú oldala itt
13. kerület
XIII. kerületi Önkormányzat
Segítség kérés: Az Önkormányzat az idősek megsegítésére létrehozta a SZÉPKORÚ SEGÉLYVONALAT 0630/450-3495 mely a hét minden napján 08.00 és 20.00. óra között hívható. A segítség online is igényelhető űrlap kitöltésével, mely ezen a linken elérhető. Központi telefonszám: 06 1 452-4100 A bevásárlást, gyógyszer és eszköz beszerzést a Szociális Szolgáltató Központ (95 fő) az Óvoda (21 fő) és a Prevenciós Központ (13 fő) munkatárs látja el

Tájékoztatás: a kerület koronavírus tematikájú oldala itt. A kerület FB oldala itt.
14. kerület
Zugló Önkormányzata
Segítség kérés: A Zuglói Operatív Törzs közleménye itt olvasható, az összes fontos címmel, telefonszámmal.
Hatósági házi karanténnal és a 70 év feletti időskorúak ellátásával kapcsolatban:
Zuglói Szociális Szolgáltató Központ – tel.: +36 1 799 9081, 8:00- 16:00 között
Közétkeztetéssel kapcsolatban :
Kovács Ildikó élelmezési koordinátor – ildiko.kovacs@zuglo.hu, tel: +36 70 425 1994
Rendeléssel és betegellátással kapcsolatban:
Zuglói Egészségügyi Szolgálat
Központi telefonszám: +36 1 469 4600, +36 1 469 3800

A kerületi idős lakosok maszkot itt tudnak igényelni: a Zuglói Rendészeti Központ vészhívó számán:+36 30 621 0088, vagy e-mailt küldenek a maszk2020@zknp.hu
Tájékoztatás: a kerület tájékoztató oldala, a koronavírussal kapcsolatos intézkedésekről
15. kerület
Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzata

Segítség kérés: Mindenki a járvány ellen! meghirdetett akcióban az önkormányzat, dolgozói segítségével hetente egyszer a rászoruló 70. életévét betöltött idős lakosoknak, háztartásonként heti 1 alkalommal biztosítja a bevásárlást 10 000 Ft összegig, 7 kg súlyhatárig, amely jelenti az alapvető élelmiszerek, tisztálkodási szerek beszerzését, gyógyszerek kiváltását, postai csekk feladását.
Segítséget itt tud kérni: E-mail: segítseg@bpxv.hu, zöldszám: +36 80 203 804, +36 1 305 3185.(hivatal központi száma)
A XV. kerületi Önkormányzat a veszélyhelyzet fennállása alatt a kerületi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, állampolgárok részére a szociális étkezés keretében napi
egyszeri normál meleg ebédet biztosít
házhoz szállítással. A rendelés menetéről kérjük olvassa el a részletes tájékoztató.erre vonatkozó részét

Önkormányzati lakások bérleti díjával kapcsolatosan a bajba jutottak ügyeit egyedileg bírálja el az önkományzat.. Amennyiben nem tud fizetni, kérjük, írjon e-mailt a polgarmester@bpxv.hu e-mail címre.

Tájékoztatás: nagyon részletes tájékoztató anyagot készített az önkormányzat, ami pdf formátumban innen letölthető.
16. kerület
Segítség kérés: Az idősek megsegítésére az Önkormányzat létrehozta a 8 és 20 óra között hívható szépkorú segélyvonalat:
06-20-940-76-52. Ezen a telefonszámon, vagy a kabinet@bp16.hu e-mail címen a nevük, a lakcímük és a telefonszámuk bediktálását követően kérhetnek segítséget az idősek a napi bevásárlásban, gyógyszerek kiváltásában, csekkek befizetésében, vagy más, az otthonuk elhagyását igénylő, halaszthatatlan feladat ellátásában.
A 70 év feletiek 1.000 Ft értékű élelmiszer csomagot is igénylehetnek. Részletek itt, a linkre kattintva.

Önkéntesség, adományok: A megadott elérhetőségeken várjuk azok jelentkezését is, akik önkéntes munkával segítenék idős lakótársainkat. Vészhelyzeti számlaszám, ahol pénzbeli felajánlásokat fogad az önkormányzat: 11784009-15516006-10740006
Tájékoztatás: az önkormányzat koronavírussal kapcsolatos tájékoztató oldala itt érhető el.
17. kerület
Rákosmente Kertváros – XVII. kerület
Segítségkérés: Rákosmenti Életfa Humán Segítő Szolgálat
Amennyiben Ön is kora, élethelyzete okán, illetve a koronavírussal összefüggésben segítségre szorul, kérjük keresse munkatársainkat az alábbi elérhetőségeken:
06/1 253-3360 vagy 06/20 548-0811. Önkormányzati Zöldszám: 06-80/217-217

Állatbarát Rákosmente – együttműködési akciót esetlegesen magukra maradt állatok ellátására. Abban az esetben, ha Rákosmentén élő polgártársunk a koronavírus okozta megbetegedésből kifolyólag kórházi kezelésre szorul és családi helyzetéből adódóan, hozzátartozók vagy segítők hiányában az általa tartott kutyák, macskák és egyéb kedvtelésből tartott kisállatok magukra maradnának, Rákosmente Önkormányzata vállalja az állatok lakhelyen való ellátását, gondozását, szükség szerinti gyógykezeltetését, amíg gazdájuk haza nem érkezik. A szolgáltatás ingyenes, előzetes regisztráció szükséges : 06 1 253 3425 , vagy az allattartas@rakosmente.hu e-mail címen.
18. kerület
Pestszentlőric – Pestszentimre
Segítség kérés : A 70 év felettieknek szóló tájékoztató itt nézhető meg. Amennyiben nincs a környezetünkben olyan személy, akire számíthatnának, forduljanak a Hivatal segítő központjához az alábbi elérhetőségek egyikén:
a +36 1 296-1306-os telefonszámon vagy az info@bp18.hu e-mail címen, munkanapokon 8:00 és 16:00 óra között állnak rendelkezésükre.
Járványügyi támogatás a kerületieknek: ezen a linken a részletek, ki jogosult, milyen összegben igényelhető. Az önkormányzat kerete erre 100 millió Ft

Önkéntsség: Video itt
19. kerület
Kispest
Segítség kérés: Felhívás a kerületiekhez: a kerületi lakosok tájékoztatása az igénybevehető támogatásokról itt olvasható
Nyomtatványok: a kispestieknek szóló települési támogatásokhoz – ezek között a segítségre szoruló idős bejelentése pdf is – innét tölthető le.
Zöld szám, amin az idősek kérhetnek segítséget: 06-80-219-219 munkaidőben, 8-tól 16.30-ig
06 1347-4500 (központi elérhetőség)
Önkéntesség: a kerületi civil szervezetek listája itt
Tájékoztatás: Kispesti operatív törzs tájékoztatói itt ovashatók,
20. kerület
Pesterzsébet
Segítség kérés: az önkormányzat tájékoztatója: Maradjanak otthon — segíteni fogunk itt olvasható.
Munkanapokon 900 1700 óra között a következő elérhetőségen jelezheti kérését: (06/ 1) 283 02 83 , (06/ 1) 286 30 48, 06/ 20/ 515 1047, 06/ 20/ 514 8327 e-mail: idos@pesterzsebet.hu
Az Ön által kért élelmiszert, gyógyszert másnap elvisszük az Ön lakcímére.

Önkéntesség, adományozás: Az önkormányzat folyamatosan fogadja a lakosság részéről érkező felajánlásokat Adományvonal, számlaszám: 12001008-01510331-02900005
Kontakt: Kovács András 06 20 584 9016 kovacs.andras@pesterzsebet.hu 

Tájékoztatás: a Hivatal koronavírussal kapcsolatos tájékoztató oldala itt.
21. kerület
Csepel
Segítség kérés: a Humán Szolgáltatások Igazgatóságának munkatársai látogatnak el, segítenek a bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban és postai ügyintézésében azoknak az állandó lakóhellyel rendelkező csepeli lakosoknak, akik a koronavírus járvány miatt vagy egyéb más okból anyagi válsághelyzetbe kerültek.
Áttmeneti krízis segély: – Az időseknek a gyógyszertámogatásban, a családoknak a gyermekek nevelésével kapcsolatos támogatásban, valamint lakhatási támogatásban tud az önkormányzat segítséget nyújtani
 HSZI ügyfélfogadás: Idősellátás ügyében, munkaidőn túl is folyamatosan hívható: 06-70/458-6102
Családtámogatási iroda: csaladtamogatas@budapest21.hu telefon: 427-6100
Lelkisegélyvonal hétköznapokon 10 és 13 óra között: 06-70/458-6111

Tájékoztatás: az önkormányzat koronavírussal kapcsolatos hírei itt olvashatóak, itt pedig a meghozott intézkedések listája
22. kerület
Budafok Tétény Önkormányzata
Segítség kérés: Maradj otthon segélyszolgálat – tartós élelmiszerből, tisztálkodó- és háztartási szerekből összeállított egységcsomagot állítottak össze és kiszállítják az igénylők számára.  A heti egységcsomagok mellett egy bővített, havi szükségletű termékekből álló egységcsomag is igényelhető, mindez mérsékelt áron, szállítási díj nélkül. Az egyes csomagok összetétele innen letölthető: Heti egységcsomag és Havi egységcsomag
 Mindazoknak, akik önkéntesen vagy hatósági kötelezés miatt maradnak otthonaikban, az egységcsomagok biztosításán túl az önkormányzati munkatársak csekkfeladásban és vények kiváltásában is segítséget nyújtanak.
 
A Maradj Otthon! Segélyszolgálat elérhetőségei:
Telefonszám: 0-24 órában:   +36 1 226-0559 munkaidőben: +36 1 226-0179; +36 20-227-4917
E-mail cím:  segitunk@klauzalhaz.hu
Önkéntesség: itt lehet maszkokat felajánlani (és kérni is):  70ellatas@bp22.hu 
Adományozás : Budafok-Tétény adománygyűjtő számla: az önkormányzat adománygyűjtő számlát nyitott.Olyan felajánlóktól számít segítségre, akiknek módjukban áll anyagilag támogatni a koronavírus elleni védekezést.
OTP Bank 11784009-15522001-10040007 Közleményrovatba kérjük, azt írják: koronavírus
Tájékoztatás: az önkormányzat koronavírus tájékoztató oldala itt az intézkedésekről itt olvashatsz
23. kerület
Soroksár
Segítség kérés: A Soroksári Operatív Törzs elérhetősége:
+36309787798, +3630155-5394 (munkaidőben hívható)
e-mail: sot@ph.soroksar.hu

Adományozás: Soroksári Rendkívüli Alap
Számlaszám: 11784009-15523002-10600003
Közlemény: név és e-mail cím
Tájékoztatás: az önkormányzat cikke az idősek segítéséről

Köszönjük ezúton is Dobák Orsolya segítségét, aki ezt a rengeteg információt összegyűjtötte.

Itt a nyugdíjasok 12 pontja koronavírus veszélyhelyzetre

Kiadványok, nyomtatható lapok önkéntes segítő feladatokhoz:  Nyomtass te is – Lépcsőházba nyomtatható lap, “Segítek” adatokkal Nyomtass te is – Maszk nyomtatás, szabásminta pdf Nemzeti Népegészségügyi Központ Otthon Karantén – Társasházaknak letölthető plakát  Miutcánk.hu Segíts az idős szomszédodnak plakát újságcikk a miutcánk.hu kezdeményezésról  Délután 13777 vagy 0680/200 866 https://delutan.hu/hu/telefonos-lelkisegely

A Nyugdíjasok Országos Szövetsége megalkotta a Felelős Idősek 12 pontját arról, mire figyeljenek oda, mit tartsanak szem előtt az idősek a koronavírus-járvány idején. A Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége (NYOSZ) közleménye szerint ezeket érdemes betartania, megfontolnia az idősebbeknek. Forrás: MTI

 1. Életkortól függetlenül vegyük komolyan a koronavírust!
 2. Tartsuk be a járvánnyal kapcsolatos írott és íratlan szabályokat!
 3. Maradjunk otthonunkban a járvány idején!
 4. Kíméljük meg magunkat és internetes követőinket, beszélgetőtársainkat a rémhírektől, az álhírektől és csak hiteles forrásból tájékozódjunk, tájékoztassunk!
 5. Ismerkedjünk meg az internet segítségével azokkal a technikai eszközökkel, amelyek megkönnyítik az életünket!
 6. Kérjünk segítséget, ha otthonunkon kívüli teendőnk van családtagunktól, közeli ismerősünktől, az illetékes kormányzati szervezetektől, vagy az önkormányzattól!
 7. Segítsünk egymásnak a technikai eszközök (internet, telefon, email stb.) segítségével, külön figyeljünk az egyedülálló, valamint a beteg ismerősökre!
 8. Segítsünk egymásnak az idő hasznos eltöltésében, osszuk meg receptjeinket, kulturális élményeinket (könyv, film, online múzeumi élmények, koncertek)!
 9. Segítsük gyerekeinknek, elégedjünk meg, hogy egy ideig csak az internet vagy telefon segítségével látjuk egymást, beszélgetünk egymással!
 10. Kezdjünk el új dolgokkal megismerkedni, tanuljunk meg új ismereteket!
 11. A megszokottnál is körültekintőbben gondoskodjunk a higiéniáról és fizikai állapotunkról!
 12. Vonjunk be másokat ebbe a mozgalomba!

Bevásárlással segítenek – vidék

A veszélyhelyzet bejelentése után az önkormányzatoknak hirtelen kellett megszervezniük az idősek ellátását. Részben önkéntesek bevonásával, részben munkaerő-átcsoportosítással kerestek megoldást.

Baja

Az idősek ellátásához a fiatalok segítségére számítanak Baján is; a http://koronavirus.baja.hu/ oldalon elérhető űrlapon lehet jelentkezni.

Békéscsaba Békéscsabán nyolcezernél több 70 év feletti ember él, számukra most készül a városi honlapon egy bejelentőlap, amelyen segítséget kérhetnek. Ellátásukat a helyi családsegítő szolgálat munkatársai végzik majd.

Budakalász

Telefonszámok: 06 30 382 9810; 06 26 340 468 Elektronikus levélcím: segitseg@budakalasz.hu A telefonszám hétköznaponként reggel 8 és délután 4 óra között hívható!

Cegléd

Ha lehetséges, ne éljenek a 65 évnél idősebbek a 9 és 12 óra közötti vásárlás lehetőségével, hanem maradjanak otthon – kéri a polgármester. Az önkormányzat továbbra is segít mindenben az időseknek: bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban, ügyintézésben-tette hozzá dr. Csáky András. Az ingyenesen hívható zöld szám: 06-80-200-064

Eger A hevesi megyeszékhelyen arról is döntöttek, hogy 1200 darab, egyenként 5000 forint értékű, tartós és száraz élelmiszereket tartalmazó csomagot készítsenek elő és raktározzanak el a kritikus időszakra. A városban felállítottak tizenhárom fertőtlenítő- és tájékoztató pontot is, ahol egri sportolók – a vízilabdacsapat tagjai, a focisták és a kézilabdázók – végzik a fertőtlenítéseket és tájékoztatásokat. Egerben csaknem száz önkéntes vesz részt a rászorulók ellátásában és a koronavírus terjedésének megelőzését célzó akciókban. Ennek az összefogásnak az egyik városszerte jól látható eredménye, hogy önkéntesek közreműködésével Eger 13 forgalmas részén állítanak fel kézfertőtlenítő és információs pontokat, az önkormányzat járványellenes óvintézkedés-sorozatának részeként.

Debrecen

Az idős, magukat ellátni nem, csak korlátozottan képes debreceniek, ha segítégre van szükség, vagy ismernek olyat, aki segítségre szorul bevásárlásban, gyógyszerek beszerzésében, vagy más létfenntartáshoz szükséges tevékenységben, hívja az alábbi telefonszámok valamelyikét: 06 52/517 768 06 52/517 614 06 52/517 631A polgármesteri hivatal munkatársai lesznek a vonal másik végén.

Egerszalók

Önkormányzat szolgáltatásai a járványveszély mérséklése érdekében: élelmiszervásárlás, gyógyszerkiváltás, postai befizetés. A lehetőség nyitva áll azon 70 év feletti nyugdíjasok részére, akik írásban nyilatkoznak, hogy más módon (pl. egyedül élnek és nem a településen lakik hozzátartozójuk) saját ellátásukat nem tudják megoldani.  A szolgáltatás ingyenes, azonban a megvásárolt árukat természetesen meg kell téríteni!  Járványveszély miatti a szolgáltatás hétköznap 8.00 – 15.00 óráig kérhető a Hivatalban a 36/474-332-es telefonszámon vagy a házi szociális gondozónőnél is jelezhető a 30/849-1650-es telefonszámon.  A korábbi évek gyakorlatának megfelelően az idős személyeknek lehetőség van hétköznapokon meleg étkezés igénylésére is, ebben az esetben kérelmet kell kitölteni és az ellátott nyugdíja alapján történik az ebéd személyi térítési díjának megállapítása. Étkezés (ebéd) iránti igényét jelezheti a 30/849-1650-es telefonszámon Hangácsi Valéria gondozónál. 

Érd

Érden az önkormányzat segít a bevásárlásban is az időseknek, ha erre szorulnak. Ezt a +36 80 204 949-as ingyenesen hívható telefonszámon, illetve a +36 30 579 3998 vagy a +36 30 374 6351 mobiltelefonszámokon tudják jelezni.

Gyöngyös Önkénteseket toboroz és belőlük szervez segítő hálózatot Gyöngyös önkormányzata is. Minden egészséges 18-65 év közötti felnőttet várnak, aki szívesen csatlakozna az önkormányzat önkéntes csapatához. A jelentkezők bevásárlást és gyógyszerkiváltást vállalhatnak, továbbá a beszerzett tartós élelmiszerek csomagolásában, valamint ezek célba juttatásában segíthetnek.

Győr

Kérésükre a győri önkormányzat a következőkben tud segíteni:napi egyszeri szociális ellátási keretek közötti (térítésalapú) meleg étkezés biztosítása házhoz szállítással, heti egyszeri élelmiszer bevásárlás lebonyolításának segítése, heti egyszeri, vagy a szükségszerinti (havi felírású) gyógyszer kiváltás biztosítása. Ezzel kapcsolatos igényüket e-mailen a nepjoletiosztaly@gyor-ph.hu , valamint az 500-552; 500-574; 500-577-es telefonszámokon szóban jelenthetik be. Az ehhez szükséges formanyomtatvány erről a linkről tölthető le.

Gyula Gyulán egy telefonszámon jelentkezhetnek az idős emberek, ha segítséget szeretnének kérni. A Gyulai Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézménye munkatársai hétköznapokon meleg étkezést biztosítanak házhoz szállítással és bevásárolnak számukra. A békési önkormányzat is elérhetővé tette a „Segítségre szoruló idős bejelentése” űrlapot honlapján. A városi szociális szolgáltatóközpont jelenleg három gépjárművel szállítja ki az ebédeket, de szükség esetén további autókat is beállítanak.

Hatvan

szociális szolgálatnál jelentkezhetnek azok az idősek, akik segítségre szorulnak: Egész nap hívható: 06706386645 Hétfőtől péntekig, 09:00-14:00 hívható: 0637340515

Hódmezővásárhely civil szervezetek bevonásával, az önkormányzat koordinálásával indult önkéntes program az idősek ellátása érdekében. Az önkormányzat krízistelefonszámán kérhető segítség a bevásárláshoz, gyógyszerek kiváltásához. A segítségre szorulók azonosítása érdekében a polgármesteri hivatal az E-Önkormányzat portálon elektronikus űrlapot hozott létre, ahol bárki jelezheti, ki az, akinek ellátásra van szüksége.

Kaposvár

Kaposvár – bevásárlás, Csiky Gergely Színház

A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember és szöveg

Facebook: “A mindannyiunk számára különleges helyzetben az arra rászoruló Szépkorúaknak segítünk bevásárolni, gyógyszereket beszerezni, a színház munkatársai és autói rendelkezésükre állnak. Akinek szüksége van a színház segítő szolgálatára az kérjük lépjen kapcsolatba: Jegyirodánk munkatársaival.” 82/511-207, 82/511-208 +36 20 505 1920 e-mail: jegyiroda@csiky.hu

Kaposvár Kaposváron minden idős ember, aki kér, segítséget kap az önkormányzattól bevásárlásaihoz, gyógyszerbeszerzéseihez. Az időseket szórólapokon is tájékoztatják a lehetőségről. A somogyi megyeszékhelyen eddig mintegy 70-en jelentkeztek önkéntes segítőnek, ők – a csalások megelőzése érdekében – igazolással érkeznek a rászorulókhoz. Barcson a polgármesteri hivatal dolgozói mellett szintén jelentkeztek önkéntesek, hogy segítenek az időseknek a bevásárlásban, ügyeik intézésében.

Kecskemét Gondoskodó Szolgálat Önkéntes fiatalok jelentkezését várják Kecskeméten is. Szerdán indult el a Gondoskodó Szolgálat Kecskeméten, amely elsősorban az egyedül élő időseket segíti alapvető élelmiszerek, gyógyszerek és tisztálkodási szerek beszerzésével. A bevásárlásban szívesen segédkező önkéntesek jelentkezését a 06 20 556 2641-es telefonszámon vagy a Gondoskodó Szolgálat Facebook-oldalán várják.

Kismaros

Ki kérhet ellátást?A Kismarosi Segítő Szolgálat minden olyan 65 év feletti kismarosi számára elérhető, aki fiatalabb (40 év alatti életkorú) hozzátartozó segítségével nem tudja megoldani a bolti bevásárlást, illetve a gyógyszerkiváltást. Az ellátási körbe bevonás csak olyan esetben történik meg, amikor nincs alkalmas hozzátartozó az ellátás megszervezéséhez, vagy amikor az ellátást a hozzátartozók, családtagok objektív körülmények miatt biztosan nem tudják megoldani. Fontos, hogy ez nem egy kényelmi szolgáltatás, hanem a veszélyhelyzetben egy szolidaritáson alapuló önkéntes segítség. Ki segíthet? Az ellátás biztosítására 40 év alatti önkéntes, járművel rendelkező, Kismaroson élő, kismarosi bejelentett lakcímmel rendelkező lakosokat keresünk, akik vállalják legalább egy idős ember vagy házaspár heti kétszeri (hétfő és csütörtök) ellátását, előre láthatólag legalább 2 hónapon át.  A segítőket regisztrálja az önkormányzat. Hol lehet jelentkezni? Aradi Szilveszter alpolgármesternél a 06 20 360 1827-es telefonszámon lehet jelentkezni napközben 9-16 óráig, mind segítőnek, mind ellátást kérőnek. A jelentkezés lépései:Hívja fel a 06 20 360 1827-es telefonszámot visszahívható, nem rejtett számról. Adja meg nevét, elérhetőségét, címét. Koordináció után a segített idős megkapja a számára kijelölt önkéntes segítő telefonszámát. Koordináció után az önkéntes segítő megkapja a számára kijelölt idős segített telefonszámát. Hogyan működik az ellátás? Az önkéntes, a Kismarosi Önkormányzat által regisztrált kismarosi segítő vállalja egy 65 év feletti kismarosi idős ember vagy házaspár segítését. Az együttműködők  az Önkormányzat közvetítésével veszik fel először egymással a kapcsolatot. Hétfőn és csütörtökön a segítőnek telefonon elmondják a bevásárlási szükségletet. A megvásárolt árut a nyitva hagyott kertkapun belülre kell tenni, ugyanitt kell hagyni bevásárlás előtt a szükséges pénzt és utána a visszajárót, valamint a blokkot is borítékban. A tevékenység során fizikai kontaktus, valamint találkozás nem jöhet létre, csak telefonon lehet kommunikálni. A folyamat működését az Önkormányzat monitorozza, segíti, koordinálja.Mikor történik ellátás? Hetente kétszer, hétfőn és csütörtökön. Az ellátás lépései:A segített idős hétfőn és csütörtökön délelőtt felhívja telefonon az önkéntes segítőt, és elmondja a szükségleteit. A segített idős a megbeszélt pénzátvételi időpontra kihelyezi a kertkapu mellé borítékban a bevásárlásra szánt összeget, felfelé kerekítve. Az önkéntes segítő átveszi a pénzt a kertkapuból.

Miskolc

Miskolci Önkormányzati Rendészet éjjel-nappal ingyenesen hívható zöldszámán, a 80/46-00-46-as telefonszámon kérhetnek segítséget. A segítségnyújtás kétféle módon valósulhat meg, egyrészt étkeztetésre (reggeli, ebéd, vacsora) van lehetőség. Másrészt a rászoruló az alapvető élelmiszerek, gyógyszerek bevásárlásához is kérheti a rendészek segítségét. Fontos: az étkeztetés és a bevásárlás ellenértékét is az ellátást kérőnek kell vállalnia.

Mezőtúr

Felhívjuk az idősek figyelmét, hogy kizárólag csak a BKTT Szociális Szolgáltató Központ Munkatársát engedjék be! Kollegáink mindent megtesznek annak érdekében, hogy a hozzánk forduló idősek ellátása biztosítva legyen. Tel.: 06-56/352-742  BKTT SZSZK Áchim u. Idősek nappali ellátása ( Klub) 06-56/352-927  BKTT SZSZK XVII. u. Idősek nappali ellátása (Klub) 06-56/351-361  BKTT SZSZK Puskin úti Idősek Nappali ellátása (Klub) 06-20/592-9109 BKTT SZSZK (munkaidőn túl is hívható) Segítségre szoruló idős bejelentése: elektronikus űrlap az érintetteken kívül akár családtagok, ismerősök, akár szomszédok is jelezhetik az önkormányzat felé azt, ha egy idős embernek segítségre van szüksége. Kitöltési segédlet és nyomtatvány letöltése – amennyiben nem rendelkezek ügyfélkapuval Tájékoztatás: az önkormányzat honlapján: koronainfo itt

Nagykanizsa pénteken önkormányzati támogatással 110 rászoruló, hátrányos helyzetű család részére higiénés csomagokat adnak át, amelyek fertőtlenítőt, folyékony szappant, zsebkendőt és hőmérőt tartalmaznak.

Paksi járás – Harc, Kölesd, Kistormás, Medina, Sióagárd

A Paks Kistérségi Szociális Központ a személyes gondoskodást nyújtó ellátás  Központi információs szám:  75/830-480, 20/8830-480 Készenléti telefonszám:         20/216-4614 (munkaidőn túl hívható) Intézményi e-mail cím:          szocialiskozpont@paks.hu

Pécs

A képen a következők lehetnek: 2 ember, álló emberek

Nevetnikék Alapítvány A járványhelyzet miatt az Alapítvány önkéntes programjait szüneteltetni kell, a beteg gyermekeket nem látogathatják a kórházban. Így Pécsen elsőként szervezték meg fiatal önkénteseink bevonásával, hogy idős és krónikus beteg lakosok helyett bevásárolnak, érintkezés mentesen, az ajtó előtt hagyva a csomagot. Vannak olyan rászorulók is, akiknek ők finanszírozzák a szükséges élelmiszer és gyógyszer adagját. Az idősebb önkéntesek pedig a szájmaszk varrásban segítenek be, amiket ingyenesen kerülnek a pécsi kórházba. Kérik, támogasd a segítő tevékenységet: “Hálás lehetsz, ha tele szatyorral térsz haza a bevásárlásból, próbáld megtölteni olyanok kosarát is, akiknek egyedül üres maradna”. Az Alapítvány Adjuk össze oldalán itt tudod támogatni az alapítvány segítő munkáját. Telefon: +3670 580 4427 

Pécs önkormányzata március 20- a, pénteki nappal bevezette A Pécsi Idősekért (PAPI) elnevezésű rendszert, melynek lényege, hogy az önkormányzat munkatársai élelmiszert, gyógyszert vásárolnak és postai küldeményeket vesznek át egyedül élő, helyben hozzátartozóval nem rendelkező pécsi időseknek és azokat biztonságosan az otthonukba szállítják. A térítésmentes szolgáltatás célja a 65 évnél idősebb, egyedül élő, Pécsen hozzátartozóval nem rendelkező emberek segítése. a PAPI szolgáltatásait a hét minden napján, hétfőtől vasárnapig reggel 8 és délután 16 óra között lehet igénybe venni.​ A szolgáltatást az alábbi telefonszámokon kérheti
HÉTFŐTŐL – VASÁRNAPIG,
08:00 – 16:00 óra között:
+36-30-573-1764,
+36-30-573-9488,
+36-30-573-4084
Koronavírus info az önkormányzat oldalán itt nézhető meg.

Salgótarján videoüzenetben hangsúlyozza az otthonmaradás fontosságát a polgármester, a városvezetőhöz zenészek, színészek, újságírók is csatlakoztak. A videoüzenet végén ismertetik azt a telefonszámot, amelyen a bevásárláshoz kérhetnek segítséget idősek és betegek.

Siófok Siófokon a Siófok KC női kézilabdacsapatának vezetősége felajánlotta a járvány miatt használaton kívüli sportcsarnokot és sportszállót egészségügyi célokra.

Sopron

Jelentkezésüket hétfőtől péntekig 08:00 és 12:00 között várjuk a (99) 515-272-es vagy a (99) 515-435-ös telefonszámon, vagy az idosellatas@sopron-ph.hu e-mail címen!

Szeged

Plakáttal egészült ki a járvány elleni védekezés | SONLINE

70 év feletti rászorulóknak segít az önkormányzat. Kérik, hogy csak abban az esetben vegyék igénybe az önkormányzat segítségét, ha nincs olyan rokon vagy ismerős, aki ezt meg tudná tenni. A rendkívüli helyzetben Szeged város önkormányzata: a) hétköznapokon napi egyszeri melegételt, b) hétvégente konzerv készételt, c) heti kétszer alapvető élelmiszert, d) szükség szerint gyógyszereket, e) kéthetente pedig alapvető tisztálkodó és tisztítószereket szállít házhoz azoknak, akik ezt más módon nem tudják megoldani. A kiszállítás ingyenes, de az ételért és a beszerzett áruért fizetni kell. Az önkormányzati szolgáltatásra az alábbi telefonszámokon lehet jelentkezni: Tel: 06-30-603-18-78 Tel: 06-30-929-26-74 Tel: 06-62-564-189 Munkaidőben, a mobilszámokon naponta 8-16 óráig várják a hívást, a vezetékes telefonszámon hangposta szolgáltatás is igénybe vehető.

Szolnok

Koronavírussal kapcsolatosan hívható zöldszám: 06-80 / 620-002 A számot elsősorban az idős, egyedülálló, segítségre szoruló, Szolnokon élő lakosok hívják. Munkatársaink az alapvető élelmiszerek beszerzésében, gyógyszerek felíratásában és kiváltásában tudnak segíteni.

Tata

Tatai Szociális Alapellátó Intézmény munkatársai várják azok hívását, akik a járványügyi helyzettel kapcsolatosan ellátásuk terén segítségre szorulnak, például idősek, karanténban lévők, nagycsaládosok. Munkaidőben hívható telefonszámaik: 30/691-0049, 30/3208-131. Éjjel- nappal hívható számuk: 30/ 340-4343.

Tiszafüred

A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember, álló emberek és túra/szabadtéri

Önkéntes munkára jelentkezés :titkarsag@tiszafured.hu Szükséges adatok: név, telefonszám és a feladattípusokat, amiket vállalna! Az Önkormányzat által biztosított segítségnyújtásban résztvevők minden esetben eredeti polgármesteri aláírással és pecséttel ellátott igazolást mutatnak fel, ezzel igazolják magukat. Segítséget kérni az alábbi zöld számon lehet: 06-80-277-455 és a 06-80-277-456. e-mail: jegyzo@tiszafured.hu Tiszafüred, Tiszaörvény és Kócsújfalu lakóövezeteiben is a tiszafüredi önkormányzat ingyenesen hívható 06-80-818-090-es zöld számán lehet jelezni az igényeket, amelyen keresztül Tiszafüred városa koordinálja a 70 évnél idősebb emberek kapcsolattartását és ellátását.

Telki

Helyi vészhelyzeti – kifejezetten a Telkiben élők gondjainak megoldása kapcsán működő – 0-24 órás koronavírus segítségnyújtó telefonszám: 06-70-674-3656 Aki idős, egyedülálló vagy karanténban van Telkiben, és segítséget kérne, kérjük, ezen a telefonszámon jelezze!

Vác

Váci Ügyfélszolgálat, hétköznap 8-16 óráig lehet hívni a 06-30/158-5424 telefonszámon. Önkéntes segítők köre: Jószomszéd Hálózat Ezt a 06-30/953-2206-os telefonszámon hívhatják, itt fogadják az önkéntes felajánlásokat és igényeket. Minden 70 éven felüli váci lakos kapott egy tájékoztató levelet (ez itt mellékelten megtalálható), ebben benne vannak a támogatás, segítés részletei. Bevásárlás Heti két alkalommal: hétfői és csütörtöki napokon Váci Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület munkatársaival bíztuk. Kérjük, igényét –bevásárló listáját – adja át a beszerzést végzőnek, és a bevásárlásra várhatóan elegendő összeget is. Munkatársunk a blokkal és a visszajáróval el fog számolni. Adományokat a Stop Koronavírus Vác számlára várnak, tájékoztató videó itt. Bankszámlaszám: Vác Város Önkormányzata 11742094-15395429-10330009. Tájékoztatás : Koronavírus tájékoztató lap az önkormányzat honlapján itt. , az időseknek szóló tájékoztató pdf formátumban itt.

Veszprém

Időskorúak segítséget kérhetnek itt: Amennyiben egy időskorú ellátása nem megoldott, attól azt kérik, a +36 20/432 58 45 vagy +36 20/432 41 70-es telefonszámot hívja, vagy írjon az osszefogas@gov.veszprem.hu címre. Az elérhetőségeken fogadják a kéréseket, és gondoskodnak az idősek segítéséről. Azoktól, akiknek időskorú rokona, szomszédja van, azt kérik, segítse őt, vásároljon be neki, szerezze be a gyógyszerét.

Zalaegerszeg összefog néven önszerveződő civil csoport jött létre, hogy összefogja az önkéntes segítőket.

Tájékoztató videók, anyagok, időseknek, a koronavírusról, megelőzésről

ÚJSÁGCIKKEK 

Idősek üzennek itthonról video

Halász Judit, Molnár Piroska, Koltai Róbert video üzenete – mit is tudunk csinálni a karanténban, vigyázzunk egymásra 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük