Magyarország képekben

2020 tavasza Magyarországon a koronavírus jegyében telt. A hírek és a kormányzati intézkedések a megszorításokról szóltak, a kijárási korlátozásokról, a “MaradjunkOtthon” valóságáról. Közben a vírus már megjárta Kínát, ostrom helyzetet teremtett Olaszországban, Spanyolországban, és lassan Angliában is. Itthon a tavasz az embereknek – különösen az időseknek – az otthoni karanténról szólt. Köszönjük az alább bemutatott fotósoknak, hogy a jövő számára emlékeztetőül beumutatják nekünk az ország hétköznapjait. A városokat, amitket korábban nem láthattunk ilyen üresnek. Az emberi kapcsolatokat, amik talán szorosabbá válnak a helyzet javulásával. Hamarosan kész a nemzetközi fotóalbum is, azt ide fogjuk belinkelni.

Farkas Balázs filmje : Budapest az üres város

Budapest a koronavírus előtt – és most / BigPicture

Rengeteg turista a rakparton, tömeg a Váci utcán és a Budai Várban. Így fest Budapest a koronavírus előtt és után. Összehasonlító képriport, ugyanazok a helyzetek, emberekkel és emberek nélkül . A képeket egy “csúszka” segítségével tudod változtatni, ami igen látványos.

A teljes képalbum megtekinthető a BigPicture oldalán. Nagyon klasszul egymásra tudod húzni a képeket. Kattints a képre, vagy klikk ide.
A képek a WeloveBudapest oldalon is megjelentek, itt tudod megnézni szöveggel.

Bigpicture.hu Koronavírus PhotoChallenge!

BigPicture Felhívás : Semmiképpen nem szeretnénk viccet csinálni abból a helyzetből amiben vagyunk. Épp ellenkezőleg. Azt gondoljuk, hogy egy olyan társadalmi változás élő szemtanúi vagyunk, mely ki fog hatni a további életünkre. Ezért úgy gondoltuk a BigPicture csapatával, hogy meghirdetjük a Koronavírus Photochallenge-t mindenki számára, aki nyitott a fotográfiára, van fényképezőgépe, okos telefonja, akár profi vagy amatőr fotós és úgy érzi fontos számára, hogy dokumentálja az eseményeket.

Szeretnénk egy fotógyűjtést csinálni a jövőnek, hogy lássuk, hogyan éltek karanténban, mit láttok, mit tartotok fontosnak. Számunkra fontos a képes történetmesélés, a visual storytelling, ezért főleg olyan képeket, sorozatokat várunk, melyben elmesélitek kalandjaitokat, körülöttetek történő eseményeket, vagy olyan ikonikus jellemzőket, amire úgy fogunk visszagondolni, hogy “tényleg, ez történt, amikor otthon voltunk hetekig!” Mostantól a koronavírus végéig várjuk üzenetben, vagy a „Bigpicture.hu” közösség-be a képeiteket, mellé esetleg rövid szöveges történeteiket, melyekből válogatásokat készítünk a magazinban, ahol kiemelten foglalkozunk a napi történésekkel képekben. Kiemelt fotó kollekció a BigPicture honlapon.

Elmaradt állami ünnepségek, később utazási korlátozások, határlezárások. Iskola, óvoda és bölcsőde bezárások. A koronavírus-fertőzés jelenleg a csoportos megbetegedések szakaszában van Magyarországon. Ennek lelassításához nagyon fontos, hogy aki teheti, maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be a szabályokat és az ajánlásokat. Fotósaink legfrissebb budapesti képei a járvány által kialakult helyzetről.
A képválogatást meg tudod nézni a BigPictue oldalon. Kattints a képre. Megjelent: 2020 03 17

Csudai Sándor – A karantén tavasza /BigPicure

A képalbum megtekinthető a BigPicture oldalán. Kattints a képre. Megjelent: 2020 04 25

Kattanj ki: Magyar fotós anyukák a karantén idején

7_otthoni_fotozas_gyerekfotozas_dreamworld_photography.jpg
Fotó: Ihász Ingrid, kattanjki blog, elérhető a képre vagy ide kattintva

A fotózás terápia: kikapcsol, feltölt, inspirál, az alkotás örömét adja. Hiszünk benne, hogy így lehet újra és újra “kikattanni”. Azért fogtunk össze több fotós anyukával és indítottuk el ezt az oldalt, hogy a lelkesedésünkből, tapasztalatunkból nektek is átadjunk, és inspiráljunk titeket, hogy fényképezzetek az otthon töltött időben is. Csatlakozz hozzánk! Kövess minket Instagramon (@kattanjki), használd a #kattanjki hashtaget, lépj be bátran a Facebook csoportunkba! A kattanjki.blog.hu -n kéthetente szerdán kerül kihirdetésre az aktuális kihívás. Egy hétig van lehetőségetek a kihívással kapcsolatos fotókat beküldeni, mi a határidő lejárta utáni szombaton tesszük közzé a kedvenceinket – szintén a blogon. A fotózáshoz itt találsz tippeket a blogon. Ihász Ingrid a Kattanjki blog szerzője, munkáit megtalálod a Dreamworldfoto oldalon. Ingrid Instragramm oldalán pedig további tippeket kapsz otthoni fotózáshoz.

Csudai Sándor és Koncz Márton : Gondozók és önkéntesek az idősekért /BigPicture

Az idősek segítése kiemelten fontos a kialakult járványhelyzetben. Csudai Sándor és Koncz Márton képriportja a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Ferencvárosi-Terézvárosi Önkéntes Program munkájáról. A képalbum megtekinthető a BigPicture oldalán. Kattints a képre

444.hu Képek : Kóbor állatok helyzete a koronavírus alatt

Forrás: 444.hu Kiss Bence Megjelent: 2020 04 04 A teljes cikket itt tudod megnézni.

A világ számos részén életbelépő kijárási korlátozások váratlan károsultjai lettek azok a kóbor állatok, akik az emberek eltűnése óta nem jutnak elég élelemhez. A turizmus és a vendéglátóipar leállása mellett folyamatosan zárnak be azok a piacok és utcai büfék, ahonnan eddig az ételmaradékokból oldották meg a táplálkozást a gazdátlan állatok. Sok helyen a kijárási tilalmak miatt nem csak az önkéntesek, de az egyszeri lakók sem tudnak vagy akarnak kimenni az utcára, hogy megetethessék ezeket az állatokat. A teljes cikket itt tudod olvasni.

Erchard László: Embertelenül fotó sorozata

A fotográfus Facebook albumát itt tudod megnézni. Itt pedig a II. album, szintén Embertelenül címmel.

Polyák Attila : Összefogás és elővigyázatosság vidéken /BigPicture

…Az emberek nagy része eltűnt az utcákról. A fővárosban és vidéken is érezhetően kisebb a forgalom, több gazdasági szektorban teljesen leállt az élet. Bezártak az iskolák, távoktatás folyik, a vendéglátás jóformán leállt. A patikák, boltok előtt sorok kígyóznak. Nem történik ez máshogyan Abonyban sem. 
A képalbum megtekinthető a BigPicture oldalán. Kattints a képre. Megjelent: 2020 03 20

Így fest Székesfehérvár a kijárási korlátozás alatt

A teljes cikk itt olvasható.

Balogh Zoltán: Polgárőrök segítik az időseket

Civil guards help elderly persons: Civil guards help to shopping and buy medicine for elderly persons who are unable to leave home due to the coronavirus pandemic in Budapest.  A fotóalbumok Balogh Zoltán Facebook oldalán érhetők el. Link: Albumok

Fotó: Balogh Zoltán Album: Civil guards help elderly

Balogh Zoltán fotói a Pulmanológiai Intézetben készültek. Az MTI-nek készült fotók a 444.hu-n itt nézhetők meg.

Fotó: Balogh Zoltán / Album: Korányi

A megváltozott arcú Budapest – fotók a fővárosból – BigPicture

A fotó album megtekinthető a BigPicture oldalán. Kattints ide vagy a fenti képre.

BB Drone Studió video filmje Budapestről 

A felvételek 2020. április 1-3. között készültek, a délutáni “csúcsforgalomban” a járvány miatt megüresedett Budapesten. 

Dobóvári Judit “Sosem voltunk ennyire egyedül”/BigPicture

Dombóvári Judit sorozata a koronavírus járványról és az elszigetelődésről ‘We have never been so alone before’ címmel. Az anyag hamarosan új képekkel frissül, addig is elküldheted a véleményed és követheted Judit munkásságát itt. Így ír Judit a képeiről: A képek egyszerre önarcképek és egyszerre szimbolikusnak szánt jelzések. Azt a magányt kívántam megmutatni általuk, amit én itthon, a négy fal között és odakint is átélek – ebben a szörnyű távolságtartásban és ingerszegénységben. Szerettem volna vizuálisan ábrázolni a félelmet az ismeretlentől, attól, hogy az üres köztereken nincs senki, de mégis jelen van valami, amitől mindannyian megborzongunk. “ A fotókat a képre kattintva megnézheted.

Drón fotón az üres Budapest – Kálló Péter filmje

CAPA Központ Fotó válogatása

A Magyarországon március óta tartó vírushelyzet a fotográfusok életét is jelentősen befolyásolja: egyesek otthon maradnak, és vizuális karanténnaplót készítenek, mások még ilyenkor is kimennek, hogy megörökítsék a megváltozott életkörülményeket és városképet. Magyar fotográfusok az elmúlt hetekben a járványra, karanténra reflektáló képeiből válogatott a Capa Központ. Az albumok megtekinthetők a képre kattintva, vagy ide.

Kísérteties Video Budapestről – Nahimi Botond filmje

Gazsó Attila – gyerekek karanténban /BigPicture

Big Picure fotópályázat képeiből: “A járványhelyzet fokozódásával az iskolák és óvodák bezártak, a munkahelyem ideiglenesen szünetel, így 4 gyermekünkkel önkéntes kvázi-karanténba kerültünk, előreláthatólag minimum egy hónapra. A helyzet kétélű: nincs szebb annál ha a család tagjai a lehető legtöbb időt töltik egymással, másrészt hatalmas kihívás 4 gyerek energiáit és figyelmét lekötni. A képek egyszerre szociofotók, dokumentarista jellegű fotók és egy családi fotóalbum képei.” https://www.facebook.com/groups/bigpicturekozosseg/

Házilag készítik a védőmaszkot Abonyban / BigPicture

A képalbum megtekinthető a BigPicture oldalán. Kattints a képre. Megjelent: 2020 03 24

Abonyban közel 500 darab maszk készült önkéntesek által. A felajánlott 100%-os pamut anyagból készülő maszkról tudni lehet, hogy a cseppfertőzésen kívül mástól nem véd meg, de jobb mint a semmi, és még közösségépítő hatása is van. Az anyagot egy ceglédi cég szabta méretre, az önkormányzat munkatársai pedig segítettek az önkéntesek közt szétosztani. Mindenki saját otthonában varrta föl rá a szegélyeket és a gumipántot. A kész maszkokat szétosztják a településen, kaptak rendőrök, ápolók óvónők és mindenki aki jelentkezett érte. Polyák Attila történetét IDE kattintva érheti el.

Lélegző Budapest – Perse Média

Soós Bertalan : Fényben és Árnyékban

Soós Bertalan forográfus képeit a honlapján tudod megnézni., a fenti képre kattintva. A 444.hu számára készített fotóriportját itt tudod megnézni.

Alternative Budapest – Karantén kiállítás, szürreális képekkel

Forrás : Alternatív Budapest Facebook oldal -fotók – Kopé – a fotóalbum a képre kattintva elérhető.

Ahogy az emberek otthon maradtak, ellepték az utcákat az állatok
‘Alternative Budapest – Quarantine’ exhibition by KoPé (2020) Ez a galéria például tökéletesen bemutatja, hogyan jelenne meg a koronavírus régi festményeken, illetve olyan sorozat is készült, ami arra kérdésre válaszol: vajon hogyan néznének ki ezek a képek, ha 1,5 méter távolságot kellett volna tartani az elkészítésük idején? Most pedig elkészült ezeknek a hazai változata is. KoPé mostanában híres hazai festményeket egészít ki, hogy a jelen korból is legyen rajtuk egy-egy kis morzsa – hasonló technikával, ahogy az eredeti mű készült (pl ugyanolyan ecsetvonásokat és hasonló színeket használ…).“Teljesen öncélú gyakorlás, de nem mondom, hogy nem tetszik ha mások is kedvelik, amit csinálok.” – vallja az alkotó. A Life.hu cikke itt olvasható a képgalériával együtt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük