Miről szól ez a honlap?

Szeretnénk megbízható forrásból származó információkat összegyűjteni a COVID-19 koronavírussal kapcsolatban, hogy tudd, mi a teendő a családod, önmagad és környezeted védelme érdekében. 

Bemutatjuk azokat a lehetőségeket, ahol segíthetsz – első körben az online tartalmakra, online segítésre fókuszálva.

Ezek között olvashatsz tippeket önismeret fejlesztésről, lesz mesemondás közszereplők előadásában, beszélünk az otthon tanulás módszereiről, ajánljuk az témában népszerű összes közösségi fórumot, idézünk szakértőket online munka témában. Lesz nemzetközi körkép, és tervezzük az egész oldal angol nyelvű verzióját is. 

Későbbiekben pedig – fertőzésveszély elmúltával – szeretnénk bemutatni azokat az önkéntes lehetőségeket, programokat, ahol személyesen is tudsz segíteni (élelmiszercsomag felajánlás, kiszállítás, nehéz helyzetben lévő családok segítése, hajléktalan ellátás, idősotthonok, kis cégek talpra állítása. )

Szeretnénk különös figyelmet fordítani azokra a gyűjtő akciókra, amik a COVID-19 vírus járvány kapcsán elindultak. Kiemelten kezeljük a gyermekek támogatását célul kitűző kisebb-nagyobb kezdeményezéseket. 

PANDEMIA

Egy eddig soha meg nem tapasztalt év köszöntött ránk. Sok családnak lesznek – vagy már vannak is- olyan nehézségei, amik a semmiből jöttek. Akiknek nehéz volt eddig is, azokat még inkább súlyt a COVID-19 vírus okozta válság. Legyen az megélhetés, oktatás, munka. 

ÉRZÉSEK

Elkezdtek az emberek érzésekről beszélni. Fáradt, érted dolgozik, ott áll napokat a határon, kamionban ülve, hogy  legyen gyógyszered, a kenyered. Takarít, hogy tisztaság fogadjon az utcán, a boltban, a rendelőkben. A patikában vár, ha nem érzed jól magad, orvosként segít még a legrosszabb helyzetben is. 

A “jóság” a házi karanténokból feléjük árad, esténként megvilágított hotel ablakok szívet formáznak, kertészek visznek virágot a kórházakba, a lakótelepek hangos tapssal köszönik meg a munkát azoknak, akik nem tudnak otthon maradni. 

Ezt szeretnénk mi itt sokszorosan megjeleníteni, ötletet adva a folytatáshoz, hogy ne felejtsünk el jónak lenni. 

CSELEKVÉSEK IDEJE

Büszkék vagyunk mindenkire, aki a közösségért, a családért, egy ismeretlenért bármi semmiséget tesz. Lehet neked semmiség, a másiknak lehet minden. 

Számtalan hazai és nemzetközi példát találsz (majd) itt az oldalon arra, milyen módon segítettek már az emberek. Nyugodtan másold le, ha te is így érzel. Ha megteheted, taníts online kicsiket a szegregátumokban, csatlakozz a tisztítószer – vitamin gyűjtő kommandókhoz, nézz szét a térképen hol van hozzád közeli segítő csoport. De az is ok, ha csak a lépcsőházban teszed ki hogy szívesen bevásárolsz, vagy megkérdezed a szomszéd nénit mit segíthetsz. 

KAPCSOLATOK ÚJ FORMÁJA 

A kommunikáció új formáit is kipróbálhatod, a bezártság nem akadály hogy együtt tartsátok a “Kávé Reggeliket” brit ismerősökkel. (“Coffee Mornings” angolul). De lehet az egy vacsora is a városi ismerősökkel, két helyszínen, online. Igen, erre is találsz példát majd, sőt, segítséget is, hogy hogyan, milyen fórumokon tudsz online beszélgetni, tanulni, dolgozni. A világ közelebb jön. 

Persze a nagyival is tudsz beszélgetni, csak most kicsit másképp. Lehet, hogy a lépcsőházban két méterre ülsz le a bejárat előtt, vagy a bezárt ablakon keresztül küldesz puszit. Lehet most a gyerekek tanítják meg a nagyszülőknek, hogy is működik a video chat.  

ÉRTÉKEK

Fotnos az is, hogy most sokan elgondolkodhatunk a valós értékeken. Értékek, amik összetartanak, új világot alapjait képezhetik. 

Benne van a lehetőség, nem is olyan nehéz jónak lenni. A szomszéd nénivel, a sarki hentessel, a piacon a zöldségessel, a virágárussal, a kedvenc kis éttermeddel együtt emberi kapcsolatok azok amik igazán számítanak. 

TENNI AKARÁS 

A bezártságban a közösség összetartó ereje még inkább felerősödött, sorra alakulnak a közösségi médián a különféle civil segítő csoportok. Óriási a tehetetlenségben a tenni akarás. 

Ezzel a honlappal szeretnénk beállni a tenni akarók közé. 

Egy idézettel fejezném be, ha megengeditek… 

“…a pestisnek is megvan a maga jótéteménye, mert kinyílnak tőle a szemek, és kényszerít, hogy gondolkodjunk!

…ami áll e világ bajaira, ugyanaz áll a pestisre is. Egyeseket nagyobbá tehet. Csakhogy ha látjuk a nyomort meg a fájdalmat, mely együtt jár vele, akkor csak az őrült, a vak meg a gyáva törődhet bele a pestisbe.”

CAMUS, ALBERT (1913–1960)  PESTIS 

—————————————-

ÖNKÉNTES SZERKESZTŐSÉG 

Munkánk teljesen önkéntes alapon működik. 

Ha van kedved, időd, szívesen várunk a kis szerkesztői csapatunkba. Tény, hogy most kevesen vagyunk, és jó lenne 2-3 olyan lelkes ember, aki segít tovább tölteni a tartalmat, és figyeli a megjelenéseket. Így naprakész tudunk lenni, mindaddig amíg ennek szükségét érezzük. 

Küldhetsz nekünk képeket, ossz meg velünk történeteket. E-mail: kozossegi.info@gmail.com 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük