Tesztelés, Immunitás

Rengeteg informácó kering a hírportálokon, fórumokon a tesztelésekkel kapcsolatosan. Egyenlőre még kevés a tudományos értékeléshez szükséges vizsgálatok száma. A négy egyetem – Semmelweis Egyetem, Debreceni Egyetem, Szegedi Tudományegyetem és Pécsi Tudományegyetem – által végzett országos reprezentatív járványügyi kutatás egy tudományos vizsgálat. A szűrőprogramba a feltételezett fertőzötti arányból kiindulva 17 780 embert hívtak meg véletlenszerűen kiválasztva, ők életkorra, nemre és regionális elhelyezkedésre vonatkozóan is reprezentálják a magyar társadalmat. A vizsgálat eredménye alapján arra lehet majd következtetni, hogy a különböző társadalmi rétegekben mekkora lehet a fertőzöttség aránya Magyarországon.

Megjelentek a privát szolgáltatóknál a gyorstesztek, de hiányoznak azok a kutatások, amik az egyes tesztek érzékenységét és specificitását egymáshoz képest értékelnék. Így nem tudjuk, hogy egy-egy tesztnek mennyi a pozitív vagy negatív prediktív értéke. Mindezt tudva, javasolt-e a tesztet akár magánúton is megcsináltatni – ha azt az állami ellátásban nem kaptuk meg, – és jó okkal feltételzzük, hogy átestünk rajta? Általános szakmai vélemény hogy mindenképp van értelme. Ha a vérteszt egyértelműen lezajlott betegségre utal, akkor ez megnyugtató. Akinek van antitestje az nagy valószínűséggel védett valamennyi ideig. Az immunitás hosszával kapcsolatosan még nincsenek hiteles adatok.

A TESZTEK

Kétféle teszt létezik a virológiában, az egyik a vírus jelenlétét, a másik típus a szervezet által előállított ellenanyagot mutatja ki.

PCR TECHNOLÓGIA

 • Mit mutat ki? Magát a kórokozót mutatja ki, a vírus génszerkezetének sokszorosításán alapuló teszt.
 • Milyen minta szükséges? Ehhez az orr- és nyálkahártyáról szükséges mintát venni, majd ezt egy kémiai, fizikai eljárással lefuttatni. Ezt alkalmazzák a hazai hatóságok is.
 • Hogyan történik a vizsgálat?PCR teszt során orrból vagy garatból vesznek mintát: egy hosszú fülpiszkálószerű pálcikával megkapargatják az orrod belsejét, és/vagy a torkod belsejét. A pálcika vattás végére ragadt váladékból lehet kimutatni a vírusokat. A koronavírus kimutatására használt úgynevezett RT-PCR megmondja, van-e vírus a beteg torkában, és ha igen, akkor mennyi? A vírusból a betegség első napjaiban van az orrunkban és a torkunkban a legtöbb, utána lassan csökkeni kezd a mennyisége. Ha tudod, hogy tesztelésre kell menned, a tesztelés előtt ne igyál, ne egyél, és ne moss fogat, mert ezzel lemoshatod a vírusokat és nem lesz mit kimutatni.
 • Mikor alkalmazható? Ez az eljárás akkor alkalmazható, amikor a vírus megtalálható a véráramban és a felső légutak nyálkahártyáján, illetve a betegség tüneteit észleljük magunkon. A betegség gyógyulása után a vírus eltűnik a nyálkahártyáról.Előnye, hogy akár már a tünetek megjelenése előtti néhány naptól kimutathatóvá válhat a koronavírus fertőzés, de sajnos nem 100%-ban – ezért javasolják a teszt ismétlését. Ha a páciensnél korábban igazolták a koronavírus fertőzést, akkor két, különböző időben vett, negatív PCR teszt eredménye igazolja a gyógyulást. Ha viszont korábban nem történt vizsgálat, akkor önmagában egy negatív PCR eredmény semmit nem árul el arról, hogy azért negatív, mert a páciens már meggyógyult, vagy pedig azért, mert nem is volt fertőzése.

SZEROLÓGIAI ELJÁRÁS

 • Milyen minta szükséges? Vérminta alapján végzett eljárás a vírusra adott válaszreakciót nézi, pontosabban a szervezetünk által termelt immunglobulin kimutatásán alapszik.
 • Hogyan történik a szerológiai vizsgálat? A GYORSTESZT az ujjbegyből vett egy csepp vérből vizsgálja mind az IgM mind az IgG típusú, specifikusan a koronavírus ellen termelődött anyag jelenlétét. A vizsgálat ideje – amíg a vizsgált vérminta reakciója megtörténik – 15 perc, emiatt a gyorsteszt elnevezés. Tehát nem azért “gyors”, mert nagyon hamar, a fertőzés korai szakaszában jelez, hanem azért, mert maga a vizsgálat rövid ideig tart. Az eredmény a mintavétel után 15 perccel leolvasható. Ez a vizsgálat is elvégezhető LABORBAN, ami a gyorsteszteknél megbízhatóbb eredményt ad.
 • Mit mutat ki? A lényeg minden szerológiai vizsgálatnál ugyanaz: a teszt vérmintából vizsgálja a IgG és az IgM, tehát a koronavírusra termelődött ellenanyag jelenlétét, vagyis az immunrendszer fertőzésre adott válaszát mutatja ki. Elsőként az IgM típusú antitest (ellenanyag) válik kimutathatóvá a fertőzés követő 5. és 8. nap között. A 14. és 21. napok között jelennek meg az IgG típusú – a szervezetben hosszabb ideig megmaradó – antitestek.
 • Mikor indokolt? A tesztek elvégzése indokolt lehet a tüneteket nem mutató emberek esetében, akik kíváncsiak arra, hogy ők esetleg a nagyszámú tünetmentes hordozói csoportba tartoznak, vagy átestek-e már a fertőzésen.

Fontos, hogy ezek a szerológiai vizsgálatok nem az éppen tüneteket mutató koronavírusos betegeket tesztelik. Őket továbbra is az állami kórházakban, illetve néhány magánszolgáltatónál vizsgálják úgynevezett PCR-teszttel (orr- és garatváladékból nyert mintát véve). A PCR-tesztekhez ugyanis egyrészt mikrobiológiai laboratóriummal kell rendelkezni, másrészt az engedélyeztetés és maga az eljárás is bonyolultabb.

VÉRPLAZMA TERÁPIA A BETEGEK KEZELÉSÉRE

Gyógyult alanyokat keresnek, akik szívesen megosztják védettségüket, ha úgy tetszik szuperhős-képességüket azokkal, akik legyengült állapotban, éppen a vírusfertőzés súlyossá váló szakaszán esnek át.

Vérplazmaterápiával a koronavírus ellen

Előre lehet jelezni, mely betegnek van fokozott kockázata a súlyos szövődményekre, illetve egészséges szérum beadásával akár gyógyítani is lehet a vírusbetegséget. Fontos tény: amennyiben az egészséges szérumot olyan ember adományozza, aki már átesett a fertőzésen és vérében magas az ellenanyag szint, akkor a kezelés két hatást is elérhet: egyrészt csökkenti a gyulladást, másrészt inaktiválja a vírusokat.  A projektcsapat ezen kísérleti terápia mielőbbi kidolgozására és alkalmazására kapott egyedi támogatást az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól. A program teljes megvalósításához több szereplő szoros együttműködése szükséges. A kutatók fő partnere az ellenszérum előállításában a Kedplazma Kft. és az Országos Vérellátó Szolgálat, a betegek kezelését pedig a Semmelweis Egyetemen kezdi meg a kutatócsoport. A vírus-ellenes antitest szintek mérését pedig hazánk egyetlen, élő vírust vizsgálni képes, a legmagasabb szintű biztonsági besorolással rendelkező laboratóriuma, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Kutatócsoportja végzi. Az OrthoSera Kft. tehát minden fórumon, saját Facebook oldalán és más lehetőségeket is megragadva keresi azokat a már kigyógyult alanyokat, akik segítenének más betegeknek. A terápia eddigi eredményeiről az index.hu cikkében lehet olvasni. Megjelent: 2020 04 30

A szérumterápia legfontosabb eleme, hogy minél több olyan embert találjon a Dr. Lacza Zsombor vezette kutatócsoport, akik már átestek a vírusfertőzésen és hivatalosan is gyógyultnak tekinthetők, így védettek a társadalom többi tagjára veszélyes koronavírus ellen. A gyógyult koronavírus-fertőzöttek jelentkezését az  email címen vagy a 06-70-363-87-68-as telefonszámon várja a kutatócsoport. Dr. Lacza Zsomborral elsőként az InfoRádió készített interjút ebben a témában, amit itt lehet meghallgatni.

Ha további kérdésed van a koronovírus teszttel kapcsolatosan, látogasd meg a Koronavírus Kisokos (tesztelés) oldal. Itt rengeteg feltett kérdésre találsz választ. Ajánljuk továbbá Kemenei Gábor (Pécsi Tudomány Egyetem) víruskutató Facebook oldalát, ahol közérthető nyelven folyamatosan tájékoztatja az érdeklődőket.

ÁLLAMI TESZTELÉS – HOGYAN KÉRHETSZ TESZTET?

Állami Országos önkéntes szűrőprogram – május 1-14

Magyarország négy orvosi egyeteme  május 1-14. között országos koronavírus szűrőprogramot végez. 17 ezer önként jelentkezőt keresnek meg telefonon vagy e-mailben, hogy vállalja-e önként a tesztelést. A cél az, hogy kiderüljön Magyarország nyájimmunitása, azaz hogy milyen átfertőzöttségű hazánk jelen pillanatban. 489 településről, és Budapest összes kerületéből választották ki a tesztalanyokat. Az ország 7 régiójában pontos időpontokra, előre meghatározott helyszínekre várják a kiválasztottakat: háziorvosi rendelőkbe, járóbeteg ambulanciákra és szűrőbuszokba. A vizsgálatokat mozgó szűrőautók és az Országos Mentőszolgálat munkatársai is segítik majd, hogy az idősebbeknek, vagy a krónikus betegséggel küzdőknek most se kelljen elhagyni otthonaikat. A teszt PCR teszt, de vérmintát is vesznek. A Semmelweis Egyetem oldaláról hozzuk a leggyakrabban feltett kérdéseket:

 • Hogyan kapok értesítést? Levélben, telefonon, vagy az ügyfélkapun keresztül kap majd meghívót.
 • Lehet jelentkezni a vizsgálatra? A vizsgálatra nem lehet önkéntesen jelentkezni, a KSH segítségével már megtörtént annak a 17 778 főnek a kiválasztása, akik meghívást kapnak vizsgálatra.
 • Mi alapján lettem kiválasztva a vizsgálatba? Ez egy reprezentatív vizsgálat, a résztvevők meghatározott jellemzők alapján, de véletlenszerűen kerültek kiválasztásra. Ennek szempontja az volt, hogy a minta minden magyarországi régióra és életkorra reprezentatív legyen.
 • Igaz, hogy nem lehet enni és inni a vizsgálat előtt? Kérjük, hogy a pontosabb eredmény érdekében a szűrés előtti 2 órával már ne egyen, de vizet még közvetlenül a vizsgálat előtt is ihat.
 • Igaz, hogy házhoz is jönnek, ha krónikus beteg vagyok? A vizsgálatokat mozgó szűrőautók és az Országos Mentőszolgálat munkatársai is segítik. Ha Ön krónikus beteg, vagy elmúlt 65 éves, akkor jelezze munkatársainknak, mert a szűrőautó elmegy az otthonáig, nem kell kimozdulnia a vizsgálat miatt.
 • Igaz, hogy 2-3 nap múlva megismétlik a vizsgálatot? Bár az egyetemek munkatársai 1-1 helyszínen többször is jelen vannak, egy embernek a vizsgálaton csak egyszer szükséges megjelenni. A mostani felmérés május 14-ig tart, ugyanakkor a későbbiekben lesznek még hasonló felmérések a H-UNCOVER nevet viselő kutatás keretében.
 • Mikor kapok értesítést a vizsgálati eredményemről? A kapott laboratóriumi eredményeket az Elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) rendszerébe feltöltjük, ahol további felhasználásra elérhetővé válik Ön és kezelőorvosa számára. A szűrés utáni 24-48 órában külön is értesítjük azokat, akiknek a mintája pozitív lett. Ha valaki pozitív lesz, akkor a kontaktjainak szűrése is megtörténik.
 • Mi történik ha a teszt alapján fertőződött vagyok? Amennyiben Ön az újtípusú koronavírussal fertőződött attól függően, hogy tüneteket mutat-e vagy sem, otthoni karanténba kerül, vagy kórházi kezelést kap. Ilyen esetben vállaljuk családja teljeskörű szűrését is. Az Ön állapotát szakképzett kollégáink felügyelik, igény szerint ellátását az egyetemi klinikákon elvégezzük.
 • Milyen vizsgálatra számíthatok? Fájdalmas? A szűrővizsgálatot az ún. PCR-teszt segítségével végzik, ez a ma ismert legtévedhetetlenebb módja a fertőzés kiszűrésének, ugyanis ez a teszt képes kimutatni a vírus örökítőanyagát. Ennek során a páciens légúti (garat és orr) váladékából mintavételi pálcával mintát vesznek, azt speciális csőbe teszik, és genetikai vizsgálatokkal mutatják ki a vírus jelenlétét. A folyamat pár másodperces kellemetlenséggel jár, de nem okoz fájdalmat. A PCR-teszt mellett vért is vesznek a vizsgált személyektől, ezzel a megerősítő laborvizsgálattal a szervezet vírusra adott lehetséges immunválaszát mutatják ki. A vizsgálat része egy 50 kérdést tartalmazó kérdőív is, amely segítségével egyebek mellett arra is választ kaphatunk, hogy mik azok a speciális társbetegségek, szokások (pl. dohányzás), amik elősegíthetik, vagy éppen megakadályozhatják a betegség kialakulását. A kérdőív rákérdez többek között a mindennapi tevékenységekre, szokásokra és az egészségi állapotra is.  Ez ügyfélkapun keresztül is kitölthető, nem szükséges feltétlenül a helyszínen megválaszolni a kérdéseket.
 • Mennyire biztonságos elmenni a vizsgálatra? Sokat kell-e várakozni más betegekkel együtt? A vizsgálatban való részvétel teljesen biztonságos, az időpontokat úgy szervezték meg a szakemberek, hogy ne alakuljon ki várakozás másokkal egy légtérben. A vizsgálatot végzők a felmérés ideje alatt a betegellátásban nem vesznek részt, természetesen folyamatos az ő szűrésük is, valamint megfelelő védőfelszereléssel rendelkeznek, amelyet rendszeresen cserélnek.
 • Úgy érzem, engem nem érint ez a betegség, miért érdemes mégis elmennem a vizsgálatra? A tesztelésben való lakossági részvétel a kiválasztottak számára önkéntes és ingyenes, de óriási felelőssége van azoknak, akiket reprezentatívan és véletlenszerűen a KSH adataira támaszkodva kiválasztottak, ők ugyanis nemcsak magukat és a családjukat, hanem személyenként további mintegy 500 magyar honfitársunkat képviselik.
 • Kell fizetni a vizsgálatért? A vizsgálat ingyenes.
 • Mi a vizsgálat célja? A vizsgálat célja, hogy feltérképezze Magyarország átfertőzöttségét az újtípusú koronavírussal.
 • Ha Ön meghívást kapott és kérdése van, akkor itt kaphat felvilágosítást: +36-80-808-200

Ha szerinted megfertőződtél, de úgy érzed, hogy túléled, és az otthoni ágynyugalomtól jobb lesz, akkor maradj otthon. Hívd fel a háziorvosodat, és jelezd neki, hogy szerinted megfertőződtél. A háziorvos értesíteni fogja a helyi koronavírusosokat kezelő kórházat, vagy pedig elmondja neked, hogy mi a teendőd. Amennyiben nem szorulsz kórházi kezelésre, akkor nem fognak bevinni kórházba. Ha tesztelni fognak téged koronavírusra, az ezzel kapcsolatod főbb tudnivalókat megtalálod itt. Az is megeshet, hogy az orvosok úgy ítélik meg, nem fognak téged letesztelni. Ettől ne ess pánikba. A teszt egyelőre még nem olcsó, ráadásul kevesebb van belőle, mint amennyi ember él a Földön. Ha megtudod tenni, hogy otthon maradsz két hétig, akkor ne erőltesd a tesztelést. Ha nem érzed magadat nagyon rosszul, és az orvosod sem biztat külön arra, hogy menj be a kórházba, akkor inkább maradj otthon, és tekintsd magad fertőzöttnek. Ha tényleg fertőzött vagy, azzal, hogy besétálsz a kórházba letesztelni magadat, csak még több embert fertőzöl meg. Ha annyira rosszul vagy, hogy kórházi ápolásra szorulsz, akkor értesítsd a háziorvosodat telefonon az állapotod romlásáról. Ha nincs háziorvosod, vagy nem tudod elérni, te magad is hívhatod a megyei ügyeleti számot, vagy sürgős és indokolt esetben a mentőket. A diszpécsernek jelezd, hogy szerinted koronavírusos vagy, és hogy úgy gondolod, kórházi ellátásra van szükséged. A diszpécser kikérdez téged, és küld egy mentőt, akik lehet, hogy csak a helyszínen megvizsgálnak, és lehet, hogy be is visznek a kórházba. Forrás: Koronavírus Kisokos (tesztelés)

A SZEROLÓGIAI TESZTEK ÉRTELMEZÉSE

A teszt elvégzését követően 20 perc múlva megvan az eredménye, amelyből kiderül, hogy az illető az elmúlt időszakban átesett-e már a koronavíruson, esetleg jelenleg is zajlik a betegsége tünetmentesen, vagy még nem termelt kimutatható mennyiségű ellenanyagot a vírus ellen.

A gyorstesztek használata – egy csepp vérből – egyszerű és gyors. Az eredmények a terhességi tesztekhez hasonló műanyag eszközön jelennek meg csíkok formájában, de az értelmezésükhöz már ismerni kell az antitestek, az IgM és az IgG molekulák viselkedését. Ezt persze elég az orvosnak ismernie, aki aztán értelmezi az eredményeket, és elmondja a teendőket, de minden szolgáltató már a bejelentkezéskor igyekszik orientálni a pácienseket. A legjobb összefoglalót erről a Kelen Kórház honlapján találtuk, amit azért érdemes átolvasni, nehogy valaki például egy negatív lelet birtokában kiszabaduljon a karanténból és felelőtlenül járjon el.

Tehát, ha mindkét érték negatív, vagyis – IgM és – IgG, akkor több eset is előfordulhat:

 • A fertőzés nincs jelen a szervezetében.
 • A fertőzés jelen van a szervezetében, azonban a lappangási időszakban tart, amikor a szervezet ellenanyagot még nem termel. Később kialakulhatnak a tünetek, de tünetmentesen is átvészelheti a betegséget. Ebben az esetben ön fertőző.
 • A megbetegedés a lappangási időszakot követő olyan korai szakaszában tart, amikor még nem termelődött kimutatható mennyiségű ellenanyag. Ön ebben az esetben is fertőzhet.

Ha + IgM és – IgG:

A fertőzés jelen van a szervezetében, a teszt elvégzését megelőzően 2-3 héttel fertőződhetett meg. Ebben az esetben megfertőzhet másokat. Ha tünetmentes állapotban IgM típusú ellenanyagot fedezünk fel, akkor kötelező a házi karantén betartása, hogy ne veszélyeztessünk ezzel másokat a környezetünkben. Ebben az esetben ugyanis hordozzuk a vírust és könnyen átadhatjuk másoknak, még ha mi nem is észleljük a betegség tüneteit magunkon. Ilyen esetben az aktuálisan érvényben lévő hatósági utasítások szerint kell eljárni.

Ha mindkét érték pozitív vagyis + IgM és + IgG:

A fertőzés jelen van a szervezetében, de már gyógyulóban van. A teszt elvégzését megelőzően körülbelül egy hónappal korábban fertőződhetett meg. Ebben az esetben még megfertőzhet másokat.

Ha – IgM és + IgG:

Tulajdonképpen ez a legszerencsésebb eset: a fertőzés nincs jelen a szervezetében, már átesett a fertőzésen. A teszt elvégzését megelőzően több mint egy hónapja fertőződhetett meg. Ebben az esetben már nem fertőzhet meg másokat. Egyelőre nem tudjuk, milyen hosszú ideig marad meg az immunitás, de a közeli rokon SARS-CoVI alapján ez akár 2 év is lehet. Ha sikerül kifejleszteni egy védőoltást, akkor azoknak nem szükséges beadatni, akik már találkoztak a vírussal, csak akkor, ha már nem mutatható ki szerológiai teszttel náluk az immunitás. 

Egy további eset fordulhat elő, amennyiben a teszten található kontrollcsík nem jelenik meg. Ez azt jelenti, hogy a teszt elvégzése során valamilyen hiba történt, ilyenkor a tesztet meg kell ismételni.

A SZEROLÓGIAI TESZTEK JELENTŐSÉGE

A szerológiai tesztek jelentőségét az adja, hogy viszonylag gyorsan, olcsón és nagy számban elvégezhetőek, segítségükkel pedig a betegség lefolyása után azonosíthatóak azok az egyének is, akik tünetmentesen estek át a fertőzésen. Ez két eltérő szinten vizsgálva is fontos: A társadalom szintjén: megállapítható, hogy a lakosság mekkora része „van túl” a járványon, hogy mekkora a még mindig veszélyeztetett populáció mérete, milyen messze van az oly sokat emlegetett „nyájimmunitás”. Az egyén szintjén: ahogy számos híradásban olvashatjuk, sokan – dolgozók, politikusok, gazdasági szereplők, stb. – abban reménykednek, hogy idővel megállapítható lesz, hogy kik immunisak már a vírusra, azaz kik azok, akiknek az élete visszatérhet a normális kerékvágásba. Rengetegen remélik ezekben a napokban is, hogy ők talán már tünetmentesen, „lábon” kihordták a betegséget, és csak egy teszt választja el őket attól, hogy újra szabadabban élhessenek. A fentiek miatt óriási az igény az antitest tesztekre, és ennek megfelelően óriási a hiány is. Mindez ahhoz vezetett, hogy az engedélyező hatóságok (például az amerikai Food and Drug Administration) a rendkívüli helyzetre való tekintettel jelentősen lazítottak az engedélyezés feltételein… a piacot pedig elárasztották a kérdéses minőségű tesztek.

Egy teszteredmény lehet egyaránt téves negatív és téves pozitív is. Téves negatív például akkor, ha szervezet vagy még nem termelt elegendő antitestet a fertőzés első napjaiban, vagy valamiért egyáltalán nem éri el az antitestek koncentrációja a detektáláshoz szükséges küszöbértéket. Ezek az eljárások kémiai reakciókon, molekulák találkozásain alapulnak, csak statisztikailag értelmezhetőek. Az eredmény lehet téves pozitív is. Előfordulhat ugyanis, hogy különböző, egymással rokon vírusok hasonló szerkezetű antitestek generálásához vezetnek, amelyek megkülönböztetése nehéz feladat. A SARS-COV-2 esetében különösen nagy az esélye annak, hogy egy teszt véletlenül a közönséges nátha ellen csatasorba állított antitesteket találja meg.

A SZEROLÓGIAI TESZTEK MINŐSÉGE, ÖSSZEHASONLÍTHATÓSÁGA

A SARS-COV-2-fertőzöttséget kimutatni hivatott laboratóriumi tesztek száma (típusa) a világban – 2020. április 27-én – 290 volt. Ezen belül a vírus ellen termelt antitesteket vizsgálja 37 különféle teszt, a vírus jelenlétét mutatja ki molekuláris diagnosztikai (PCR) módszerekkel 15 különféle teszt, a többiek ezek variációi. AZ A TÉNY, HOGY 290 FÉLE TESZT ÁLL RENDELKEZÉSÜNKRE, ÖNMAGÁBAN IS JELZI, HOGY MESSZE VAGYUNK AZ OPTIMÁLIS VIZSGÁLATTÓL, hiszen akkor csak egyetlen teszt lenne a piacon. 

HOGYAN JELLEMZHATŐ A TESZTEK MINŐSÉGE ? Erre a célra általában két paramétert szoktak használni (Fidy Judit és Makara Gábor Biostatisztika könyvének definícióit használva): Szenzitivitás: annak a valószínűsége, hogy a diagnosztikus teszt értéke pozitív lesz egy olyan páciensen, akiben fennáll a betegség. A szenzitivitás azt jellemzi, hogy a teszt milyen megbízhatóan detektálja a betegség fennállását. Az első táblázat jelöléseit használva: H+ valamint a H+ és a T- értékek összegének hányadosa.
Specificitás: annak a valószínűsége, hogy a diagnosztikus teszt értéke negatív lesz egy olyan páciensen, akiben nem áll fenn a vizsgált betegség. A specificitás tehát azt jellemzi, hogy a teszt milyen megbízhatóan azonosítja azokat, akikben nem kóros a vizsgált paraméter.

HOGYAN ÁLLAPÍTHATÓK MEG EZEK AZ ÉRTÉKEK? Egy hosszas validálási folyamat eredményeként, amelynek a során a tesztek eredményeit összevetik más – precízebb, ugyanakkor sokkal lassabb és többnyire költségesebb – hitelesített eljárások eredményeivel . Most viszont arra is van példa, hogy ez a lépés teljesen kimarad, az elérhető tesztek piacán káosz uralkodik jelen pillanatban, ami egyáltalán nem könnyíti meg azt, hogy a hatóságok egy koherens összképet nyerjenek az adott ország járványügyi helyzetéről.

Figyelmeztetés: Anhui és a Clungene gyorstetsztekről

A Semmelweis Egyetem Laboratóriumi Medicina Intézetben végzett vizsgálat során értékeltek két, a hazánkba nagy mennyiségben behozott nálunk is elérhető gyorstesztet. Eredményeik alapján az ezekkel kapott eredmények jelentős része köszönő viszonyban sincs a valósággal. A ténylegesen fertőzötteknek csupán harmadát mutatják pozitívnak, a ténylegesen negatívok közül pedig 7-13 százalékot fals pozitívnak mutatnak. Az aktuális fertőzés kimutatására végképp alkalmatlanok, noha Magyarországon ilyen célra is használják őket, például akkor, ha valaki fertőzöttséggyanús külföldi helyszínről érkezik haza, és kötelező házi karanténjában tesztelik le. Ez volt látható abban a videóban is, amit egy magyar utazó vlogger készített a saját otthoni teszteléséről. Abban az esetben az Anhui negatív eredményt mutatott, hogy később kiderüljön, valójában pozitív volt. 

A eredmények szerint az antitesteket kimutató vizsgált gyorstesztek egyszerűen nem alkalmasak jelenleg a koronavírus-fertőzés szűrésére.  A forgalmazott több tucatnyi (többségében kínai) tesz egy része anélkül kerülhetett a piacra, hogy rendesen bevizsgálták volna őket Európában. Forrás : Index.hu Megjelent: 2020 04 30

Bár a Semmelweis Egyetem most csak kétféle gyorstesztet vizsgált, nem kizárható, hogy hasonlóan szerepelne a koronavírus-kimutató gyorstesztek legtöbbje. Ezért is tűnik indokoltnak, hogy minden tesztet, mielőtt tömegesen alkalmazni kezdenék, hazai laborokban vizsgáljanak be, a mostani tanulmányhoz hasonlóan. Hasonló következtetésre jutnak a Magyar Tudományos Akadémia honlapján megjelent cikk tudós szerzői általánosságban a koronavírus kimutatására kifejlesztett tesztek használhatóságáról.Az előttünk álló időszak egyik legfontosabb feladata, hogy az illetékes hatóságok biztosítani tudják: a megfelelő minőségű tesztek terjednek el. 

Hatékonynak bizonyult,ellenőrzött szerológiai tesztek

Ezzel együtt természetesen vannak ellenőrzött, hitelesített tesztek is.

 Ortho Clinical Diagnostics FDA által hitelesített teszt

A tesztet egy 400 elemű mintán vizsgálva 95% konfidencia mellett 99,1%-nál jobb specificitású. Bővebb info itt.

SARS-CoV-2 IgG Assay

Elindult a tesztelés a lezajlott Covid-19 fertőzést 99,5 százalékos pontossággal kimutató módszerrel, amely áttörést hozhat a járvány kezelésében, és jelentős gazdasági előnnyel járhat a széles körű használata. Ez a teszt az amerikai (FDA) és az európai (CE IVD) hatóságok engedélyét is megkapta nemrég. Magyarországon elsőként a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban használják az új tesztet, és a közeljövőben több hazai intézmény elkezdi használni – mondta Bedros J. Róbert országos kórházfőparancsnok-helyettes. Bővebben itt olvashatsz: Index.hu, 444.hu

MIT JELENT AZ EREDMÉNY?

Tételezzük fel, hogy egy adott teszt megbízható, a feltüntetett paraméterei tényleg megfelelnek a valóságnak. Először is szögezzük le, hogy a TÁRSADALOM SZINTJÉN vizsgálva még egy 90%-os megbízhatóságú teszt is nagyon fontos információval szolgál. Járványügyi szempontból nagyon nem mindegy, hogy a lakosság 4-5 vagy éppenséggel 40-50%-a esett-e már át a fertőzésen. A lakosság széles körű tesztelése tehát igenis informatív még alacsonyabb megbízhatóság esetén is. EGYÉNI SZINTEN a tesztek jelentőségéről ITT olvashatsz.

KORONAVÍRUS – ITT TUDOD MAGÁNÚTON ELVÉGEZTETNI A TESZTET

Már több magánegészségügyi intézmény rendelőjében be lehet jelentkezni a koronavírus által termelődő antitestek kimutatására alkalmas vizsgálatokra. Vannak különbségek abban, hogy ki hogy veszi le a vért, mennyi idő alatt közli az eredményt, és valószínűleg abban is, hogy pontosan milyen tesztet használ, honnan szerzi azt be, illetve, hogy a vizsgálatokat csak valamelyik rendelőben vagy akár otthon is elvégeztethetjük-e. Sokan valószínűleg az alapján döntenek, hogy melyik magánintézményt ismerik, melyikben bíznak, melyik van a legközelebb hozzájuk, hova tudnak időpontot foglalni, és hogy hol, mennyibe kerül a vizsgálat. Az árak PCR-vizsgálat esetén a plusz vizsgálattípusoktól függően 28 000 és 55 000 forint között mozognak. Ujjbegyvér/vénás vér gyorstesztes vizsgálata esetén, attól függően, hogy a laborban vagy a páciensnél történik a mintavétel és a vizsgálat, 10 000 és 36 500 forint között mozognak, de további vizsgálatokkal együtt komplett csomagot 150 000 ezer forintért is kínálnak. Megjelent Magyarországon is az áthajtásos tesztelési rendszer, a www.tesztallomas.hu weboldalon lesz erről info.

Bár a magánlaborok több ezer vizsgálatot végeztek, ezek önmagukban nem növelik a hivatalos koronavírus-oldalon feltüntetett tesztszámot. Pozitív laboreredmény esetén viszont a cégek az eredeti mintát elküldik a Nemzeti Népegészségügyi Központnak, hogy a hatóság is elvégezze a saját vizsgálatát rajta, és ezek az adatok már bekerülnek a honlapon is látható hivatalos nyilvántartásba.

PCR (diagnosztikai) ÉS SZEROLÓGIAI (ellenanyag) VIZSGÁLATOT IS VÉGZŐ INTÉZMÉNYEK

RÓZSAKERT MEDICAL CENTER egyaránt vállal diagnosztikai- (PCR) és ellenanyag-vizsgálatot. Az előbbihez a laboratóriumi vizsgálatot Mikromikomed Lab végzi, az ellenanyag teszteket saját orvosaik értékelik ki. Online vizittel kezdik a szűrést, amelyen az orvos tisztázza a pácienssel, hogy milyen céllal kéri a tesztet, van-e értelme egyáltalán annak, és ha igen, akkor melyik vizsgálat a célszerűbb. Ezt követően megszervezik a mintavételt: a PCR-vizsgálat a járványügyi biztonság miatt csak a beteg otthonában, védőfelszerelésben történik. Ezt akkor javasolják, ha a páciensnek vannak gyanús tünetei is. Szerológiai, azaz antitestvizsgálatot a rendelőben és a beteg lakásán is végeznek. Ennek akkor van értelme, ha arról szeretne meggyőződni, túlesett-e a fertőzésen. Eredményt a mintavételt követő két munkanapon belül közölni. Időpontkérés: +36 1 392 0505-ös telefonszámon, és az intézmény honlapján. Konzultáció: 12.000 Ft/18.000 Ft attól függően, hogy mennyire komplex problémával kéri a tesztelést. Ha krónikus alapbetegsége van a páciensnek és a konzultáció hosszúra nyúlik, akkor komplex vizsgálat 25.000 Ft. Ezen díjak magában foglalják a teszt utáni kiértékelés teljes költségét is. A teszt ára: A PCR-os mintavétel 32.000 Ft + a kiszállási díj. Jelen pillanatban kizárólag Budapesten belül végeznek mintavételt. A szerológiai mintavétel: 23.500 Ft (nem gyorsteszt, vérplazmából történő laborvizsgálat) Kiszállási díjak: távolságtól függően 15.000-25.000 Ft-ig terjed.

MikroMikoMed

MIKROMED LAB március közepétől fogadott mintákat és már túl van több mint 2200 PCR vizsgálaton: eddig mintegy 40 pozitív esetet találtak. Emellett a másik, az ellenanyag kimutatására szolgáló tesztet is végeznek. Széll András ügyvezető-igazgató szerint ehhez a piacon elérhető hét-nyolc gyorstesztet vizsgáltak meg, és ezek közül kettőt találtak megbízhatónak. 2019-nCoV meghatározás IVD jelzésű „new genesig qPCR” kittel dologoznak. A lakossági tesztelést mindhárom helyszínen (Budapest, Martonvásár, Balatonfüred) a leterheltség miatt beszüntették, kérésre azonban továbbra is házhoz mennek. Az erről szóló cikket itt olvashatod, illetve korábban megadott mintavételi pontokról itt olvashatsz. Érdeklődni e-mailben a coronateszt@gmail.com címen lehet. Tel: 06 70 624 1452. Árak: Mintavétel: 3.000 Ft, Vizsgálat: 28.000 Ft, Kiszállás: 15.000 Ft. Legalább 4 mintavételt kell kérni egy helyszínről ahhoz, hogy kimenejenek

Előzetes regisztráció: www.tesztallomas.hu

SZEROLÓGIAI (ellenanyag) VIZSGÁLATOT VÉGZŐ INTÉZMÉNYEK

Affidea Magyarország

AFFIDEA MAGYARORSZÁG központjaiban naponta 100-120 vizsgálatot tudnak elvégezni a  COVID–19 IgG/IgM Rapid Test (WB/S/P)-ICOV4212 típusú tesztből. Azoknak javasolják, akik tünetmentesek, de megbizonyosodnának róla, hogy szereztek-e már védettséget a koronavírussal szemben. A vérvizsgálatot három helyen, a Mammut és az Árkád Egészségközpontokban, Bank Center Egészségközpontban végzik, előzetes bejelentkezés alapján. Vénás vérvétellel és mikrobiológusi értékeléssel vizsgálják a pácienseket, mert ez az eljárás ugyan kicsit időigényesebb és komplexebb, ám meglátásuk szerint megbízhatóbb eredményt ad az ujjbegyből történő vizsgálatnál. Igény szerint ugyanakkor ujjbegyből is elvégzik a vizsgálatot, ennek az eredménye 20 percen belül megvan. Az eredményt a vizsgálatot követő 24 órán belül küldik ki e-mailben vénás teszt esetén. A teszt ára 17.900 Ft. Bővebb infomráció az intézmény honlapján. Itt pedig megtalálod a leggyakrabban feltett kérdésekre a választ.

KELEN KÓRHÁZ több mint 20 éve működő, járóbeteg-ellátásra és egynapos sebészeti beavatkozásra szakosodott magánszolgáltató Az ellenanyag kimutatására az ujjbegyből vett vért használják, a szerintünk legmegbízhatóbb teszteket, április 7-étől négy rendelőben alkalmazzák: a COVID-19 IgG/IgM Rapid Test (WB/S/P)-ICOV4212 Immunkromatográfiás assay tesztet. Az első negatív vizsgálat után két héttel kontrolltesztet is javasolnak. A teszt elvégzését követően 20 perc múlva megvan az eredménye, amelyből kiderül, hogy az illető az elmúlt időszakban átesett-e már a koronavíruson, esetleg jelenleg is zajlik a betegsége tünetmentesen, vagy még nem termelt kimutatható mennyiségű ellenanyagot a vírus ellen.  A vizsgálatot 15 ezer forintért végzik el, a negatív vizsgálat után két héttel történő ismételt vizsgálat ára már csak 12 ezer forint. Ha egy családból több személy is vizsgáltatja magát, akkor az első személynek 15 ezer forintot kell fizetnie, a többieknek 12 ezret. Házhoz egyelőre nem mennek, de hasonlóan a többi magánszolgáltatóhoz, cégek – nem otthonról dolgozó alkalmazottainak – szűrését kiszállással, szűrőbuszokkal vállalják. Itt lehet kitölteni a jelentkezési lapot.

RÓBERT MAGÁNKÓRHÁZ gyorstesztje 15 perc alatt ígér eredményt. Ehhez az ujjbegyszúrással nyert vércseppeket használják. Naponta 150 vizsgálatot is el tudnak végezni, sőt vállalják, hogy nagyobb cégekhez házhoz mennek az orvosaik. A fővárosban a szűrésre jelentkezőket a Thököly úti és a Hegyalja úti egészségközpontjaikban fogadják, valamint Debrecenben is működik egy kirendeltségük. Az intézmény honlapját itt találod. Itt tudod megvásárolni és Itt pedig a bővebb leírás .A teszt ára 29.900 Ft, 

EMINEO Magánkórház

EMINEO MAGÁNKÓRHÁZ alapvetően mozgásszervi panaszokra fókuszáló magánkórház április 6-tól vállal koronavírus tesztelést. COVID-19 IgM/IgG Ab típusú, gyorstesztet (video link) használnak, ami az EU szabványnak megfelel, TÜV és LOT számmal rendelkezik. Egyéni és nagyvállalati szűréseket is vállalnak, miközben továbbra is nyitva tartják baleseti ügyeletüket, és a nem halasztható traumatológiai műtéteket is elvégzik. A páciens ujjbegyéből vett vérmintából állapítható meg 15 perc múlva az eredmény. A vizsgálatokat előjegyzéssel ütemezik (online lehet bejelentkezni), naponta körülbelül 60-70 tesztet tudnak elvégezni, és 50 fő fölötti létszámnál külső helyszínre is kimennek. Az Emineo budai magánkórházában elvégzett gyorstesztelés eddigi legkedvezőbb áron elérhető, 9000 forint, ha pedig külsős helyszínen történik a vizsgálat, akkor 12–16 ezer forint. Az intézmény koronavírus tájékoztatója itt tölthető le. Cím: 1016 Budapest, Hegyaljai út 7.

A képen a következők lehetnek: szöveg

CMC DÉLI KLINIKA Az ellenanyagmérést alkalmazók között egyedülálló szolgáltatást biztosít a pácienseinek: nemcsak a vérben lévő ellenanyag kimutatására, de annak számszerűsítésére is alkalmas COVID-19 IVD vizsgálati módszert használ. A vizsgálatból azt lehet pontosan megtudni, hogy a szervezet milyen és mennyi ellenanyagot termel. Ezzel meg lehet azt mondani, hogy valaki védett-e az új koronavírus fertőzéssel szemben, vagy fogékony rá. Klinika vizsgálata ajánlott azok a Páciensek akik már tünetmentesen, vagy enyhe-középsúlyos influenzaszerű tünetekkel átestek az új koronavírus fertőzésen és meggyógyultak ✦ azok a Páciensek, akiknek a szervezete már elkezdte termelni a korai fázisú védekezéshez szükséges ellenanyagokat ✦ azok a Páciensek, akiknek a szervezete még nem termel ellenanyagokat, azaz még nem találkoztak az új koronavírussal ✦ Naponta 400 mintát tudnak levenni és megvizsgálni. A páciens időpontra érkezik, és legfeljebb öt perc alatt megtörténik a vérvétel. A vizsgálatot és a kiértékelést virológus szakember végzi, és ezt még egy másik nagy szakmai tapasztalattal rendelkező mikrobiológus szakorvos is kontrollálja. Az eredményt, illetve a hozzátartozó szakorvosi javaslatot, valamint a lelet értékelését egy munkanapon belül kapja meg a páciens a saját személyes online dossziéjában. Miután az eredményt befolyásolhatják például bizonyos gyógyszerek – vérnyomás- és egyes gyulladáscsökkentők – , illetve társbetegségek, a klinikán csak úgy vállalják a vizsgálatot, ha előtte felmérik a páciens egészségprofilját, kórelőzményeit, hogy ezt is figyelembe vehessék az értékelésnél. Az új koronavírus fertőzés vérből történő vizsgálata három csomagból választható: Alap: minőségbiztosított immunológiai vizsgálat(COVID-19 IVDára: 35 000 Ft, ha ezt kiegészíti egy szélesebb körű labor vizsgálat 63.000 Ft, a komplett belgyógyászati /infektológiai csomag ára 150.000 Ft. Az intézmény honlapján részletesen is olvasható az információ. Itt pedig részletesen ismertetik, miben különbözik a gyorsteszt, és az általuk alkalmazott Covid-19 diagnosztikai rendszer . Itt pedig a Klinika széleskörű ismeretterjesztő videoit nézhetjük meg a koronavírus kapcsán.

MedicalPoint logo

Medical Point is végez COVID-19 koronavírus-gyorstesztet (Collex FDA Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal engedély).
A Cellex, az Egyesült Államok központjában és a laboratóriumokban a Research Triangle Parkban működő orvosi diagnosztikai vállalat új antitestteszttel indította a COVID-19 fertőzés kimutatására. A teszt kimutathatja a korábbi vírusos fertőzéseket azáltal, hogy azonosítja a vérben található immunoglobulin M és G antitesteket, amelyeket a test immunrendszere termelt a betegség leküzdésére. A szolgáltató honlapja itt érhető el. A vizsgálat ára: 9.900 Ft. Előre bejelentkezés szükséges: +3618009771, +3618009772

Pozitron-Diagnosztika Központ - Budapest | Facebook

Covid-gyorstetsztek – Online és telefonon keresztül is bejelentkezhetsz a központ weboldalán (www.pet.hu), illetve Info-vonalon (06 1 505-8888). Az amerikai Cellx által fejlesztett tesztek rendelkezésre állnak, folyamatosan veszik fel a jelentkezőket. A teszt elvégzését követően mindenki írásos leletet kap, amelyet mikrobiológus, labordiagnosztikai szakorvos validál. Az elkészült leletek ezután az EESZT-ben is elérhetők lesznek. További részletek és jelentkezés: http://pet.hu/covid-19/

IZINTA  Koronavírus teszt kizárólag intézmények, cégek részére. Magánszemélyek nem vásárolhatnak. A tesztet egészségügyi szolgáltató végezheti el, azaz orvos (üzemorvos) vagy a mellette dolgozó nővér/asszisztens! A COVID-19 gyorsteszttel kapcsolatban érdeklődni lehet az czirae@izinta.hu e-mail címen. . Telefonos érdeklődés a +36 20 9162992 számon. Facebook poszt  A teszt megvásárlásának módja, elérhetőség ezen az oldalon: https://www.izinta.hu/hu/?mod=news&cla=news&fun=shownews&cat_id=4&id=180&temp=base

A TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) értelmezése és leggyakoribb kérdésekre adott válaszok az állami tesztelésekkel kapcsolatosan. Kit tesztelnek és kit különítenek el. 

koronavirus_eljarasrend_kat_jav2.png

ÚJSÁGCIKKEK, HÍRFORRÁSOK A TÉMÁBAN

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük