Függőségek

A világjárvány és az általa okozott gazdasági válság rengeteg feszültséggel jár, ráadásul bezárja az embereket a saját otthonaikba. A szerencsésebbeknek csupán kényelmetlenséget jelentenek a mindennapi életet korlátozó rendelkezések, de vannak, akik súlyos szorongással küzdenek. Ennek a helyzetnek a két legrosszabb szélsősége, ha valaki TELJESEN MAGÁNYOS és izolálódik, vagy ha NAGYON KIS HELYEN VANNAK SOKAN összezárva egy családban. Ez a két véglet mindenképp olyan veszélyforrás, ami egészségtelen alkoholfogyasztáshoz is vezethet. Nehéz helyzetben vannak a függők is, akiknek a magány és az alacsony önértékelés a kiinduló problémájuk, hiszen a folyamatosan érkező negatív hírek gyötrik őket. Ebben a cikkben utánnajártunk, mit jelent a függőség, milyen formában jelenik meg, hol tudunk segítséget kérni.

Koronavírus és a diákság

Gimis és egyetemi évek szerves része az intenzív szociális élet, a programok, a relatív függetlenség. Ez alapvetően borult most fel, elveszett az iskolai rutin, ami keretet adott; tervek, régóta várt programok kényszerültek lemondásra; bizonytalan mi lesz az érettséginkkel, egyetemi vizsgáinkkal. Emellett sokan veszítették el a munkájukat, anyagi biztonságot és függetlenséget, és a kollégiumokból hazakuldott vagy az albérletet fizetni már nem bíró fiatalok tömege költözött most, legtöbb esetben sok év után, újra haza a családhoz. Ezek a jelentős változások nagyon megterhelőek lehetnek, és anélkül, hogy azt a látszatot kelteném, hogy minden gimis vagy egyetemista fiatal drogozik vagy esetleg már problémás szerhasználó (mivel ez nem igaz), fontos arról beszélni, hogy érintheti a jelenlegi helyzet a szerhasználati szokásainkat. A szociális és mindennapi életükben szinte egészen biztosan megjelenik valamilyen szer – barátokkal iszogatás, cigizgetés, bulikban 1-2 tabi. Ehhez igazából elég normális hozzászokni, anélkül, hogy bármilyen addiktológiai zavarról lenne feltétlenül szó, és ha rendszeresen használsz szereket akár társaságban, akár egyedül, a “vesztegzár” /” kényszerleszállás” nem kellemes; az előbb említett változások miatti stressz, szorongás, vagy akár az unalom pedig késztethet a normálisnál kockázatosabb és/vagy fokozottabb szerhasználatra. A Drogriporter tippjeit az ártalomcsökkentés érdekében a karantén alatt itt olvashatjátok.

Mit jelent a függőség pontosan és mit érdemes tudni róla?

Amennyiben egy viselkedésforma vagy egy szer árt nekünk vagy az emberi kapcsolatainknak, ha nehéz azt tartósan elkerülni, s azt vesszük észre, hogy folyamatosan vágyakozunk utána, függőségről beszélhetünk.

A szenvedélybetegségek felosztása

Kémiai szerek által kiváltott addikciók (cél az “anyag “megszerzése, elfogyasztása

 • Drogok: heroinizmus, kokainizmus, amfetaminizmus.
 • Alkoholfüggőség.
 • Dohányzás, nikotin-függőség.
 • Gyógyszer függőség.

A dohányzás és alkoholfogyasztás messze a legelterjedtebb addiktív viselkedések, amelyek a károk többségéért felelnek. A jó hír az, hogy az opiátok állati jó fájdalomcsillapító anyagok, jelenleg nem ismerünk náluk hatékonyabbat. A rossz meg az, hogy mellékhatásként euforikus hatást váltanak ki (magyarul jó érzés használni őket), függőséget alakítanak ki, és a nyugtató hatás miatt a túladagolásuk azzal járhat, hogy egyszerűen kikapcsol a légzési mechanizmus, és az ember meghal.

Viselkedéses addikciók az impulzuskontroll és az érzelemszabályozás zavarai

Nem is olyan régen a szakemberek még elsősorban a különféle szerekre gondoltak, amikor függőségről beszéltek. S miközben egyes pszichológusok fenntartják a vélekedést, hogy csupán az alkohol vagy a kokain lehet addiktív, egyre többen meggyőződnek arról: számos viselkedésforma létezik, amelyre az ember vágyik és ami függőséghez vezethet. Többnyire olyan viselkedéssel kapcsolatosan alakul ki a függőség, ami az emberi élet alapvető velejárója, szükséglete – evés, szexualitás, munka, játék -, és ha ezek a tevékenységek eluralják az életünket, már addikcióról beszélhetünk.

 • Kóros játékszenvedély. Kontroll nélküli szerencsejáték, mely endorfin és adrenalin termelődésével jár. Hatalmában tartja áldozatát, teljes vagyonvesztést idézhet elő.
 • Kényszervásárlás. A feszültség levezetésének és az örömszerzésnek egyetlen módja a vásárlás.
 • Munkaalkoholizmus, workoholic syndrom. A boldogság és siker egyedüli forrása a munka. Az ilyen ember csak a munkában érzi fontosnak magát. A magánéleti, kapcsolati, intimitási hiányait pótolja. A munkamániás nem azért dolgozik, hogy éljen, hanem azért él, hogy dolgozzon!
 • Számítógép-internet függőségMenekülés a valós élettől, személyes kapcsolatoktól, felelősségtől egy olyan illuzórikus virtuális világba, ahol az álmok valóra válhatnak, ahol bármi megtörténhet, bárkivé válhatunk, bármit megtehetünk csekély befektetés mellett.
 • Szex és szerelem függőség. A szex olyan kényszeres cselekedetté válik, mely uralja az egész életét, az önkontroll elvész, a szexualitás elveszíti intimitását, meghittségét, az azonnali kielégülés vágya rabszolgájává teszi a függő személyt.
 • Társ és kapcsolati függőség (kodependecia). Kodependens az a személy, aki saját igényeinek háttérbe szorítása árán vállal felelősséget általában egy aktív szenvedélybetegért. Jellemzői: szorongás, depresszió, önértékelési zavar, tagadás, érzései elfojtása, kényszeres viselkedés.
 • Evési zavarokBulímia, Anorexia nervosa.

Ugyanaz a személy egyszerre több addikcióban is szenvedhet: gondoljunk például arra, hogy a játékszenvedély milyen gyakran jelentkezik alkohol- vagy drogfüggő egyéneknél, akik esetenként akár hangulatzavarral, depresszióval is küzdhetnek.Az emberek nagy százaléka küzd különböző szenvedélyekkel egy-egy életszakaszban, de nem mindenki válik függővé.

A szenvedélybetegséggel küzdők lelkiállapotuk kiegyensúlyozott működéséhez, boldogságérzetéhez, mesterséges örömszerzők által kiváltott boldogsághormonokat vesznek igénybe. Saját belső energiaforrásukat, kompetenciájukat háttérbe szorítják a könnyen elérhető boldogság megszerzéséért. Kezdetben a szerhasználat öngyógyító szerepet tölt be.

Ahogy egy szerfüggő szenvedélybetegnek, a viselkedési függőségben szenvedő érintettnek is minduntalan egy többé-kevésbé azonos viselkedésmintát kell végigcsinálnia. Amennyiben ezt már régen nem hajtotta végre, azaz nem hódolhatott szenvedélyének (a játékfüggő nem jut el a játékgépig, a munkamániást kényszerszabadságra küldik, a vásárlásfüggőnek egyszerűen nincs alkalma pénzt költeni), fokozatosan nőni kezd a belső feszültség, s egyre erősebb vágyat, késztetést érez függősége kiélésére. Ha a megszokott viselkedéssort végig tudja csinálni, a feszültség természetesen csökken, megnyugvás, átmeneti öröm következi

Hol kezdődik a függőség?

Bizonyos viselkedések akkor kezdenek addiktívvá válni, amikor az ember arra használja őket, hogy saját személyes fájdalmát enyhítse, problémáját „kezelje”. Olyan érzése van tőle, mintha jutalmat kapna. Ezt a jutalmat azonban egyre inkább követelni kezdi, egyre több kell belőle Hasznosz feltenni magunknak a kérdést: „hogyan érzem magam a kényszeres magatartásom során?” Ugyanis minden, amit túl sokszor csinálunk és az ártalmas ránk, illetve családunkra nézve, kikerült az ellenőrzésünk alól. Ez annak a jele lehet, hogy ideje segítséget kérnünk. Forrás: Adrina – napidoktor.hu Amennyiben életünkben ilyen viselkedést tapasztalunk, keressünk fel egy orvost vagy hozzáértő terapeutát, aki segíthet visszanyerni az irányítást életünk felett.

Digitális függőség

A technológiai addikció egyébként nem is csak az okostelefonokat érinti, ugyanide soroljuk például az internetet, a párkereső oldalakat vagy a szerencsejátékokat is– mondta Körmendi Attila, a Debreceni Egyetem Pszichológiai Intézetének kutatója

A modern világ kedvelt elektronikai kütyüjei mellett, a koronavírus-járvány miatt bevezetett digitális oktatással talán még több időt töltenek a gyerekek a képernyő előtt. Egyre nehezebb feladattá válik a kijárási korlátozás ideje alatt kicsalni a szabadba a kicsiket. Pedig van megoldás: a valóság érdekesebb lehet a digitalizált világnál. Bálint gazda javaslatait figyelembe véve összegyűjtöttük, hogyan szerettethetjük meg a kerti tevékenységeket a gyerekekkel, hiszen az udvaron töltött aktív óráknak most kiemelt jelentősége lehet. Forrás:Bálint Gazda javaslatai alapján

Mobiltelefon függőség

Az emberek ma már nem kilométereket vagy a metróállomásokat számát veszik figyelembe, amikor házon kívül vannak, hanem, hogy meddig elég a feltöltés a mobiljukban. A mobiltelefonhoz fűződő kapcsolatunk immár olyan szoros, hogy aki nem tudja megfelelően biztosítani annak feltöltöttségét, azt jelenti, hogy az életét sem tudja megfelelően irányítani. A függőség helyzete csak súlyosbodott, aminek az oka lehet az is, hogy az okostelefon-addikciót nem ítéljük el úgy, mint az alkoholizmust vagy a droghasználatot. Ahogy korábbi cikkünkben is részleteztük a problémát, az okostelefon-függőséget nem könnyű felismerni – egyrészt lebecsüljük, hogy mennyit nyomkodjuk a kütyüt, mivel multitaskingolunk, azaz egyszerre több dolgot csinálunk. Ez pedig hosszútávon nincs jó hatással sem a mentális egészségre, sem az emberi szervezetre. Forrás: Szeretlekmagyarorszag.hu

Az okostelefon-függőséget nem könnyű felismerni: egyrészt lebecsüljük, hogy mennyit nyomkodjuk a kütyüt, mivel multitaskingolunk, azaz egyszerre több dolgot csinálunk. „Azt gondolom, hogy a tévét nézem, pedig nem, valójában közben is telefonozom” . A másik probléma, hogy nincs késztetés a leszokásra, annak ellenére, hogy komoly függőségről beszélhetünk. Körmendi egy kutatást idézett, amelyből kiderült, a fiatalok 48 százaléka szorongást él át, ha nincs vele a telefonja, csakhogy ez egyszerű szorongás, vagyis nem érzékeljük elvonási tünetként, ami kizárja, hogy legyen motiváció a befejezésére. Forrás: Szeretlekmagyarorszag.hu

Addiktológiai ellátás

Addiktológiai ellátás sem állhat le koronavírus idején. A dogriporter.hu egy táblázatban összeszedte azon azokat az addiktológiai ellátásokat, akik koronavírus járvány idején is működnek. Ezzel szeretnének pontos képet nyújtani a szakemberek, a döntéshozók és a drogfogyasztó emberek illetve hozzátartozóik számára. Ha szolgáltató vagy, és szeretnél felkerülni, a szerkesztőnek írj:  Email: sarosip@righsreporter.net  Letölthető dokumentum: https://drogriporter.hu/jarvany/

Drogpiac a Járvány idején. A Drogriporter online kérdőíves vizsgálatot végez a drogpiac alakulásáról a járvány idején – az április végéig beérkezett adatok alapján egy kis körképet nyújtunk arról, hogy mi a helyzet. A táblázatokat, összefoglalókat itt olvashatjátok. Megjelent: 2020 április 30

KÉK PONT ALAPÍTVÁNY  – ALKOHOL, DROG, KARANTÉN PROGRAM

A hosszú bezártság alatt előfordulhat, hogy nem jutsz hozzá a megszokott adagodhoz, de az is lehet, hogy többet iszol vagy szívsz és problémád adódik az alkohollal, vagy a drogokkal” FONTOS, HOGY NE VESZÍTSD EL A MÉRTÉKET, TARTSD MEG A KONTROLLT ÉS PRÓBÁLJ MEG MINÉL TOVÁBB JÓZAN MARADNI

Kék Pont Alapítvány - Posts | Facebook

A karanténba szorult alkohol- és droghasználók számára indult anonim fórum A Kék Pont Alapítvány a Facebookon jelentette be, hogy elindította az “Alkohol Drog Karantén” programját.” A Kék Pont által létrehozott fórumon anonim módon és biztonságos környezetben oszthatják meg az emberek a saját karantén tapasztalataikat az alkohol és a drogfogyasztás kapcsán, olyanokkal, akik hasonló nehézségeken mennek kertészetül. A fórum moderálását segítő szakemberek végzik, akikhez külön is fordulhatnak segítségért azok, akik regisztrálnak a www.alkoholdrogkaranten.kekpont.hu oldalon, itt nyújtanak bizalmas, egyéni online konzultációs lehetőséget is. A Kék Pont egyébként nem csak a szerhasználóknak ajánlja fel a támogatást, felhívja a figyelmet arra is, hogy most, az összezártság miatt a velük együtt élőknek és a családtagjaiknak is nagyobb támogatásra lehet szüksége.

Alkoholfüggőség a koronavírus alatt

A védekezés miatt elrendelt bezártság a szakértők szerint tömeges alkoholizmushoz vezethet, emellett a fiatalok körében nőhet a drogfogyasztók aránya. Azok közül pedig, akik egy éve sem tiszták, sokan visszaeshetnek.

A koronavírus miatt bevezetett kijárási korlátozások miatt sok, kényszerűségből otthonról dolgozó ember találja szembe magát – akár a szó szoros értelmében is – az otthoni bárszekrényében sorakozó alkoholmennyiséggel, miközben az a fajta külső kontroll, amit a munkahelyen a kollégák és a főnökök jelenléte garantál, kikerül a rendszerből.Szemelyácz János addiktológus, a Magyar Addiktológiai Társaság elnöke elmondta, a bezártság két véglete, amikor valaki teljesen magára marad, illetve az, amikor sokan zsúfolódnak össze kis helyen, mindenképp  olyan veszélyforrás, ami egészségtelen alkoholfogyasztáshoz vezethet. 

A SZAKÉRTŐ AZT AJÁNLOTTA, HOGY A KARANTÉN IDEJÉN GYŰJTSÜK OTTHON EGY HELYEN A KIÜRÜLT ÜVEGEKET ÉS MINDENKÉPP FIGYELJÜK, HOGY MENNYI ALKOHOL FOGY A HÁZTARTÁSUNKBAN.Nagyon óvok mindenkit attól, hogy mindennapi alkoholfogyasztóvá váljon. Tehát ha valakinek fontos az alkohol, akkor is tartson szüneteket, és ha korábban nem ivott a munkaidejében, csak azért, mert otthon van, nem kell feltétlenül elkezdenie inni. Saját korlátok és saját rendszer bevezetése segíthet abban, hogy az ember ne csússzon bele egy olyan állapotba, amelyben, ha nem iszik, már nem is érzi jól magát” – fogalmazta meg a tanácsait a Magyar Addiktológiai társaság elnöke, hozzátéve ehhez azt, hogy: “HA VALAKI ELJUT EBBE AZ ÁLLAPOTBA, AKKOR NAGYON GYORSAN BE KELL HÚZNIA A KÉZIFÉKET.” A teljes cikk elérhető itt Index.hu

Az otthoni munkavégzéskor ahhoz képest, mint amikor az ember a munkahelyén dolgozik, csak egyetlen dolog változik: a munkavégzés helye, semmi más. Ez azt jelenti, hogy a home office-ra pontosan ugyanazok a munkajogi feltételek vonatkoznak, mintha a munkavállaló bent az irodában, a gyárban, az üzemben folytatná tevékenységét – nyilatkozta az Indexnek Goda Mark, munkajogász.

Online “kocsmákban” lazítani meló után

Az otthonról dolgozás egyértelműen kockázatos a zugivók és azok számára, akiket a normál, munkába járós hétköznapokon a külső kontroll tart vissza az ivástól. De most, hogy a koronavírus miatt szinte az egész világ bezárkózni kényszerült, AHOGY A TÁRSAS KAPCSOLATOK MEGÉLÉSE ÁTKÖLTÖZÖTT AZ ONLINE TÉRBE, ÚGY LETT EGY LÁTHATÓ DIVATJA AZ “ONLINE ISZOGATÁSNAK”.  Azaz annak, amikor az ember a saját otthonában egymaga iszik ugyan, de különböző videócset-programok segítségével becsatlakoznak hozzá a barátai, akik szintén isznak a saját otthonukban. Ennek a szimulált kocsmahelyzetnek japánul már saját neve is van:  ez a オン飲み (azaz on-nomi). De terjed a martini és a karantén szavak angol megfelelőiből összevont “quarantini” kifejezés is, amit sokan szintén az online ivás, vagy még inkább az online koktélozás megnevezésére használnak. Ezek a virtuális összejövetelek jellemzően munkaidő után történnek. Ez részben arra hívja fel a figyelmünket, hogy a szabadidő és a kikapcsolódás fogalmához a kultúránkban mennyire szorosan hozzákapcsolódik az alkoholizálás

Viselkedési függőségek lehetséges okai:

A viselkedési függőség szempontjából veszélyeztetettek azok, akik gyermekkorukban kevesebb figyelmet, törődést kaptak a családtól, így alapvető biztonságérzetük szenvedett csorbát. Ennek ellenkezője is előfordulhat azonban: a túlféltett, túlvédett gyermekek is sérülhetnek, hiszen nem tanulnak meg saját képességeikben bízni. A széteső családokban növekvő fiatalok is nagyobb eséllyel lesznek később viselkedésfüggők, akár azok, akiknek sérelmekkel, kudarcokkal teli volt a gyermekkora. Egyes vélemények szerint a családból öröklött minták is beépülnek a személyiségbe, melyek kamaszkor után jöhetnek elő.

A legtöbb viselkedéses addikció mögött genetikai és neurobiológiai okok is állnak. Az egyes viselkedési addikciók mögött azonban egyedi okok is meghúzódhatnak. Íme néhány ezek közül!

A kényszeres vásárlás esetén: családi/nevelési okok (ha a szülők a vásárlást vagy a pénzt jutalmazásként alkalmazták a gyereknél), társadalmi ok (fogyasztói társadalom, anyagias szemlélet, reklámok, hirdetések), pszichológiai okok (alacsony önértékelés, külső kontrollhely, depresszió, élénk fantázia, igény a megerősítésekre, szorongás, perfekcionizmus, énkiterjesztés, pénz, mint hatalom, biztonság, kapcsolatok, kontroll, boldogság illúziója).

A kényszeres játékosoknál: tudattalan vesztési vágy, az intim kapcsolatok kialakítására és fenntartására való képtelenség, tudattalan szexuális konfliktusok, az érintett önmaga ellen fordított agressziója.

A munkamániásoknál: nevelési tényezők (a jutalmazás hiánya), családi okok (eredeti családi légkör megismétlése diszfunkcionális családban felnevelkedőknél, nagyon korán felelősségteljes szerepbe kerülés, koragyerekkori sérülések, abúzusok), kulturális, gazdasági, társadalmi okok (fogyasztói társadalom, egyén magas szintű teljesítményszerepe), pszichológiai okok (alacsony önértékelés, negatív és pozitív megerősítések szerepe, szorongás).

Az internetfüggőknél: depresszió, kezdeti hangulati problémák, magányosabb, szociálisan inaktívabb, izoláltabb, szociális készségek problémája, elkerülőbb személyek, alacsony önértékelés és érzelmi intelligencia.

Evészavarok esetén: összetett biológiai, pszichológiai (például korai anya-gyerek kapcsolati zavar, anya személyiségéből fakadó problémák, szexuális frusztráció, önértékelési zavar) és szociális tényezők (média, megváltozott testideálok) a háttérben.

Testedzésfüggőknél: társadalmi, kulturális és pszichológiai tényezők (alacsony önértékelés, perfekcionizmus, szorongás, megerősítések szerepe, problémáktól való menekülés, stresszel szembeni irracionális megküzdési kísérlet).

Kóros körömrágás esetén: szorongás, érzelmi állapotok nem megfelelő szabályozottsága, feloldatlan pszichés konfliktusok, elfojtott szexuális vágyak, szülőkkel kapcsolatos konfliktusos helyzetek, korai anya-gyerek kapcsolati trauma, de lehet egyszerű tanult szokás is.

Kóros hajtépés esetén: szorongás, depresszió, korai stresszes események, traumák, alacsony önértékelés, negatív érzelmi állapotok, az analitikus szemlélet szerint pedig autoagresszív, mazochisztikus, autoerotikus cselekedet.

Szexuális függőségeknél: gyerekkori abúzusok, túl konzervatív, merev vagy túlkontrolláló családok, titkok a családban, nem nyílt kommunikáció, kevésbé összetartó és elkötelezettek egymás iránt a családtagok, kevés pozitív visszajelzés, kognitív okok (irracionális hiedelmek), pszichés okok (alacsony önértékelés, torzult testkép).

Kényszeres/halmozó gyűjtögetőknél: a genetikai és neurobiológiai okok mellett félelem, hogy elveszíthetünk valami fontosat, fokozódik a birtoklási vágy, érzelmi kötődés.

Kodependencia, társfüggőség esetén: szociokulturális tényezők (női szerepviselkedéssel kapcsolatos elvárások megváltozása, gyermek szülőkről való leválási folyamatának megváltozása, változtak a kapcsolati mintákra vonatkozó elvárások is), pszichés tényezők (diszfunkcionális család a háttérben, ahol az egyik szülő szenvedélybeteg vagy agresszív; traumák, korai nem adaptív sémák működése, például, hogy az egyén fél, hogy többiek bántják, vagy úgysem elégítik ki szükségleteit). Forrás: Házipatika.com, Kiss Vera

TOVÁBBI CIKKEK

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük