Házi kedvencek & Felelős kisállattartók

Ezzel a nagyon fontos információval kezdjük:  Az állatok corona vírusa NEM UGYANAZ, mint a COVID-19, csak egy vírus családba tartoznak. Az állati vírus NEM FERTŐZHET MEG EMBEREKET. Ne tedd ki kisállatod az utcára!  Kérjük, minél több helyen oszd meg ezt a felhívást, ezzel is segíthetsz!

Segíts az állatoknak – ebben a cikkben foglaltuk össze a főbb állatellátó menhelyek segítésével foglalkozó önkéntes és civil csoportok az elérhetőségét, ahol te is tudsz segíteni illetve segítséget kérni. Az állatmenhelyeknek igen nehéz a mostani időszak, soknál kritikusak az állapotok az élelem hiány miat. Segíthetsz azzal is, hogy a kórházi karanténba került gazdik helyett ideiglenes állatfelügyeletet vállalsz. De azzal is, hogy nem feletkezel el az 1% felajánlásról, mert az egy egész évnyi bevételt jelent sok menhely számára. Kattints a linkre, és olvass tovább arról, hogyan segíthetsz.

A járványügyi helyzet nemcsak az emberek, hanem az állatok életére is gyakorolhat nemvárt, negatív hatásokat. Legyen szó a tévhitek terjedéséről, a gazdik akadályoztatásáról, a csökkenő örökbefogadási hajlandóságról vagy a hirtelen jött ellátási hiányról a menhelyeken. A fentebb emlíett külön “Segíts az állatoknak” cikkben gyűjtöttük össze, hol tudsz segíteni akár önkéntesként, akár adományokkal. De itt is kiemeljük az Egyesített Vészhelyzeti Állatvédelmi Rendszer (EVÁR) önkénteseit, akik gőzerővel dolgoznak az utóbbi hetekben felmerült problémák kezelésén. Azt is gyűjtik, ha kórházikarantén, betegség miatt szükséged van valakire, aki a kisállatod ideiglenes gondozza távolléted alatt. A névre kattintva eljutsz az oldalra.

TÁJÉKOZTATÓK: 

Összegyűjtöttük a legjobb tájékozató anyagokat, infografikákat, amikből megtudhatod mi a legfontosabb teendőd felelős állattartóként a koronavírus alatt. A Budapesti Állatorvostudományi Egyetem, a Noé Állatotthon, és a NÉBIH tájékoztatói következnek. Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által 2013-ban közösen indított „Szabad a Gazdi” program oldaláról letölthető, gazdiknak szóló információkat itt találod.

ALAPINFORMÁCIÓK KISÁLLAT TULAJDONOSOKNAK

Ideiglenes befogadás 

Amennyiben nem tudnátok ellátni házi kedvenceiteket, írjatok megbízási szerződést az ideiglenes befogadóval! Ez mindenkit véd, téged, az ideiglenes befogadót és első sorban a kedvencedet is. SOHA ne kerüljön rá sor, de jó előre gondolkodni. Töltsétek le és töltsétek ki előre amennyire tudjátok. Legyen készenlétben. Az EVAR Egységes Állatvédelmi Rendszer oldaláról tudjátok letölteni a megbízási szerződés mintát. PDF verzió itt, illetve a Word verziót itt.

Ajtómatrica 

Nyomtasd ki és ragaszd ki a matricát az ajtódra vészhelyzet esetére! A nyomtatáshoz a színes verziót itt, a fekete-fehér verziót pedig itt éred el. Amennyiben nem tudsz nyomtatni, önköltségi áron az EVAR önkéntesei elküldik neked a matricát postán. A linkre kattintva tudod igényelni.

HASZNOS TELEFONOS APPLIKÁCIÓK

VetRadar – Alkalmazások a Google Playen

Vetradar Magyarországon bárhol használhatja ezt az ingyenes alkalmazást, ha beteg a háziállata. Az appot megnyitva egy térképen rögtön látja a legközelebbi állatorvosi rendelőket, állatpatikákat, menhelyeket és terápiás helyeket.A térképeken jelölt helyeket zöld vagy szürke színnel jelöli az alkalmazás, ha zöld, akkor most is nyitva van, a szürke zárvatartást jelez. Bármelyikre is kattint, látja a hely nevét és nyitvatartási idejét, a profiljára kattintva pedig minden más információt is (leírás, képek, cím, telefonszám – azonnali hívás is lehetséges, ha a telefonszámra kattint –, e-mail-címek, weboldal, Facebook-oldal, stb.).

Nem érhető el leírás a fényképhez.

Dr Pet állatorvos kereső Minden az állatok jólétéhez szükséges információt egy helyen, kényelmesen megtalálhatsz.
Állatorvost keresel a közelben? Nem tudod hol van a legközelebbi állateledeles? Jó lenne tudni, milyen közös programot találsz a környezetedben? Csavargás közben jól esne megpihenni, inni egy kávét vagy enni egy fagyit, de olyan helyen ahol kedvencedet is szívesen látják? Találtál egy kutyát, és keresed a legközelebbi chipolvasót? Az alkalmazásunkban nem csak, hogy benne vannak ezek az információk de a GPS helymeghatározó segítségével pontosan oda is találsz. Töltsd le a DrPet applikációt az áruházból és próbáld ki te is! Az Állatorvos App Facebook oldalon további tippeket találsz, hogyan is használják az alkalmazást mások.

Vigyél Haza! kutyakereső Ha kutyabarát vagy, itt megtalálhatod elveszett kutyádat, értesíthetsz másokat, ha gazdátlan kutyát látsz, vagy válogathatsz a gazdira váró, árva kutyusok között is. Kutyafuttató helyeket találhatsz, ahol szívesen látnak kedvenceddel is.
Ha chipet szeretnél leolvasni – akár saját, akár talált kutyuson – rákereshetsz a közeledben található leolvasó-helyekre. Előfordul, hogy sérült kutyán kell azonnal segítened. Az app egyik menüpontja (Kutyaelsősegély) pont erre való. Egy listából könnyedén kiválaszthatod, hogy adott esetben mi a teendő. Az alkalmazás saját honlapját itt találod.

KÖZLEMÉNYEK FELELŐS ÁLLATTARTÓKNAK

A vonatkozó jogszabályok értelmében az állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni, az állat fajának, fajtájának és élettani szükségleteinek megfelelő életfeltételekről gondoskodni.  Ezek kialakítása során tekintettel kell lennie az állatok korára, nemére és élettani állapotára. A „jó gazda gondossága” mindazon állattartói magatartásokat magában foglalja, melyek egy állat jólétéhez nélkülözhetetlen. Különösen e körbe tartozik a megfelelő elhelyezés, ellátás, táplálás, valamint a mozgás lehetőségének biztosítása. Annak érdekében, hogy az állattartók kedvenceiket biztonságban tudhassák, érdemes előre felkészülniük a váratlan helyzetekre.

 1. Házi karantén elrendelése
 • Az állatok napi ellátása alapvetően biztosítható házi karantén esetén is, de elővigyázatosságból érdemes a megszokott tápokból kicsit többet beszerezni, hogy legyen tartalék.
 • Tartós beteg vagy speciális tápszert igénylő állat esetén szerezzünk be minél hosszabb időre gyógyszert és speciális tápot.
 • Miután a házi karanténból személyek nem, vagy csak korlátozottan mozdulhatnak ki, az esetleges sétáltatás lehetőségét előre egyeztessük barátokkal, ismerősökkel, természetesen a mindenkori járványügyi szabályok betartása mellett.
 • Megfelelő mennyiségű alomanyag és tisztítószer beszerzéséről is gondoskodni kell, amennyiben a sétáltatás egy ideig nem kivitelezhető.
 • A rendszeres szellőztetés az emberek és az állatok számára egyaránt fontos.
 • Az állattartók kövessék figyelemmel az állatorvosi rendelők közleményeit! Kedvenceiket csak indokolt esetben vigyék orvoshoz, ekkor is kérjenek időpontot. Kisebb problémák esetén inkább telefonon kérjék ki az orvos véleményét, a halasztható ügyeket (pl. ivartalanítás) halasszuk el.
 1. Kórházi karantén elrendelése

A felelős állattartónak érdemes előre átgondolnia, hogy tartós távollét esetén hogyan tudja kedvence ellátását biztosítani.

 • Egyeztessenek előre családtagokkal, szomszédokkal, barátokkal, hogy tudnak-e ilyen helyzetben segíteni. Az ellátás történhet akár az állat tartási helyén – amennyiben ezt a járványügyi előírások lehetővé teszik – vagy a segítő személy lakhelyén, környezetében.
 • Egyedülálló személyek esetében felmerülhet az a lehetőség is, hogy az állattartó lakhelye szerinti önkormányzat bevonásával biztosítják a kedvencek ideiglenes elhelyezését. Az önkormányzatoknak célszerű előre felmérniük azon civil önkéntesek körét, akik ilyen helyzetben bevonhatók.
 • A környékbeli állatmenhelyeknél is érdeklődhetnek, hogy adott esetben tudnak-e segíteni az ideiglenes elhelyezésben.
 • Az állat oltási könyvét, esetleges gyógyszereit, az adagolási információkat, orvosi feljegyzéseket célszerű összekészíteni és könnyen elérhető helyen tartani.

Érdemes tudni, hogy jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a társállatok vagy más háziállatok, illetve a vadállatok megfertőződhetnek az új 2019-es koronavírussal, mint ahogy arra sem, hogy az állatok a fertőzés további forrásaivá válhatnak az ember számára. Mivel az állatok és az emberek egymás között terjeszthetnek bizonyos betegségeket (zoonózisok), az állatok kezelése és gondozása során, elővigyázatosságból, az alapvető higiéniai feltételeket mindig be kell tartani, célszerű elkerülni, hogy idegeneknek simogassák kedvenceinket!

Elsőként a Noé Állatotthon Alapítvány publikált pár nagyon fontos tanácsot a járvány idejére a hazai állattartóknak. Nagyon sok szervezet átvette, és mi is közöljük, hogy minél több emberhez eljusson:

Vetikett – hogyan vigyázz az állatorvosra a járvány idején Az állatok orvosi ellátása a jelenlegi járványügyi helyzetben is kiemelt fontosságú. Ahhoz, hogy az állategészségügyi ellátás folyamatossága biztosítva legyen, elkerülhetetlen a járványvédelmi szabályok fokozott betartása. Az alábbi, általános érvényű instrukciókat, kérjük, minden állattartó vegye komolyan. Felelős döntésekkel, fegyelmezett viselkedéssel óvjuk az állataink egészségügyi ellátását végző orvosok, asszisztensek egészségét. 

Kórházak, rendelők
+ GONDOLD ÁT. Jelen helyzetben lehetőség szerint csak betegség esetén, illetve sürgős esetben vedd igénybe a szolgáltatást. Természetesen – ahogy eddig is – betegséget ne érlelj, ne halogass, mert azzal a „békeidőkben” is túlterhelt ügyeleti rendszerre pakolsz újabb súlyokat. Ugyanakkor ne most akard ivartalaníttatni Cirmit, karomvágásra vinni Morzsát. Ha bizonytalan vagy a vizsgálat, beavatkozás fontosságában, kérj tanácsot telefonon vagy interneten a saját orvosodtól. 
+ TÁJÉKOZÓDJ. FOGLALJ IDŐPONTOT. Bár a COVID-19 járvánnyal összefüggésben az üzletek és kereskedelmi egységek nyitva tartását szabályozó 46/2020. (III. 16.) kormányrendelet az állategészségügyi intézményeket NEM érinti, több rendelő is a szokásos nyitva tartási idejétől eltérő időintervallumban működik jelenleg. Továbbá a társas érintkezéseket elkerülendő a legtöbb rendelő átállt időpontos rendszerre. Így indulás előtt minden esetben telefonálj!
+ EGY ÁLLAT, EGY EMBER. Ha az állatorvos felkeresése elkerülhetetlen, egy állattal egy ember érkezzen a vizsgálatra. Ne legyen családi program az állatorvosi vizit.
+ CSAK EGÉSZSÉGESEN. Csak egészséges, tünetmentes ember kísérje az állatot. Ha betegnek érzed magad, lázas vagy és/vagy légzőszervi tüneteid (köhögés, tüsszögés) vannak, állatod rendelőbe vitelére kérj meg más, egészséges embert. Ha a felkeresett hely elvárja a maszk, esetleg kesztyű viselését, vigyél magaddal, vagy ha nincs ilyen a birtokodban, de a rendelő biztosítja, megjegyzések nélkül vásárold meg és használd! Hidd el, nem meggazdagodni akarnak a maszkok árából.
+ KINT VÁRAKOZZ. Miután a helyszínre érsz, várakozz a rendelő előtt vagy az udvaron. Ha korábban úgy állapodtatok meg, telefonon jelezd, hogy megérkeztél. Nyomatékosan kérünk, hogy a rendelő előtt, udvaron
tarts megfelelő (1,5-2 méter) távolságot a többi várakozótól,
NE dohányozz,
NE telefonálj (szanaszét köpködve az esetleges kórokozókat),
NE beszélj feleslegesen (szanaszét köpködve az esetleges kórokozókat),
NE nyomulj kontaktust keresve mert unatkozol,
NE simogasd más gazdák állatait (ráragasztva a bundájukra az esetleges kórokozókat).
 
+ MŰKÖDJ EGYÜTT. Ha a rendelő dolgozói azt mondják, hogy a vizsgálathoz nincs szükség a segítségedre, fogadd el, várakozz odakint. Ne erősködj, hogy márpedig te jelen akarsz lenni a vizsgálat alatt. Hidd el, fel tudják mérni, hogy szükség van-e a közreműködésedre.
+ ÜGYELJ A TISZTASÁGRA. Ha bemehetsz és van rá lehetőség, azonnal moss kezet, vagy amennyiben van, használd a kihelyezett kézfertőtlenítőt. Ne tapogasd össze se a váró, se a kezelő tárgyait, felületeit.
+ NE CSEVEGJ. Minimalizáld a társalgást, a szükségesnél hosszabban ne időzz a rendelőben. Szorítkozz a legszükségesebb információk átadására – és tedd ezt kellő távolságból. 
Ellátás háznál
Fenti pontok mellett, ha házhoz hívod az állatorvost – például mert nincs rendelője –, az ellátás eltérő jellegéből adódóan további óvintézkedésekre van szükség. Csak indokolt esetben kérj kiszállást. Ne hívd házhoz az állatorvost, ha a házban bárki betegnek érzi magát, lázas és/vagy légzőszervi tünetei (köhögés, tüsszögés) vannak. Keress a közelben rendelői ellátást és állatod rendelőbe vitelére kérj meg más, egészséges embert.
+ BIZTOSÍTS NYÍLT TERET. Ha az időjárás engedi, biztosíts rá lehetőséget, hogy a vizsgálat nyílt térben (udvaron/teraszon), vagy egy jól szellőztethető helyiségben történjen meg. 
+ NE TRAKTÁLJ. Étellel, itallal ne kínáld a kiérkező állatorvost és ne is tartsd fel.
+ LÉGY BELÁTÓ. Amennyiben állatorvosod – mint a házhoz menő orvosok többsége – veszélyeztetett korú, tegyél erőfeszítést annak érdekében, hogy alternatív megoldást találj. Ne vedd magadra és ne kiálts „erre esküdött fel”-t, ha jelen helyzetben állatorvosod a kiszállást megtagadja – ezt egyébként is megteheti bizonyos esetekben, egészségének veszélyeztetése esetén pedig köteles megtagadni. Ebben az esetben azonban telefonon még mindig tanácsot kérhetsz tőle például annak eldöntéséhez, hogy sürgősségi esetről van-e szó és hova fordulj segítségért.
Köszönjük, ha felelős állattartóként fenti pontok betartásával hozzájárulsz az állatorvosok egészségének megőrzéséhez!

Állatorvosi praxisok Nyitvatartása

NYITVATARTÁS – ÁLLATORVOSI PRAXISOK A hazai járványhelyzet az állatorvosi praxisokat is érinti. A Diagnosztika.vet oldalon a 350 (+-) hazai adatot szolgáltató regisztrált praxis elérhetőségét, aktuális nyitvatartását, valamint amennyiben rendelkeznek kórházi ellátási lehetőséggel, annak aznapi szabad kapacitását. Az adatok tájékoztató jellegűek, a beküldők információit minden este 18 és 20 óra között frissül, így azok nem minden pillanatban teljesen naprakészek. E mellett nem árt tájékozódni a saját területi állatorvosánál, hogy milyen nyitvatartás, és milyen járványvédelmi előírások szerint üzemel ebben a helyzetben. A COVID-19 kapcsán általános állatttartóknak szóló javaslatokat ITT olvashatod. Híreket, információkat ITT olvashatod. Mikor forduljon azonnal állatorvoshoz? ITT elolvashatod.

COVID-19 és az állatok – tájékoztató videók

Ha csak egy video lesz, amit megnézel a koronavírus tájékoztatásáról, akkor ez legyen az. Szó van benne arról is, hogyan kell megtisztítani az állatok bundáját ha kimentek. Zállatorvos Youtube csatornáján többet is találsz. De ez az első, összefoglaló: Zállatorvos a koronavírus szabadlábon, Zállatorvos  Mennyire nem halunk meg? 

Vírusok, denevérek, tobzoskák

Milyen állatoktól indult a mostani koronavírus-járvány? A rostán végül a denevérek akadtak fenn. De ne féljünk, a redőnytokban alvó bőregerektől nem lesz semmi bajunk. Itt olvashatod a cikket. A Koronavírus Kisokos oldalon pedig minden aktuális kérdésre – nemcsak állatokkal kapcsolatosan – megkapod a választ. Ezek között pl: elkaphatja-e a kedvencem a vírust ? Madaram van, ő elkaphatja-e? Denevérem van

Kutyagazdik, figyelem!

Talán olvastátok – mert több helyen is megírta a sajtó –, hogy a hongkongi hatóságok egy COVID-beteg ember kutyájának szájából és orrából kimutatták a SARS-CoV2 koronavírus jelenlétét. Mielőtt idejekorán szívizomgörcsöt kapnál, ez nem feltétlenül egyenlő azzal, hogy az állat fertőzött, vagy hogy a kutya mint faj fertőződhet! Egy fertőző beteg környezete óhatatlanul szennyeződik a kórokozóval, és a kutya ugyanúgy része a gazdája környezetének, mint az asztal, a kilincs vagy a WC-pumpa. Ráadásul még rendszeresen porszívóz is az orrával, és összenyalogat mindent. Nem meglepő hát, hogy egy fertőző ember mellett élő kutya összekenődik a vírussal. Szakszóval kontaminálódik. És ahogy a kontaminálódott tárgyak felületéről egy darabig (órákig, esetleg napokig) ki lehet mutatni a kórokozót, úgy valószínűleg a kutya orrából, szájából is. A teszt eredménye „gyengén pozitív” lett, ami azt jelenti, hogy csak kis mennyiségű vírusrészecskét találtak, tehát gyanús, hogy csak kontamináció történt, és nem aktív fertőzés zajlik. Mindenesetre a jószágot karanténba zárták, és rendszeresen tesztelni fogják, hogy kiderüljön, melyik eshetőségről van szó. A blöki egyébként tünetmentes. Az erről szóló cikk itt jelent meg illetve itt is angolul

A koronavírus-járvány miatt érdemes a kutyasétáltatásból hazaérve áttörölni az állat szőrét fertőtlenítő törlőkendővel, a mancsát pedig szappanos vízzel megmosni javasolja ebben a cikkben a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola.

Szabad a Gazdi program tájékozatói

Újságcikk

1 hozzászólás


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük