Családon belüli erőszak

Az UNICEF a gyerekekre leselkedő veszélyekre figyelmeztetve megállapítja, az egész világon érvényes, hogy „az összezártság és a létbizonytalanság körüli feszültségek tovább növelik a családon belüli erőszak veszélyét”. A családon belüli agresszió, erőszak a koronavírus alatt nagymértében emelkedett, egyre több segélykérő hívás fut be a helplinokra. .Annak jártunk utánna, áldozatként hol tudsz ma Magyarországon segítséget kérni, illetve mi a teendőd ha a környezetedben ezt tapasztalod, netalán a szomszédból hallod hogy probléma van. Itt találsz kapcsolatot, önkéntes segítőkhöz, pszichológusokhoz, ha úgy érzed, a karantén a családi kapcsolatok rovására megy, nem bírod.  

ERŐSZAK A JÁRVÁNY ALATT – NEMZETKÖZI KITEKINTÉS

A világ harmada kijárási tilalom alatt áll, ahol még nem rendeltek el ilyet, ott is gyakran korlátozzák, hogy ki és mikor léphet ki az utcára – ez pedig a családon belüli erőszak felerősödéséhez vezetett az egész világon Hupejtől Rióig. Egy volt kínai rendőrtiszt szerint háromszorosára emelkedett a rendőrségen bejelentett esetek száma, ezért pedig egyértelműen a COVID-19-járvány okolható. A jelenség az egész világon megfigyelhető, legalábbis ott, ahol korlátozzák az emberek szabad mozgását: Adriana Mello brazil aktivista szerint az országban 40-50 százalékkal emelkedett az esetek száma, Katalóniában 20 százalékos emelkedésről számoltak be, Cipruson pedig 30 százalékkal hívták többen a segélyvonalat, mint általában. (Forrás: Quibit cikk)

Ha válság van, akkor erőszak is van

Katie Ray-Jones, az amerikai National Domestic Violence Hotline civil szervezet elnök-vezérigazgatója szerint az erőszak emelkedésében semmi meglepő nincsen: a 2008-as gazdasági válság idején is megemelkedett a bántalmazások száma a munka nélkül maradt népesség körében, akkor viszont még volt menekülési útvonal, a problémás családok nem voltak karanténban – most viszont össze vannak zárva. A stressz egyébként is növeli az erőszak kockázatát, ebből pedig a pandémia idején még azoknak is jut elég, akik nem bántalmaznak senkit, és őket sem bántalmazzák. Olaszországban a bántalmazottak megsegítésére alapított forródrótnál alig csörög a telefon, annál több e-mailt és SMS-t kapnak, mert akiket bántanak, nem tudnak elvonulni telefonálni: Lella Palladino, egy nők elleni erőszakkal foglalkozó civil szervezet, a D.i.Re elnöke szerint a karantén végeztével ez a trend változni fog, a bezártság után sokkal több bejelentésre számítanak. Spanyolországban a kormány bejelentette, hogy a bántalmazottak annak ellenére elhagyhatják az otthonukat, hogy az engedély nélkül utcán lévő embereket szigorúan megbírságolják.

Még több hatalom

Alejandra Y. Castillo, a legnagyobb áldozatokat segítő amerikai szervezet, az YWCA USA elnöke szerint a karantén speciális helyzetet teremt: a bántalmazó még inkább nyeregben érezheti magát, ha a család minden tagját az ellenőrzése alá vonhatja, ez pedig kijárási tilalom idején könnyen megtörténhet.  A helyzetet tovább súlyosbítja a koronavírus miatti rettegés és pánik: többen arról számoltak be, hogy partnerük azzal fenyegette őket, hogy kidobja őket a lakásból, ha felmerülne a gyanú, hogy elkapták a betegséget. Julye Myner, a Center for Hope and Safety civil szervezet igazgatója szerint erre a megoldás az lenne, ha szélesebb körben hozzáférhetővé válnának a tesztek: ha kiderülne, hogy valaki bizonyítottan nem fertőzött, az nem csak a népegészségügyön, hanem a stresszen is sokat segítene.  A helyzetet a gazdasági nehézségek miatti stressz is rontja: egy francia segélyszervezet szerint a jelenlegi helyzetben olyan családokban is problémák akadnak, ahol korábban minden rendben ment. Az is problémát okoz, hogy a kijárási tilalom a családokon kívül a szociális munkásokat is sújtja, ráadásul a bántalmazott gyerekek sem járnak iskolába, pedig a leggyakrabban ott szokott fény derülni arra, ha bántják őket. 

A BÁNTALMAZÁS FORMÁI

A BÁNTALMAZÁS LEGGYAKORIBB FORMÁJA A SZÓBELI BÁNTALMAZÁS

A szóbeli bántalmazás körébe tartozik a másik kicsúfolása, kigúnyolása, cukkolása, nevetségessé tétele vagy az, ha fenyegető üzeneteket küldözgetnek neki. Ezek a szóbeli sértések fizikai nyomot ugyan nem hagynak, de bántó jellegük következtében negatív hatással vannak az áldozat énképére, önértékelésére, károsan befolyásolják a sértett önmagáról és társairól kialakított véleményét. A kutatások azt mutatják, hogy a bántalmazott gyermek önértékelése még évek múlva is alacsony, mások iránti

AZ INDIREKT BÁNTALMAZÁS REJTETT MÓDSZEREKKEL ÉL AZÉRT, HOGY ÁRTSON

Az indirekt bántalmazásról akkor beszélünk, ha a bántalmazó és a bántalmazott nem feltétlenül találkozik szemtől szembe vagy van ugyanazon a helyen, amikor az incidens lezajlik. Természetéből adódóan az indirekt bántalmazás gyakran szociális manipulációval is együtt jár – például a bántalmazó úgy befolyásolja a többi tanulót, hogy azok kerüljék az áldozatot és rossz véleménnyel legyenek róla. A manipuláció megnyilvánulhat abban is, hogy az áldozatról megalapozatlan pletykákat kezdenek terjeszteni, ami aztán aláássa kapcsolatát a többiekkel. Az indirekt bántalmazás áldozata fokozatosan rádöbben, hogy egyedül maradt, és hogy nincsenek barátai. A legrosszabb forgatókönyv az, hogy mindenki elfordul tőle, önbizalmát pedig teljesen elvesztheti.

A FIZIKAI BÁNTALMAZÁS BÜNTETŐ ELJÁRÁST VONHAT MAGA UTÁN

A verekedés, a rugdosódás és a lökdösődés a fizikai bántalmazás különböző formái. A fizikai bántalmazás szélsőséges formái mint például a súlyos erőszak, ritkán fordulnak elő, bár éppen ezek azok, amelyek gyakran kapnak nyilvánosságot. A fizikai erőszakot is magában foglaló bántalmazási incidensek esetében megfontolandó a jogi beavatkozás szükségessége.A nyilvános bántalmazás fizikai és lelki erőszak

AZ INTERNETES BÁNTALMAZÁS A BÁNTALMAZÁS ÚJ FORMÁJA

Az online és a mobiltelefonos bántalmazás a bántalmazás viszonylag új formái. A bántalmazásnak ez a módja egyszerű: csak egy klikkelésre vagy egy-két gomb megnyomására van szükség hozzá. A lelepleződés alacsony kockázata miatt nagy a kísértés, hogy valaki olyat tegyen, amit egyébként nem tenne. Az internetes bántalmazás esetenként névtelen. A mobiltelefon vagy az internet segítségével könnyen lehet pletykákat, fényképeket, bizalmas információkat terjeszteni és gúnyolódó vagy fenyegető üzeneteket küldözgetni. Az iskolai bántalmazás a tanítási időre korlátozódik, de az internetes bántalmazásnak lényegében bármikor ki van téve az áldozat – így már otthonában sincs biztonságban.

TE MIT TUDSZ TENNI ?

A ZÁRT AJTÓK MÖGÉ SENKI SEM LÁT BE – A KARANTÉN A BÁNTALMAZÁS MELEGÁGYA Ahogyan az eleve beteg szervezetben életveszélyes lehet a koronavírus, az eleve beteg kapcsolatokban is az. Karantén idején az eldurvuló, esetenként halálos kimenetelű kapcsolati és családon belüli erőszak sajnos nagyon is valós szövődmény. A társasági távolságtartás lassítja a vírus terjedését, de az erőszakra éppen ellenkezőleg hat. Erre pedig fel kell készülnünk.

Mérő Vera írása a WMN.hu-n. “Ha a szomszédban gyanús, aggasztó dolgok történnek, és nem tudod, mit tegyél, kérj segítséget! Bővebb információért látogass el a Bantalmazas.hu honlapra, krízis esetén pedig érintettként vagy (fül)tanúként hívjátok az éjjel-nappal elérhető +36-80/205-520-as telefonszámot! Ha (egyelőre) nincs közvetlen vészhelyzet, írj az okit@csbo.hu e-mail-címre. Ne kockáztassátok a saját biztonságotokat, de kopogtassatok be oda, ahol úgy érzitek, rossz dolgok történnek a zárt ajtó mögött. Kérdezzétek meg, kell-e segítség, mondjuk, a bevásárlásban, találjatok ki valami ürügyet, hogy a feltételezett áldozattal beszélni tudjatok, és figyeljetek az intő jelekre, keressétek a szemkontaktust. Ha segélykérő tekintetet láttok: 112. Egyetlen fals riasztás sem lehet olyan felesleges, mint az elmulasztott hívás miatt bekövetkező halál. Egyébként sokszor az is megtorpanásra készteti a bántalmazót, ha úgy érzi, kívülről figyelik, hogy nem láthatatlan. Szóval biztos távolságból, maszkban, kesztyűben, szigorúan kinti ruhában, de legyetek jelen!” A cikk teljes terjedelmében olvasható itt

BÁNTALMAZOTT NŐK

Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület

A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület bántalmazott nők részére működtet segélyvonalat. A szolgáltatást e témában, képzett női önkéntesek működtetnek, civil szervezeti keretek között. Este hattól tíz óráig tartó ügyeletünk napi 5-8 bántalmazással és családon belüli erőszakkal kapcsolatos ügyet regisztrál. A NANE segélyvonala H, K, Cs, P. 18-22 óra és Sze 12-14 óra között, a mobilról is ingyenesen hívható 06-80-505-101-es számon érhető el. Az összes kiadvány linkjét itt találod.

A NANE Egyesület letölthető pdf kiadványai (mindössze két oldalban a legfontosabb információk – a családon belüli erőszakról, annak felismeréséről (A fenti linket kövesd, ott tudod pdf filokat letölteni.Alábbiakban egy minta.

Tanácsok dühkitörések kezelésére Amikor rád öntik a szemetet

BÁNTALMAZOTT FÉRFIAK

Még nagyjából sem tudni, vajon hány férfi áldozata lehet a családon, illetve házon belüli erőszaknak. Jótékony homály fedi ezeket az adatokat. A bántalmazott férfiakról nincsenek statisztikák. Sőt még becslések sem léteznek. Így hát – hivatalosan – nem is léteznek. Pedig köztünk járnak, a szomszédban laknak, velünk dolgoznak. Mégis láthatatlanok. Mintha mindenkinek így volna a legjobb. Persze következtetni lehet. Viszonylag könnyen kiszámítható, hogy ha a családon belüli erőszak áldozatainak 95 százaléka nő vagy gyerek, akkor a többi nagy eséllyel csak férfi lehet. A 168 óra cikke a témában 

GYERMEK BÁNTALMAZÁS

Magyarországon több mint 173.000 olyan gyerek él, aki a saját családjában van a legnagyobb veszélyben. Ez azt jelenti, hogy minden tizedik gyerekre nagyon oda kellene figyelni most, mert az otthontanulásban töltött idővel, és a szülőkben növekvő feszültséggel egyenes arányban nő az ellenük elkövetett különféle bántalmazás, elhanyagolás és rossz bánásmód kockázata. Senki nem fordíthatja el a fejét most, ha azt látja, hogy egy gyerekkel rosszul bánnak, és nem csukhatja be az ablakot, ha azt hallja, hogy a szomszédban gyereket vernek. Dr. Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakember írása.

Hintalovon Segélyvonala, ahol gyermekjogi ügyekben adunk tanácsot a válsághelyzet speciális helyzeteire, ingyenesen és anonim módon. Keressétek a chatet nyitvatartási időben, 16-18 óra között a www.yelon.hu/szuloknek oldalon!

A KiVa bántalmazás-ellenes program szülői kézikönyve egy olyan kutatási eredmények alapján kidolgozott segédeszköz, mely a bántalmazási problémák megelőzésére és csökkentésére szolgál. A KiVa iskolai programot a Turkui Egyetem szakértői fejlesztették ki Finnországban. A programról bővebb információ a KiVa honlapon (www.kivaprogram.net/hu) található. A kézikönyvből megtudhatjuk, mit jelent a bántalmazás, megismerhetjük belőle a legújabb kutatásokat, valamint segítségével azt is megtanulhatjuk, hogy mit tegyünk a bántalmazás ellen otthon és az iskolában. A bántalmazás-ellenes küzdelemben kiemelkedő fontosságú az otthon és az iskola együttműködése. A KiVa jelszava tehát: Csináljuk meg együtt

HASZNOS TELEFONSZÁMOK, SEGÉLYVONALAK, CSOPORTOK

A járványhelyzetben is bármely nap bármely órájában hívható az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat 0680 20 55 20 zöld száma, és a www.aszeretetnemart.hu oldalon is tájékozódhatnak a segítségről a kapcsolati erőszak áldozatai. Magát a felismerést segíti, és a környező segítő lehetőségekről is tájékoztat a szintén a szolgálat gondozásában lévő Kapcsolj egyből! applikáció, amely bármely mobilos áruházból letölthető, innen és innen is.

cover photo, A képen a következők lehetnek: , szöveg, amely így szól: „OTTHON SEM VAGY EGYEDÜL!”

ÖNKÉNTES SEGÍTŐKET VÁRNAK

TOVÁBBI HASZNOS TANÁCSOK

Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichologus videos tanácsadása Minden este 8 órától segiti a Facebook oldalán a családokat. Érdemes megnézni a korábbi adásokat is, illetve csatlakozni az élő adáshoz, hogy feltedd a kérdéseid. https://www.facebook.com/maipszicho/

ÚJSÁGCIKKEK

Franciaország – hotelszobák a bántalmazottaknak A francia kormány bejelentette, hogy körülbelül 20 ezer éjszakának megfelelő mennyiségben venne ki hotelszobákat azért, hogy a kijárási korlátozások idején ide helyezhessék el a családon belüli erőszak áldozatait. Minderre azután került sor, hogy kiderült, az országban a koronavírus miatti karantén alatt jelentősen megszaporodtak az otthonokban a bántalmazások – Párizsban 36, Franciaország többi részén 32 százalékkal több ilyen esetről értesült a rendőrség. A teljes cikk itt olvasható.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük